Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ta reda på vid slakt  (läst 2370 gånger)

Marleéne

  • Inlägg: 260
    • Jämtland
    • Fårskallarnas Ägg & Bacon Farm
Ta reda på vid slakt
« skrivet: 30 nov-11 kl 18:15 »
Nu börjar det då bli dags för slakt av bagglammet från i våras och jag tänkte höra lite mer er vad jag egentligen kan ta rätt på.

Följande har jag koll på  :P
* Köttet
* Skinnet
* Hjärnan - för beredning av skinnet
* Hornen - till knappar och liknande
* Senor till rep/tråd

Sen då? Vad mer för hantverk/pyssel kan man hitta på med djuret?
Fettet? Vad kan jag använda det till?

Vad har ni för tips och idéer?
Erika, Jämtland
Uppfödare av Ragdoll, Genbank Helsingefår & Klövsjöfår, Genbank Linderödsvin & Höns
http://www.amunra.se  http://lillgumman.blogspot.se/  http://www.amunra.se/eggbacon

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: Ta reda på vid slakt
« Svar #1 skrivet: 30 nov-11 kl 18:23 »
Fettet kan du göra tvål eller handcreme av tex.
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Ta reda på vid slakt
« Svar #2 skrivet: 30 nov-11 kl 18:28 »
Glöm inte inälvorna. Hjärtat är gott stekt eller i olika rätter, tungan blir ett utmärkt pålägg, levern är en delikatess och på unga djur kan man även äta njurarna.

Och vill man göra korv som man även kan bjuda muslimska vänner på så tar man såklart vara på tarmarna. Och så finns ju vommen, den har jag inte provat att ta tillvara än, men jag har ätit mycket god vomgryta i Italien.

Och om du benar ur köttet tar du givetvis reda på benen till att koka buljong på.

Är det en bagge så kan man äta testiklarna också, det finns beskrivet i ett gammalt nummer av Åter. Det ska vara en delikatess. Nästa gång jag slaktar en bagge så ska jag prova.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Djursam

  • Inlägg: 82
SV: Ta reda på vid slakt
« Svar #3 skrivet: 30 nov-11 kl 18:33 »
Pungen kan ju bli en fin väska... 8)

zeina66

  • Inlägg: 1051
    • Värmland
SV: Ta reda på vid slakt
« Svar #4 skrivet: 30 nov-11 kl 20:50 »
Fettet lägger jag i nätpåse (som det varit frukt i) och lägger i frysen tills att småfåglarna behöver det på vintern ;D
Allting går - förutom bebisar och tennsoldater

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Ta reda på vid slakt
« Svar #5 skrivet: 30 nov-11 kl 21:13 »
Någon sa till mig att klövarna ger fint ljud till ett rytminstrument.  Vissa delar av skelettet är användbara, själv har jag många gånger använt revben eller höftben som sked.

Pungen, ja den heter inte likadant som penningpung utan orsak.  Från början var det samma sak!
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

 

MickeMård

  • Inlägg: 1717
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Ta reda på vid slakt
« Svar #6 skrivet: 30 nov-11 kl 21:19 »
Gör eget skofett av bukfettet. Det blir riktigt bra. Blanda bukfett med bivax och tjära. Det ska kokas ihop och du kan nog finna recept på google. Gjorde i somras och det var riktigt bra!
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

436 gäster, 4 användare (1 dolda)
Mr.O, torbjorn, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser