Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Korv på vilt?  (läst 4131 gånger)

TheoA

  • Inlägg: 259
    • Södermanland
Korv på vilt?
« skrivet: 20 nov-11 kl 01:08 »
Då vi har mycket kött, både dov, kron, vildsvin, älg och nöt så skulle jag vilje testa göra korv, jag har en korvstoppare, fjälster tänkte jag fixa på citygross..

Jag tänker mest på en korv tills i jul. Kanske en som går att koka? Går det att göra prinskorv? hur gör man då isåfall? =)
Recept önskas, eller en sida med recept.  :)
Bor i sörmland med min familj och 130 kor, både kött- och mjölkkor, 25 höns, 2 katter, 10 vaktlar, och 3 akvarium.

Händig Man

  • Gäst
SV: Korv på vilt?
« Svar #1 skrivet: 20 nov-11 kl 03:15 »
Händig Mans Viltkorv

2000 gr Viltkött
1000 gr Sidfläsk utan svål eller späck
60 gr Salt med nitrit
½ tsk Muskotnöt, mald
½ tsk Ingefära, mald
½ tsk Kryddnejlika, mald
3 msk Svartpeppar, nymald
1 ½ dl Cognac eller whisky
Mal köttet efter ditt tycke. Gillar du korv med grov, köttig struktur maler du med 6-8 mm hålskiva. Gillar du inte grov struktur maler du finare.
Men grovmalt ger mer spännande smak

Blanda med övriga ingredienser och arbeta ihop smeten noga under minst 15 minuter.
Stoppa i får- eller svin-fjälster från 25 mm upp till ca 32 mm och knyt av längder som passar din smak och tycke.

Låt därefter korven vila i kylen 1-2 dygn och mogna.

Låt därefter korven hänga luftigt och torka på ytan någon timma innan du röker den. Är korven fuktig på utsidan får den inte så fin färg i röken. Om du vill röka korven, gör du det efter din röks förutsättningar. Kallrök t.ex. 3 dygn och torka därefter korven svalt och luftigt tills den känns hård och fast. Varmröker du skall innertempen på korven upp till ca 72-75°C.


Förbaskat god korv om man får säga så om sina egna recept  >:D

Händig Man

  • Gäst
SV: Korv på vilt?
« Svar #2 skrivet: 20 nov-11 kl 03:26 »
Vildsvinskorv


• 1 kg vildsvin malt till färs, en gång på grövsta plattan
• 1/2 kilo vildsvin, finhackat
• 1 näve späck, malt en gång på samma platta
• 1 näve späck, finhackat
• 750 gram sidfläsk, malt på grövsta plattan

Till kryddning följande:

• 2 tsk mejram
• 2 tsk koriander (hade planerat att ha i fänkål, men mitt minne svek mig, ingenstans fanns fänkålen i skafferiet så det blev koriander i stället...)
• 1 tsk salvia
• En halv flaska rött vin
• En näve hackad färsk persilja
• Tre vitlöksklyftor
• Rejält med svartpeppar, (madagaskar)
• Salt efter smak


Näst, näst först, men ändå främst: Hygienen.

• Klipp naglarna
• Avlägsna eventuella ringar
• Tvätta händerna och armarna med tvål
• Skölj väl
• Sätt på ett par plasthandskar

Så, nu kan du sätta i gång att skära köttet.

Det svåraste med korven är egentligen konsistensen. Den får inte vara för köttig, inte för färsig. Inte för fet, inte för mager. Det är en jävulsk balansgång och jag är inte säker på att jag hittat rätt. Den här korven blev rätt fet. Men jag har försökt att hålla mig till Västerlösakorvens orginalproportioner en del nöt, en del gris, en del späck. (Fast jag bytte ut nötet mot vild gris och drog ner något på späcket.)

Det här börjar bli pladdrigt.

Hacka, mal och hugg köttet till en fungerande smet. Med bitar i.

Förvara alltid det malda eller hackade köttet i kylen.

När allt kött är klart blandas allt med vin och kryddor. Vänta med peppar och salt. Blanda rejält och provstek en liten bit i en het panna. Salta och peppra efter smak.

Låt smeten stå och dra till sig lite samtidigt som du sköljer rakfjälster ordentligt i kallt vatten. Det är vansinnigt roligt att se gristarmen ringla sig i diskhon (se för guds skull till att diskhon är ren).

Själva korvstoppningen är ett jobb för två, men det fungerar att köra ensam också. Trä på fjälster på korvhorn på en hushållsassistent med korvstoppningsfunktin eller motsvarande. Fyll fjälster i jämn takt med köttsmeten. När Storleken på korven är bra snurrar du tamen ett par varv och stannar upp. Sen är det bara att köra igen.
Bra blev det, cirka 3 meter korv in alles. Två av korvarna ska torkas enligt Västerlösareceptet, då ska korvarna först saltas för att driva ut vätska, därefter ska de torkas i köksfönstret.

Nåväl. Tre av korvarna har just provsmakats med surkål, en finskt rågbröd, fransk senap och mjölksyrad gurka. Det var vansinnigt gott om nu någon undrar.

Till resten av korvarna har en ABU-rök just införskaffats.


Smaklig spis  ;D

Händig Man

  • Gäst
SV: Korv på vilt?
« Svar #3 skrivet: 20 nov-11 kl 03:30 »
Bifogar även en mycket bra sida med massor av spännande korvar :

http://www.wannerdt.com/jan-erik/korvar/mina_basta_korvrecept.shtml


Hoppas det smakar och vill du ha fler recept eller ideer så kan du smidigast få tag i mig via PM

 

Händig Man

  • Gäst
SV: Korv på vilt?
« Svar #4 skrivet: 20 nov-11 kl 06:53 »
Här kommer även en länk till receptet på prinskorv, direkt från Handboken ;)

http://handbok.alternativ.nu/Mat/K%C3%B6tt/Tillagningsmetoder/Korv/Prinskorv


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

644 gäster, 4 användare (1 dolda)
Forsnäs Hemman, Nataks, Anders Flix

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser