Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kalvadans  (läst 3570 gånger)

PSC

  • Inlägg: 27
    • Småland
Kalvadans
« skrivet: 16 okt-11 kl 20:31 »
Någon som vill dela med sej av recept på kalvadans? Har kvar råmjölk i frysen sen i våras o är nu sugen! :)

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: Kalvadans
« Svar #1 skrivet: 16 okt-11 kl 20:49 »
Vi säger kalvdans, men strunt samma, såhär har vi gjort iaf:

Blanda ihop lite råmjölk, en nypa salt, lite socker och lite kanel i en ugnsform. Sätt in i 150 grader i ungefär 45-60 minuter. Kolla om den stelnat, ta ut låt svalna och njut ed blåbärssylt :)

Vet att mormor brukade göra kalvans över natten i typ 60 grader också. Men det ar ju sån hiskeligt lång tid då...
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

Tindrah

  • Inlägg: 329
    • Uppland
    • Bloggen: Husmors Nyckelknippa
SV: Kalvadans
« Svar #2 skrivet: 16 okt-11 kl 20:54 »
Åh! Nu blev jag avundsjuk, vilken delikatess! Själv har jag inte tillgång till råmjölk.

Du kan behöva späda med vanlig mjölk, ibland blir den för fast. Gör ett litet prov för att se fastheten innan du kör hela satsen i ugnen, om provet blir för hårt så späder du med lite vanlig mjölk tills du får ett prov med rätt konsistens.

Har för mig att man ska göra den i vattenbad i ugnen, men jag kanske minns fel. Många år sen sist jag gjorde kalvdans.

Blåbärssylt lät gott till, när jag var liten åt vi den med sirap. Mums!

Cauldron

  • Inlägg: 85
    • -
SV: Kalvadans
« Svar #3 skrivet: 16 okt-11 kl 20:55 »
Citat från: Jonas Backfors
Vet att mormor brukade göra kalvans över natten

För att äta till frukost?

stellasmatte

  • Inlägg: 38
    • Norrbotten
SV: Kalvadans
« Svar #4 skrivet: 17 okt-11 kl 08:10 »
Jag har ätit falsk kalvdans också,då har man vanlig mjölk och torrmjölkspulver i. Man hittar säkert recept på nätet. Kan rekommendera!!!!

PSC

  • Inlägg: 27
    • Småland
SV: Kalvadans
« Svar #5 skrivet: 17 okt-11 kl 11:28 »
Tack för hjälpen, ska testa. Har inte ätit det sen jag var liten, då åt vi den med hjortronsylt. Mycket gott!
Och du Jonas, jag är från småland. Vi pratar lite konstigt här! ;D
« Senast ändrad: 17 okt-11 kl 11:37 av PSC »

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Kalvadans
« Svar #6 skrivet: 18 okt-11 kl 22:03 »
Har nyss avnjutit en ljummen kalvost (som vi säger i södra Norrland)
Om den är blandad, vilken den brukar vara, häller jag bara i den i en ugnssäker form, strör över lite kanel och in i ugnen i 175° ca 30-40 min. När man ruskar lite försiktigt på formen ska kalvosten dallra lite grann.
Jag äter den med lingonsylt. Mmmm...
Så'n tur jag har som är kompis med en kobonde!
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

peppz

  • Inlägg: 751
    • Västergötland
SV: Kalvadans
« Svar #7 skrivet: 21 okt-11 kl 21:59 »
Vad är det för råmjölk du har? och har du någon kolestrometer??
Det är stor variation i densitet på råmjölk från ko till ko och något exakt recept finns inte utan man får blanda på känsla och om man vill vara stensäker så kan man provkoka ett litet prov i vattenbad på spisen för att se om blandningen är bra.

Holstein har i regel sämre råmjölk för kalvdans än tex SRB eller SKB och äldre kor är oftast oftast bättre än yngre.

Om jag använde råmjölk från första mjölkningen PP på en ko så skulle jag använda 50% råmjölk och 50% sötmjölk.
Och om det var från en kviga 70% råmjölk och 30% sötmjölk.

Men bäst är att använda mjölken från 2:a mjölkningen PP och inte späda den alls. Helst från en 3:e-4:e kalvare.

Till 1 liter råmjölk/råmjölksblandning använder jag en matsked socker, en tesked salt och så någon smaktillsats.

Jag smaksätter som traditionellt med kanel kardemumma eller kakao men jag vet att det finns dom som använder saffran eller vanilj också...   bara fantasin sätter gränser..

Vispa ihop allt och häll upp i en smord ungssäker form.

Värm ugnen till 200 grader och ställ in kalvdansen och låt den stå  tills den är ordentligt varm.
 innan den kokar så slå av ugnen och låt stå tills kalvdansen svalnat (över natten)  BUSENKELT!
« Senast ändrad: 21 okt-11 kl 22:17 av peppz »
Kennel SweetCaileanz

 

PSC

  • Inlägg: 27
    • Småland
SV: Kalvadans
« Svar #8 skrivet: 23 okt-11 kl 19:38 »
Tog mjölk från andra o fjärde mjölkningen, lite vanlig mjölk, lite socker, salt o kanel. Blev jättegott! Nästa gång ska jag prova att lägga i en halv vanillastång. Tack för hjälpen! :D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

491 gäster, 2 användare
Hans Hultén, Fiat

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser