Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Torkning av lammkött  (läst 8067 gånger)

johankinden

  • Inlägg: 18
    • Dalarna
Torkning av lammkött
« skrivet: 07 sep-11 kl 07:25 »
Är det någon som är haj på att torka lite större stycke kött ca 2-3 kilo lammfiol.
Det jag har kommit fram till är att man skall salta in det i en saltlag i 1-8 dygn.
Min fråga kan man ta upp köttet ur saltlagen och torka det sedan genom att hänga det te.x i skafferiet? eller någon som vet hur man gör?

 

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Torkning av lammkött
« Svar #1 skrivet: 07 sep-11 kl 07:57 »
Förr hängde man ju antingen ute, eller i lador och uthus. På Färöarna hänger man fortfarande bitvis vid stranden (som vid fisktorkning) då får det automatiskt en salt smak (ej försaltat)

Institutet för Forntida Teknik i Jämtland (skrifter via Bäckedals Folkhögskola) har gett ut skrifter om bl.a detta: 1/92 - Torka - Röka - Salta.
Tyvärr är detta häfte slut, men kan gå att låna på bibliotek.

teknobonden

  • Inlägg: 37
    • Blekinge
SV: Torkning av lammkött
« Svar #2 skrivet: 07 sep-11 kl 09:22 »
Saltlag i 7-12 dagar beroende av storlek.
Tork av och om du vill kleta in hela fiolen i honung. (anticeptisk och hindrar ut torkning av ytan)
Häng till tork (mogning) i ett kylig, väl ventilerad rum.
För hög temp ger för snabb torkning av ytan, mens innandelen fortfarande är helt rå.

Jag har tillvärkat ett torkskåp av en gamal frys,  fläkt och en frostvakt. Håller alltid temperaturen lite över utetemp för att få ner fuktigheten lite.
Jag har också hängt kött inomhus, i gamla skorsten i köket. Dock är inomhustemperaturen lite för hög och lufta lite för torr, så jag var inte jättenöjd med det reultatet. Skal prova i år igen, men då med honungglaserad kött.




Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: Torkning av lammkött
« Svar #3 skrivet: 07 sep-11 kl 10:43 »
Jag har skrivit lite om lufttorkning av helt kött här: http://matochpolitik.blogspot.com/2010/03/grunderna-for-lufttorkning-av-hela.html. Kanske kan det vara till användning?


jasiri

  • Inlägg: 50
  • Charkuterist
    • Närke
    • www.jasiri.se
SV: Torkning av lammkött
« Svar #4 skrivet: 10 sep-11 kl 06:58 »
Om du ska torka köttet är det dumt att lägga det i saltlag bättre att torrsalta köttet tillsammans med lite kryddor efter smak. Att tillföra vatten är inte bra.
Jasir Gård här slaktar och styckar och charkar vi nästan allt i eu godkända lokaler.
http://www.facebook.com/pages/Jasiri-G%C3%A5rd/107364746028234?ref=hnav

 

johankinden

  • Inlägg: 18
    • Dalarna
SV: Torkning av lammkött
« Svar #5 skrivet: 10 sep-11 kl 07:23 »
Tack för alla svar och ideer!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

605 gäster, 5 användare (1 dolda)
nireeDah, pikaräng, Bender, Tallefjant

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser