Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!  (läst 4617 gånger)

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« skrivet: 11 apr-11 kl 21:11 »
Hade tänkt tappa upp vår första mjödsats ikväll. Vi satte den i början av februari och har sedan dess även haft i mer honung vid ett tillfälle... Jästen vi tillsatte var riktig vinjäst.

MEN! Nu när jag provsmakade så smakade det bara jäst. :( Inte särskilt sött alls, vilket är märkligt med tanke på hur mycket honung det är i! Men nej, det smakar jäst. Och alkohol. :-[

Frågan är nu om mjöden är helt misslyckad eller om den går att rädda på nåt vis... Nån som vet? Kan det hjälpa att ha i ännu mer honung?  ???

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #1 skrivet: 11 apr-11 kl 21:18 »
Nu har jag aldrig gjort mjöd, men massor av vin och där kan man söta i efterhand.

K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #2 skrivet: 11 apr-11 kl 21:32 »
Har gjort en del finsk mjöd men den ska inte stå så länge. Vad har du för recept?

andreah

  • Inlägg: 0
    • -
    • http://andreahejlskov.com
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #3 skrivet: 11 apr-11 kl 21:33 »
Mjød er perfekt- mjød er det bedste!
Her er et forum med et subforum om mjød (opskrifter, gode råd, tips og venlige mennesker der gerne svarer på spørgsmål: http://kindir.dk/forum/viewforum.php?f=22
I write about our life in the wild woods of Värmland.
http://andreahejlskov.com

Snickarn

  • Inlägg: 1290
  • One does not need destination to have direction
    • Dalarna
    • Att leva det levande livet
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #4 skrivet: 11 apr-11 kl 21:48 »
Hur mycket bubblar det om den? Går ju att hålla liv i jästen länge om man tillsätter mer honung vilket ni har gjort så att det smakar jäst känns ju inte så underligt?

Har ni tappat om den någon gång?
//Snickarn
Har pluggat ekologisk odling i Skattungbyn,Byggt om en husvagn till permanent boende. Pluggat Hållbar Utveckling på CEMUS - Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Pluggar Permakultur, och bor, i skattungbyn. Bor i en liten vagn.
http://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #5 skrivet: 12 apr-11 kl 12:35 »
Honungen är mat för jästen och det kommer inte att bli särskilt sött. Jästen fortsätter att äta honung tills den dör av alkoholförgiftning; ett stadie som inträffar vid olika procent beroende på vilken sorts jäst som använts. Stakvinsjäst kan man mata upp till ca 18 %, öljäst till kanske 11%.
Om man vill ha en sötare dryck kan man endera mata jästen tills den dör av alkoholen och sedan tillsätta mer sött eller också får man avbryta jäsningen med jässtopp (typ konserveringsmedel)
Allt vin och framför allt mjöd smakar jäst precis när det jäser och det behöver tappas om, klarnas och sedan lagras för att smaka bra. Man kan påskynda klarningen med klarningsmedel eller också lämna drycken på ett svalt ställe tills den klarnar av sig själv. Det är också viktigt att man tappar om så att bottensatsen inte kommer med, det kan behöva göras fler gånger under klarningen. Mjöd ska väl dessutom lagras minst ett år för att riktigt komma till sin rätt.
« Senast ändrad: 12 apr-11 kl 12:39 av Kabo »

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #6 skrivet: 16 maj-11 kl 08:24 »

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #7 skrivet: 16 maj-11 kl 08:27 »
Men åh så irriterande! När jag förhandsgranskar inlägget ser länken ut som den ska, men i det färdiga inlägget har den helt plötsligt dubblats på nåt sätt! Morr... Försöker igen... agiscraft.blogspot.com/2011/05/mead-making-first-batch.html

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #8 skrivet: 16 maj-11 kl 08:28 »
Jaaaa, nu funkade det! Måste man alltså ta bort den inledande sekvensen av webadressen, det visste jag inte!

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #9 skrivet: 16 jun-11 kl 17:07 »
När du gör mjöd tillsätter du inte jäst. Mjöd är honungsvatten som självjäst. Du har gjort honungsvin! Inget ont i det och säkert jättegott (hörs ju på namnet). Wiki har sama definition som du.  ;)
Det bubblar här med.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Yrmff

  • Gäst
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #10 skrivet: 09 jul-11 kl 10:40 »
När du gör mjöd tillsätter du inte jäst. Mjöd är honungsvatten som självjäst. Du har gjort honungsvin! Inget ont i det och säkert jättegott (hörs ju på namnet). Wiki har sama definition som du.  ;)
Det bubblar här med.



Nja  :-\   Att det inte skulle vara mjöd kan jag inte hålla med om då det i båda fallen handlar om Jäst!!
Dessutom så har du en mycket större chans att slutresultatet blir drickbart med en utvald och renodlad mjödjäst!!.

http://shop.humle.se/se/art/dry-mead-mjodjast-vintner-s-choice-4632-activator.php

Nästan all vildjäst som cirklar runt i vår värld resulterar i en odricbar soppa!!
Har du däremot tur och lyckas vildjäsa en välsmakande dryck så spara på jästen!! (fast det vet du ju inte förrän om 1-2 år !!)

mvh Y

ps. Kalle runristare har en bra nybörjarguide ...

http://www.runristare.se/vikingtips/mjod/mjod.html

ds.
 
« Senast ändrad: 09 jul-11 kl 10:45 av Yrmff »

 

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: hjälp, nån som har erfarenhet av mjöd?!
« Svar #11 skrivet: 09 jul-11 kl 12:59 »
Som ny biodlare klantar jag mig en hel del. Krabbade kakor samt avtäckningsvax sköljer jag ur. Honungsvattnet som blir samlar jag i flaska med jäsrör. Fyller på med mer honung när bubblandet sackar. Inget mer honung när bubblandet sackar OCH det smakar sött.
Ganska starkt inte räligt. Full blir man kvinna.
Ca 2-2,5kg honung till 10L vatten.
Ny laddning står och plödrar.
Har fortfarande svårt att tro Vikingarna köpte jäst. Thorlejfs gjorde kanske..
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

548 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser