Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra  (läst 8906 gånger)

joel123

  • Gäst
Jag har inte hittat någon tråd om linser, så jag startar en ny, om hur man tillagar linser.. hoppas att jag lyckats placera den i rätt kategori, tyckte det passade bäst här, annars får den väll flyttas =)

Linser är gott.. och nyttigt, men jag lyckas alldrig tillaga dom bra själv... det blir mest så att skalen flyter upp och innehållet i linserna blir en gegga i bottnen och alltid några linser som fortfarande är hårda när resten är överkokt :S någon som har något bra tips? eller ska dom bli så? jag brukar köpa färdigkokta på koservburk eller i papplåda(tetra) och dom ser helt olika ut från alla egenkokta linser jag sett, hur gör konservfabriken? eller är det just för att dom är konserverade som dom blir annorlunda?

MickeMård

  • Inlägg: 1717
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #1 skrivet: 02 feb-12 kl 18:03 »
Äter själv endast och egenkokta tycker det blir toppen. Jag bara kokar dom i vatten och smakar lite då och då. När de verkar färdiga äter jag. Tycker alltid att det blir bra. Om det ska vara soppa så brukar jag koka sönder dem så det blir en go sås av ett. Det finns tid angivet på paketet och jag tror att det brukar funka bra om man följer den angivna tiden. Kanske inte mycket till svar, men, men.
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #2 skrivet: 02 feb-12 kl 18:07 »
Man får inte ha för mycket linser kontra grytans volym, då blir det inte bra. Inget salt i kokvattnet, men lite buljong kan lyfta smaken. Oskalade linser tappar skalen, därför brukar man blötlägga och/eller skölja dem innan tillagning. De blir också jämnare tillagade om de är blötlagda först.

Det går bra att frysa de kokta linserna, om man vill laga mycket och sedan kunna använda snabbt. Frys gärna i plastpåsar där linserna trycks ut tunt så tinar de fortare.

Denna metod använder jag till alla möjliga linser och bönor, de har såklart olika tillagningstid, men har man bara provat ut tillagningstiden så brukar det bli bra. Och både godare och billigare än de som kommer från en burk.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

joel123

  • Gäst
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #3 skrivet: 02 feb-12 kl 18:23 »
Tackar för svaren! blötläggning kan nog vara en bra ide! det brukar jag göra med quinoafrön för att de ska bli jämnare tillagade, dock får man akta så det inte blir gröt utav det..

jag har provat med lite linser i mycket vatten, lite vatten, fräsa linserna i olja någon minut innan kokning, men jag får aldrig dom att bli liknande linserna från konserv/tetra..
Till soppa brukar ja lyckas få linserna bra - men då ska dom ju som sagt bli sönderkokta så... :)

Det finns många anledningar till att koka dom själv framförallt priset! jag får prova att blötlägga dom lite innan, nästa gång =)

Tindrah

  • Inlägg: 329
    • Uppland
    • Bloggen: Husmors Nyckelknippa
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #4 skrivet: 02 feb-12 kl 18:57 »
Du kan testa lägre värme också. Jag tycker röda linser bara blir mos i kanterna och sen stenhårda i mitten om man kokar dem, men om man vrider ner så att det knappt ens sjuder så går det bättre.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #5 skrivet: 02 feb-12 kl 19:04 »
Som sagt, -Blötläggning!
Gäller även ris och havregryn till gröt, blir bättre kansistens och godare.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

joel123

  • Gäst
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #6 skrivet: 04 feb-12 kl 17:19 »
Tack för tipsen!

Det blev aningen bättre när dom legat i vatten någon timme.. och bättre när dom fick sjuda lite längre istället för kokas!
Men jag tycker linserna på konserv är så himmla perfekt lagade om man jämför , alldrig en för hård eller för mjuk lins i burken, men det kanske är för att de legat i vatten i burken i någon månad/år...

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #7 skrivet: 04 feb-12 kl 18:09 »
Citera
Det blev aningen bättre när dom legat i vatten någon timme
Över natten..
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #8 skrivet: 04 feb-12 kl 18:24 »
Det finns ju olika linser. Mest hårdkokta är svarta runda (40-45 min). Därefter kommer bruna linsformade (30-35 min). Därefter kommer röda linsformade (15-20 min). Och sist kommer nog de gula linsformade, men de brukar jag inte använda. De gula och röda är skalade, vilket också gör att de är mindre.

För att få linser med skal (svarta och bruna) väl genomkokta så är det väl gränsfall om man inte ska ta fram tryckkokaren tycker jag. Men jag brukar få dem att koka OK ändå. Det är dock lite knepigt att få linser välkokta tycker jag. Kräver lite extra uppmärksamhet.

Linser blir godare om man blandar olika typer. Lägg först i svarta, vänta ett tag, sen bruna, vänta ett tag, sen röda.

De blir också godare om man först fräser t ex lök+curry i grytan, sen i med kokande vatten, sen i med linser.

Jag brukar ta salt. Får se om jag ska testa att sätta till salt mot slutet nästa gång. I alla fall brukar jag vänta lite med saltet för jag har hört att baljväxter kokar snabbare då.

Jag brukar inte blötlägga linser, men det är väl en tänkbar variant.

Jag brukar koka ganska kraftigt i början, försiktigare mot slutet. De kan få stå och svälla på eftervärme ett tag också.

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #9 skrivet: 04 feb-12 kl 18:26 »
Just svälla på eftervärme är en bra grej, tycker jag. Koka upp, slå av plattan och låt stå nån timme. Efter det bör de vara färdiga och hela.
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

Annalinnea

  • Inlägg: 154
    • Skåne
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #10 skrivet: 05 feb-12 kl 21:57 »
ang salt så kan man välja vilket man vill, med eller utan. Vill man att linserna ska bli hela och lite nötiga i smaken ska man salta. (Detta brukar jag praktisera med gröna linser om jag ska marinera utan vidare tillagning.) Även röda linser kan man få hela om man saltar vattnet.
mjuka och kanske på gränsen till grötiga=inget salt.

För det mesta brukar jag koka linser (röda/svarta/gröna) i grytan som jag lagar utan att koka dem separat först. Det brukar bli gott,(men kanske inte som burk, har aldrig köpt linser på burk så jag vet inte)

Annars har jag samma problem som du vad gäller min favoritböna kidneybönan, som jag faktiskt köper på burk trots det hutlösa priset just för att jag inte lyckas koka dem riktigt lika goda. Har funderat på om man inte skulle kunna koka in bönor i burkar (t.ex koka halva tiden för att kunna byta vatten och sen koka dem sista tiden i sin burk) Någon som har provat???
odlar och äter, bygger och bor.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #11 skrivet: 24 mar-12 kl 15:07 »
Jag älskar linser i alla de färger! Mest de Tyska bruna i jägargrytor typ, men även röda och gula och allihop förresten  :P joel123: Du kanske inte har upptäckt det ännu, men det är stor skillnad på linsernas kokegenskaper om man köper dom skalade eller oskalade eller förbehandlade osv. Just nu har jag lagat mycket indiska currygrytor och liknande, där tar man gula linser. Dom finns inte att köpa i Sverige annat än oskalade. Men det är ju Ok det också för då går det ju fort att tillaga.

Bruna osv linser är goda ihop med svamp, goda som korvgrytor, till stekt fläsk osv. Röda linser är goda ihop med allt möjligt eller med paprika, chili osv. Gula är goda med curry, ingefära och annat starkt, gärna med tofu eller quorn. Skulle bli nyfiken på era recept, ni som använder dom  :) Själv använder jag sällan recept, jag bara kör på med vad som finns hemma för dagen.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

joel123

  • Gäst
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #12 skrivet: 24 mar-12 kl 18:08 »
Bruna linser har jag inte sett! bara röda gula o gröna... och det där med skalade eller oskalade har jag inte tänkt på heller..
Men jag har iallafall blivit bättre på laga linser så att dom är hela efteråt, efter tipsen i tråden här :) så tackar för alla tips..
angående recept, så använder inte jag heller sådana.. sen lagar jag inte speciellt avancerad mat heller så... :P

 

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: egenkokta linser helt olika färdigkokta i konserv/tetra
« Svar #13 skrivet: 24 mar-12 kl 18:19 »
Tittade just på mina röda. Jag trodde dom var oskalade men det var dom inte. Dom var utan skal dom med. Köpta i nån utländsk affär. Där finns det mycket gotter man kan försöka tillaga utan recept. För man vet ju inte alltid vad det heter när texten är på utländska  :)

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

601 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser