Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Öltillverkning  (läst 11566 gånger)

Draupner

  • Inlägg: 197
Öltillverkning
« skrivet: 21 okt-07 kl 18:59 »
Är det någon som vet hur man gör öl? Då menar jag från grunden: jag vill odla korn tillverka malt och plocka egna humlekottar. men ambitionsnivån ligger långt över kunskapsnivån än så länge....

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Öltillverkning
« Svar #1 skrivet: 24 okt-07 kl 14:10 »
Att odla kornet finns det got om information här på alternativ.nu. När det sedan kommer till mältningen har jag samlat lite information och källhänvisningar här: http://home.swipnet.se/hosradar/brygg/Maltning.htm
Där har du också en länk som heter "Helmalt". En PDF-fil som beskriver ölkokningen. Om du sedan går vidare till sidan "Extraktöl" ser du hur resten av hanteringen kan gå till.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
Re:Öltillverkning
« Svar #2 skrivet: 24 okt-07 kl 19:11 »
www.bryggforum.com har tydligen havererat men det finns en "kopia" och här är dennes ölbryggningsforum https://go.phpwebhosting.com/~laika/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=2&sid=c4e784d50b9607c32fdeccfc291b33a8

Sidan kan tydligen försvinna när som helst så spara det du vill ha kvar...
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

BosseBe

  • Gäst
Re:Öltillverkning
« Svar #3 skrivet: 05 nov-07 kl 01:19 »
ja, jag vet en hel del om hur man gör öl. Den bästa svenska boken om hur man gör heter "Ölbryggning" och den skrevs av Svante Ekelin och Håkan Lundgren 1993, återtrycktes en gång 1994. Tyvärr är den numera slut på förlaget, Bibo. Svante Ekelin driver tillsammans med sin fru Eva även Humlegårdens Ekolager som säljer allt man behöver för att lyckas. Det finns givetvis fler butiker i Sverige, men ingen har samma breda och bra utbud som dom. Med lite tur kan man kanske finna boken på antikvariat eller bibliotek. De har också bra nybörjartips i sitt webbforum.

Det finns även amerikanska böcker som är bra, t ex The Homebrewers Companion av Charlie Papazian, isbn 0-380-77287-6.

Svenska Hembryggareföreningen har en utmärkt hemsida med massor av information och ett bra webbforum om hur man brygger öl hemma. Från hur man lyckas med sitt första försök till avancerade råd som även professionella bryggare läser och följer. Själv är jag redaktör för tidningen Hembryggaren.

Det är faktiskt mycket lätt men ganska arbetsamt att lyckas bra med hembrygd öl - oftast blir det godare än köpeöl.

Det är även möjligt att göra malt själv - jag har gjort det - men det är betydligt mer krävande. Det är svårt att hålla malten fräsch under groningsprocessen, ca 5 kilo går åt till 25 liter öl på ca 5 volymprocent, det är svårt att torka malten efter groningen och det är svårt att rosta malten efter torkningen. MEN det går.

Odla humle är lätt, bara man hittar en bra sort. Frön fungerar bara om man har mycket stor tur eller om man bara är intresserad av en prydnad för trädgården. Det är nämligen med humle som med äpplen, varje frö ger en ny sort, dessutom är plantorna enkönade och bara honplantor ger kottar.

Det finns sorter som andra redan testat att de är bra, bättre då alltså att ta sticklingar från sådana. Saaz, en tjeckisk sort, ger tidigt och hygglig skörd som fungerar bra i Sverige, M:t Hood, Sterling, Williamette, Tettnanger och Cascade mognar senare men fungerar i södra Sverige. Har sämre erfarenhet av Fuggle, den brukar aldrig hinna mogna i min trädgård.

Odla så här: Antingen får du ett rotskott eller en stickling av en känd bra sort, t ex ovannämnda. Rotskott eller så kallade rhizomer, på en 5-10 cm är bra för de kan enkelt skickas med posten.

Plantera i stor kruka i april med lucker sandhaltig kompost. Håll krukan fuktig, låt den gärna stå skuggigt. När ett rejält skott sticker upp, kanske några veckor eller en månad senare, sticker upp är det dags för plantering.

Gräv en rejäl grop, 5 dm djup eller så. Fyll i rejält med kompost blandad med sandjord. Plantera skotten stadigt och vattna rejält. Sätt även dit en pinne på ett par meter som rankan kan klättra på första året.

Se till att växtplatsen blir minst ett par meter från andra större växter eller buskar. Håll även ett par meter mellan olika humlesorter, annars räcker 1,5 meter mellan plantorna. Första året blir skotten i bästa fall ett par meter långa. Se första året till att vattna om det blir en torrperiod, speciellt i början av växtperioden är plantan känslig för torka. Se också till att hålla borta all annan växtlighet runt rotfästet så det är välventilerat. Stammen kan lätt angripas av mögel och andra svampar om stammen är fuktig. Andra och tredje året har en rejäl pålrot etablerat sig. Den är oftast en fem-sju meter djup så torka är ett väldgit litet problem längre fram. Däremot sticker den iväg nya rotskott, så se till att rensa runt din planta varje vår, gräv av alla utstickande rotskott och dela med dej av dessa till hugade andra humleodlare.

Plantan vissnar ner helt till vintern. Nästa år ser du till att slå ner ett par rejäla stöttor i marken bredvid din planta. Bind vid dessa fast en  stör på 5-7 meter. Andra året växer en välmående och gödslad planta lätt en fem-sex meter.

I slutet av augusti eller i september bildas kottar (om det är en honplanta, annars är odlandet helt bortkastat - humle är enkönad - antingen hanplanta eller honplanta). Blommorna, som blommar i juli-augusti är mycket små och oansenliga och de behöver inte befruktas, kottar kommer alltid. Kottarna är två till fem cm långa och ett par cm i diameter och består av bladfjäll. Innerst, under fjällen, sitter små knölar som blir illgula och starkt doftande när kotten är mogen. Fäll då stången och klipp av rankan och plocka kottarna. Torka i mörkt torrt, välventilerat rum eller i torkskåp eller torkapparat vid ca 50-55°C. Packa de torra kottarna i glasburkar. Packa in så mycket det går i en burk, i en 600 grams syltburk kan man pressa ned ca 150 gram humle. Förvara i frysen. Humle oxiderar mycket snabbt och lätt, all beska försvinner på en månad om man förvarar den i rumstemperatur och bara löst packad.

Tänk på att humle odlad i Sverige oftast får väldigt låg halt av isoalfasyra, det ämne som ger den uppfriskande beskan i ölet. Tyvärr går det då åt mycket mer humle om man vill få en normalt besk öl. Men humle ger också viktiga smak- och aromkvaliteter åt din hembryggda öl och då fungerar den hemmaodlade humlen väldigt bra.

Xerox

  • Inlägg: 29
    • Blekinge
SV: Öltillverkning
« Svar #4 skrivet: 20 nov-10 kl 23:59 »
Nn bra länk för intresserade av ölbryggning:
http://www.humle.se/

Innehåll: hur man gör, länkar, forum och möjlighet att köpa utrustninga.
Nil satis, nisi optimum!

Yrmff

  • Gäst
SV: Öltillverkning
« Svar #5 skrivet: 22 nov-10 kl 22:38 »
Med risk för att låta tråkig så bör du nog börja med en extraktbryggning (om du inte har någon erfarenhet av ex vin cider öl osv sen tidigare) annars är det nog lätt att ta sig öl över huvudet s.a.s  ;D

altenativet! köp färdig malt å testa en helmaltsbryggning direkt och då rekomenderar jag en ale av nåt slag!  :)(en liten varning bara! det är mycket beroendeframkallande)

Sen kan du börja med att odla, mälta , köpa rhizom osv...
Jag håller med bossebe till 100% Det finns inget som går upp mot ett (lyckat) egentillverkat färsköl!!

mvh H

Xerox

  • Inlägg: 29
    • Blekinge
SV: Öltillverkning
« Svar #6 skrivet: 27 nov-10 kl 18:46 »
Just nu har jag en liten del i en bryggning av "Barley wine". Eventuellt hinner manprova en flaska innan jul. Tidigare smakprov från samma bryggeri har varit över förväntan.

Bryggningen som varade enheldag för 6 veckor sedan var min första riktiga bryggerfarenhet från korn över mäskning till kokning av vört. Roligt och stimulerande att göra sitt eget öl/ale.
Och så enkelt på samma gång. 

Kanske skulle man satsa på ett eget litet mikrobryggeri för sig själv?
Nil satis, nisi optimum!

Yrmff

  • Gäst
SV: Öltillverkning
« Svar #7 skrivet: 27 nov-10 kl 20:17 »
Just nu har jag en liten del i en bryggning av "Barley wine". Eventuellt hinner manprova en flaska innan jul. Tidigare smakprov från samma bryggeri har varit över förväntan.

Bryggningen som varade enheldag för 6 veckor sedan var min första riktiga bryggerfarenhet från korn över mäskning till kokning av vört. Roligt och stimulerande att göra sitt eget öl/ale.
Och så enkelt på samma gång. 

Kanske skulle man satsa på ett eget litet mikrobryggeri för sig själv?


Jupps!!
Efter ca60st helmaltsbryggningar det senaste året med lakkärl och grytor och, och, och mycket roligt naturligtvis men med vikande tid att lägga på bryggningen så slog jag till och köpte en

http://shop.humle.se/se/art/braumeister-bryggverk-20-l.php     :-[  ;D

Om jag håller samma takt på bryggningen framöver så beroende på hur man räknar så är maskinen "intjänad" på 1-2 år  :)

mvh H


Xerox

  • Inlägg: 29
    • Blekinge
SV: Öltillverkning
« Svar #8 skrivet: 28 nov-10 kl 19:18 »
Snygg sak den där Braumastern!

Är du nöjd så här långt?
Det står 20 l, men hur stor vörtsats kan du koka?
Nil satis, nisi optimum!

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Öltillverkning
« Svar #9 skrivet: 28 nov-10 kl 19:30 »
Såg ut som man skulle kunna använda saft-majan och vedspisen .

Yrmff

  • Gäst
SV: Öltillverkning
« Svar #10 skrivet: 05 dec-10 kl 17:36 »
Snygg sak den där Braumastern!

Är du nöjd så här långt?
Det står 20 l, men hur stor vörtsats kan du koka?

Jag är supernöjd än så länge!!  ;D
20 l i jäshinken med 1050 - 1060 i OG är inga problem.
mvh H

Yrmff

  • Gäst
SV: Öltillverkning
« Svar #11 skrivet: 05 dec-10 kl 17:38 »
Såg ut som man skulle kunna använda saft-majan och vedspisen .

pröva gärna!!  ;) Häll i 20 liter i saftmajan och återkom med rapport sedan!!  ;D

mvh H

Holt

  • Inlägg: 40
    • Uppland
SV: Öltillverkning
« Svar #12 skrivet: 13 jan-11 kl 20:59 »
Saft-Maja och vedspis! Det hörs ju väldigt spännande att prova! Jag gick med i Lövstaölets vänner (Sveriges största hembryggarförening?) i höstas, gick nybörjarkurs och har hämtat 20 liter vört som nu är en mycket god Irish red ale. Har nu planerat att göra mig ett litet bryggeri i lagårn men den enkla idén med Saft-Maja får mig nu på andra tankar  ;D Nu SKA vi skaffa vedspis! (som om inte anledningarna redan var övertygande)

Mitt tips för intresserade är i alla fall att gå med i en hembryggarförening. Vi kan i föreningen gratis låna bryggeriet (ligger tyvärr 3 mil bort för mig, varför jag vill göra hemma istället) och köpa från egna lagret av flera olika maltsorter, humle och jäst, till ett pris av ca 150-200:- för ingredienser till 40 liter öl! Jag vill också tipsa om Korneliuskärl (osäker på stavningen) med regulator och kolsyrepatron, vilket gör att man slipper det lite trixiga att sätta kolsyrejästen och slabba med flaskor. Man tömmer med hävertslang i den färdigjästa vörten i kärlet och kolsyresätter, tömmer med tappkran i glas och njuter. Kärlet rymmer 19 liter öl, som håller sig i ca ett halvår innan smaken kan komma att försämras.
"Det är varje människas förbannade plikt att bli ett original" (Albert Engström)

 

Yrmff

  • Gäst
SV: Öltillverkning
« Svar #13 skrivet: 19 jan-11 kl 20:47 »
Att laka i en safmaja går nog hyfsat men att koka i den samma nja...
Jag har ett antal corneliusfat och visst funkar dom bra .. dock ganska dyra grejjer och svårt att ge bort lite grann om man fått till en bryggd som man vill dela med sig av.  :)   (har dock en krånglig beergun som jag helst undviker att använda)
Bygelflaskor är kalas men träliga att rengöra osv...
Hur man än vänder sig så har man ju röva bak s.a.s

om man nu vill göra sitt eget öl hemma så kan jag rekomendera följande.
Köp!
en stooor gryta typ30-40l
Någon form av egentillverkat lakkärl  jäshink i jäshink modellen eller kylväskevarianten....
gör som Holt! dvs. gå en kurs eller förkovra dig på de utmärkta forum för hembryggare som finns!! (ex humlegården.se)
Det kan tyckas en smula krånligt och dyrt initialt men jag lovar det är varken eller!! (dvs. tills prylbögen och frälsaren i oss vaknar  ;) )
mvh H
« Senast ändrad: 19 jan-11 kl 20:55 av Yrmff »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

513 gäster, 1 användare
Stengrim

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser