ja, jag vet en hel del om hur man gör öl. Den bästa svenska boken om hur man gör heter "Ölbryggning" och den skrevs av Svante Ekelin och Håkan Lundgren 1993, återtrycktes en gång 1994. Tyvärr är den numera slut på förlaget, Bibo. Svante Ekelin driver tillsammans med sin fru Eva även Humlegårdens Ekolager som säljer allt man behöver för att lyckas. Det finns givetvis fler butiker i Sverige, men ingen har samma breda och bra utbud som dom. Med lite tur kan man kanske finna boken på antikvariat eller bibliotek. De har också bra nybörjartips i sitt webbforum.
Det finns även amerikanska böcker som är bra, t ex The Homebrewers Companion av Charlie Papazian, isbn 0-380-77287-6.
Svenska Hembryggareföreningen har en utmärkt hemsida med massor av information och ett bra webbforum om hur man brygger öl hemma. Från hur man lyckas med sitt första försök till avancerade råd som även professionella bryggare läser och följer. Själv är jag redaktör för tidningen Hembryggaren.
Det är faktiskt mycket lätt men ganska arbetsamt att lyckas bra med hembrygd öl - oftast blir det godare än köpeöl.
Det är även möjligt att göra malt själv - jag har gjort det - men det är betydligt mer krävande. Det är svårt att hålla malten fräsch under groningsprocessen, ca 5 kilo går åt till 25 liter öl på ca 5 volymprocent, det är svårt att torka malten efter groningen och det är svårt att rosta malten efter torkningen. MEN det går.
Odla humle är lätt, bara man hittar en bra sort. Frön fungerar bara om man har mycket stor tur eller om man bara är intresserad av en prydnad för trädgården. Det är nämligen med humle som med äpplen, varje frö ger en ny sort, dessutom är plantorna enkönade och bara honplantor ger kottar.
Det finns sorter som andra redan testat att de är bra, bättre då alltså att ta sticklingar från sådana. Saaz, en tjeckisk sort, ger tidigt och hygglig skörd som fungerar bra i Sverige, M:t Hood, Sterling, Williamette, Tettnanger och Cascade mognar senare men fungerar i södra Sverige. Har sämre erfarenhet av Fuggle, den brukar aldrig hinna mogna i min trädgård.
Odla så här: Antingen får du ett rotskott eller en stickling av en känd bra sort, t ex ovannämnda. Rotskott eller så kallade rhizomer, på en 5-10 cm är bra för de kan enkelt skickas med posten.
Plantera i stor kruka i april med lucker sandhaltig kompost. Håll krukan fuktig, låt den gärna stå skuggigt. När ett rejält skott sticker upp, kanske några veckor eller en månad senare, sticker upp är det dags för plantering.
Gräv en rejäl grop, 5 dm djup eller så. Fyll i rejält med kompost blandad med sandjord. Plantera skotten stadigt och vattna rejält. Sätt även dit en pinne på ett par meter som rankan kan klättra på första året.
Se till att växtplatsen blir minst ett par meter från andra större växter eller buskar. Håll även ett par meter mellan olika humlesorter, annars räcker 1,5 meter mellan plantorna. Första året blir skotten i bästa fall ett par meter långa. Se första året till att vattna om det blir en torrperiod, speciellt i början av växtperioden är plantan känslig för torka. Se också till att hålla borta all annan växtlighet runt rotfästet så det är välventilerat. Stammen kan lätt angripas av mögel och andra svampar om stammen är fuktig. Andra och tredje året har en rejäl pålrot etablerat sig. Den är oftast en fem-sju meter djup så torka är ett väldgit litet problem längre fram. Däremot sticker den iväg nya rotskott, så se till att rensa runt din planta varje vår, gräv av alla utstickande rotskott och dela med dej av dessa till hugade andra humleodlare.
Plantan vissnar ner helt till vintern. Nästa år ser du till att slå ner ett par rejäla stöttor i marken bredvid din planta. Bind vid dessa fast en stör på 5-7 meter. Andra året växer en välmående och gödslad planta lätt en fem-sex meter.
I slutet av augusti eller i september bildas kottar (om det är en honplanta, annars är odlandet helt bortkastat - humle är enkönad - antingen hanplanta eller honplanta). Blommorna, som blommar i juli-augusti är mycket små och oansenliga och de behöver inte befruktas, kottar kommer alltid. Kottarna är två till fem cm långa och ett par cm i diameter och består av bladfjäll. Innerst, under fjällen, sitter små knölar som blir illgula och starkt doftande när kotten är mogen. Fäll då stången och klipp av rankan och plocka kottarna. Torka i mörkt torrt, välventilerat rum eller i torkskåp eller torkapparat vid ca 50-55°C. Packa de torra kottarna i glasburkar. Packa in så mycket det går i en burk, i en 600 grams syltburk kan man pressa ned ca 150 gram humle. Förvara i frysen. Humle oxiderar mycket snabbt och lätt, all beska försvinner på en månad om man förvarar den i rumstemperatur och bara löst packad.
Tänk på att humle odlad i Sverige oftast får väldigt låg halt av isoalfasyra, det ämne som ger den uppfriskande beskan i ölet. Tyvärr går det då åt mycket mer humle om man vill få en normalt besk öl. Men humle ger också viktiga smak- och aromkvaliteter åt din hembryggda öl och då fungerar den hemmaodlade humlen väldigt bra.