Hej på er!
Om detta skulle anses som egenreklam får ni gärna säga till så moderator kan stryka ev övertramp. Jag råkar vara den person som tog Bradley Smoker till Sverige för drygt 5 år sedan och tycker så klart alltid det är roligt när det diskuteras Bradley.
Brikettkostnaden ligger idag på knappt 12 kr/tim inklusive moms om man köper ett 120-pack som räcker till 40 timmars rökning. Och som redan nämnts är det man betalar för förutom ett jämnt och på förhand säkert resultat den lediga tid man ”får” för 12 kr i timmen.
Kallröka går utmärkt. I Bradleys egna skåp kan det bli för varmt förutom på vintern. Lösningen är att sära på generator och rökskåp. Generatorn utvecklar nämligen 130W i värme. Det går bra att själv tillverka en låda att sätta generatorn på, och mha en slang eller ett rör på ett par meter leda in röken i skåpet, då går det bra att kallröka.
Eller så köper man Bradleys egen kallrökningsenhet.
Men om du har ett rökskåp sedan tidigare, kanske lite större och inte isolerat? Då kan det fungera bra att kallröka direkt i det.
Ett begagnat kylskåp (med fungerande kyla) fungerar naturligtvis också bra till kallrökning.
Bygga en större varmrök gör man enkelt genom att ta en restaurangkyl- eller frys i rostfritt och montera en värmeslinga i. Modell från en ugn man tagit på återvinningstationen, eller från en elgrill för 200 kr på byggmarknaden.
Grejen med dessa skåp är ju att det är rostfria, bra storlek och isolerade och går att få till ett bra pris om man lägger ut lite krokar och är snabb att hämta när ett gått sönder och det är bråttom att få in ett nytt fungerande i restaurangköket.
Men det går ju att bygga ett i trä, plåt eller tegel med för den delen. Torkskåp mm.
Som också redan nämnts blir brikettförbrukningen rätt hög vid kallrökning, för kött i alla fall. Det är sant, och ett sätt att slå ut kostnaden på fler kg kött är ju just att ha ett lite större skåp och röka mer på en gång –brikettförbrukningen är alltid 3 briketter/timma. Men kallröka fisk kan man göra från 2-3 timmar. Där är ju fisken oftast redan ”gravad” iom förbehandlingen, men kött och kanske särskilt vilt vill nog till att man har koll på hur man behandlar för att det ska vara säkert.
[
Lite mer info om rökgeneratorn:
http://www.smartfritid.se/bradleysmokerrokskap/14-bradley-smoker-rokgenerator.htmlOch lite tips och recept på rökning:
http://www.smartfritid.se/content/10-receptblogg