Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Osten för torr  (läst 3470 gånger)

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
Osten för torr
« skrivet: 16 nov-10 kl 11:20 »
Har nu fått smaka på två hemystade hårdostar, den ena en cheddar och den andra en "helt vanlig ost" från reseptet härifrån. Cheddaren var ok i smak men konsistensen var smulig. Helt vanliga osten är litet salt men smaken annars bra men konsistensen är litet torr, håller dock ihop då man hyvlar men jag saknar "ostkonsistens", litet fuktigare och mer gummiaktig. Jag använde getmjölk, opastöiserad, samlade mjölk  i två dagar och lagrade osten i två veckor ingen vax på osten. Lagrar i kylskåp, 12 grader med ett vattenkärl i för att ge fukt. Ideer om vad som kan vara fel?

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3973
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Osten för torr
« Svar #1 skrivet: 20 nov-10 kl 21:31 »
För det första: Grattis till god ost :) ! För det andra:
Hmmm..all hemost blir inte hyvlingsbar, dom sista gångerna mormor gjorde ost gick den att hyvla, men alla åren dessförrinnan blev det till att skära med ostkniv.
Du tycker dina ostar blev för torra, har du förvarat ostarna inlindade i dukar (linne eller bomull)och bytt till rena dukar varje dag samtidigt som du vänder ostarna? Har för mig, ska inte säga helt hundra, att utbytesdukarna var lite lätt fuktade oxå.
Att lagra ostarna endast 2 veckor är lite för kort tid om det är hårdost, tycker jag. Mormor brukade ysta vid allhelgona om ostarna skulle ätas till jul. Hon tvättade dem med brännvin för att möglet inte skulle få fäste och smorde in dem med smör för att få en fin yta. Hon ska få lära mig allt hon kan när jag väl får tillräckligt med getmjölk så det räcker till ost oxå :) .

Hoppas jag kunnat vara till lite hjälp.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
SV: Osten för torr
« Svar #2 skrivet: 23 nov-10 kl 15:18 »
Tack för svar! Hurdant smör ska man använda, saltat eller osaltat, är det nån skillnad? Fuktade dukar låter också bra, man ser ju om de möglar och hinner då åtgärda saken, ska packa in dem nu.

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
SV: Osten för torr
« Svar #3 skrivet: 23 nov-10 kl 15:22 »
Tack för svar! Hurdant smör ska man använda, saltat eller osaltat, är det nån skillnad? Fuktade dukar låter också bra, man ser ju om de möglar och hinner då åtgärda saken, ska packa in dem nu.

PS Önskar jag hade en mormor som ystar, är grön av avund

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3973
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Osten för torr
« Svar #4 skrivet: 25 nov-10 kl 19:44 »
Saltat smör blir nog bra. Och jag är mycket glad åt min mormor, och stolt över henne  :-* !
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
SV: Osten för torr
« Svar #5 skrivet: 26 nov-10 kl 07:12 »
Idag började jag på en manchego som är perfekt ;D, precis som ost ska vara till konsistensen, går att hyvla och smaken är fin, inte ett dugg torr, denhär lagrades i tre veckor. Väntar på den dagen då jag har så många ostar på lagring att jag inte behöver lagra minimi tiden utan kan litet längre, nu går det inte är för snål :P
Smörade några ostar, får se vad som händer
Läste också att om man har för mycket syra i osten blir den torr och jag hade ett mätfel med syrakulturen i de första ostarna jag gjorde, får se om de övriga tre med mätfelet blir torra, de är inte färdiglagrade ännu, ens minimi tiden

 

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Osten för torr
« Svar #6 skrivet: 15 jan-11 kl 11:20 »
Har nu fått smaka på två hemystade hårdostar, den ena en cheddar och den andra en "helt vanlig ost" från reseptet härifrån. Cheddaren var ok i smak men konsistensen var smulig. Helt vanliga osten är litet salt men smaken annars bra men konsistensen är litet torr, håller dock ihop då man hyvlar men jag saknar "ostkonsistens", litet fuktigare och mer gummiaktig. Jag använde getmjölk, opastöiserad, samlade mjölk  i två dagar och lagrade osten i två veckor ingen vax på osten. Lagrar i kylskåp, 12 grader med ett vattenkärl i för att ge fukt. Ideer om vad som kan vara fel?

Antar att den är för syrad om den blir för "torr"
Livet är väl bra underbart i bland


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

497 gäster, 1 användare
LarryGeano

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser