Det finns redan många recept på julkorv här på alternativsidan men här är det recept jag använder . Det kommer ur Prinsessornas kokbok från 1936 .
1 kg benfritt oxkött
1 kg fläskkött
1 kg späck
1 kg kokt kall potatis
2 ½ liter kokt kall mjölk och fläskspad kokt på ben och svålar .
Kryddor till smeten : 3-4 msk salt , 1 ! tsk vitpeppar , 2 ½ tsk ingefära , 2 ½ tsk kryddpeppar , ½ tsk nejlikor , 1 tsk fyra kryddor , 3 msk socker , 2 msk potatismjöl .
Till ingnidning : 2 msk salt , 2 msk socker , 1 tsk kalisalpeter
5 meter krokskinn
Köttet torkas befrias från senor och hinnor och skäres i bitar och mals 4 ggr . Har man gott om tid kan späcket skäras i pyttesmå tärningar annars mals det med sista malningen av köttet . Mjölken kokas upp i god tid så den hinner bli riktigt kall .
Potatisen som kokas med skalen på bör kokas dagen innan . Den skalas och males en ggn.
Kött och potatis blandas och arbetas ordentligt i ca 1 tim . Under tiden spädes smeten med lite spad i taget . Kryddorna tillsättes och korvsmeten avsmakas noga . Färsen ska ha en konsistens som en stadig gröt .
Den stoppas ganska fast i väl rengjorda kkrokfjälster . Korvarna bindas med garn . och naggas med stoppnål avspolas i friskt vatten och ingnides med saltblandningen . Hela kryddor såsom kryddnejlikor , krydd- och vitpeppar strös på . Följande dag läggs korven i saltlake om den ska förvaras ( alt. fryses ) eller kokas den in i stora konservburkar vid 100 gr 1 tim .
Korv som legat i saltlake vatten lägges över natten innan den kokas .