Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Palsternacka: konsistens?  (läst 5727 gånger)

Björkåsen

  • Inlägg: 46
    • Västergötland
Palsternacka: konsistens?
« skrivet: 28 sep-11 kl 08:43 »
Har just skördat palsternacka för första gången. Smakat av den rå och tycker att den är tämligen torr och träaktig i konsistensen. Ska den vara det?

Noone

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Palsternacka: konsistens?
« Svar #1 skrivet: 28 sep-11 kl 10:17 »
Ja den är allt lite torr och "träig"...jag har sått palsternacka för första gången i år och fick en kanonskörd  ;D jättegoda ugnsrostade med olja och kryddor  :P
Life is like a dick, it´s short but seems long when it gets hard.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Palsternacka: konsistens?
« Svar #2 skrivet: 28 sep-11 kl 10:24 »
Den är inte särskilt god att äta rå. Men ugnsbakad, eller mosad som potatismos, mums!  :D

Paradisgården

  • Inlägg: 1492
    • Västergötland
SV: Palsternacka: konsistens?
« Svar #3 skrivet: 28 sep-11 kl 10:35 »
Åh, älskar palsternacka! :D
Tror jag knappt aldrig smakat den rå ens - vi gör de i ugnen.
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Palsternacka: konsistens?
« Svar #4 skrivet: 28 sep-11 kl 10:46 »
Späda palsternackor äter jag som råkost. Men de ska ha vuxit snabbt (för palsternackor alltså, de växer ju långsamt) och inte stått för trångt. Om de är träiga när de är helt nyskördade så har något inte varit optimalt. Men jag håller med om att palsternacka är godast tillagad, och då är den fantastisk, palsternacka är min favoritrotfrukt.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

fräsen

  • Gäst
SV: Palsternacka: konsistens?
« Svar #5 skrivet: 30 sep-11 kl 22:50 »
Låt ett gäng palsternackor sitta kvar över vintern, ta upp dom när tjälen släppt. Då är de som godast.
Jag råriver palsternackor och jordärtskockor och gulbeta (som brukar övervintra fint i jordkällaren), lite olja o vinäger, salt o peppar o ngn örtkrydda. Gött att ha egen råkostsallad på våren!

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Palsternacka: konsistens?
« Svar #6 skrivet: 06 okt-11 kl 14:52 »
Ja, precis, de blir faktiskt godare om man tar dem på våren. Och ugnsbakad, stekt, eller gratinerad i bechamelsås med lite ost på är det hur gott som helst. :D

vindensbonig

  • Gäst
SV: Palsternacka: konsistens?
« Svar #7 skrivet: 16 feb-13 kl 17:29 »
Låt ett gäng palsternackor sitta kvar över vintern, ta upp dom när tjälen släppt.
Hur fungerar det sen då att lagra när man tar upp palsternackorna eller börjar dom växa igen om man låter dom va kvar tills man vill ta upp?

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Palsternacka: konsistens?
« Svar #8 skrivet: 16 feb-13 kl 17:49 »
Ja, precis, de blir faktiskt godare om man tar dem på våren. Och ugnsbakad, stekt, eller gratinerad i bechamelsås med lite ost på är det hur gott som helst. :D

På våren är även den nya späda blasten god. Kanske inte som rå men som tillagad som bladgrönsak. Kan lagas ihop med nackorna i röra, mos, gryta.

mummrick: Om man tar upp nackorna på våren, tar bort eventuell blast och förvarar dem kallt så håller de sig ett tag. Minns inte hur länge. Men annars så är de lite av färskvara. De bör inte stå kvar i marken så länge att de får stora blad. Då tror jag de snabbt börjar smaka sämre. De kan också bli träiga, eftersom det börjar bildas en blomstjälk i roten. Vet inte riktigt hur fort detta går.

 

vindensbonig

  • Gäst
SV: Palsternacka: konsistens?
« Svar #9 skrivet: 16 feb-13 kl 17:51 »
På våren är även den nya späda blasten god. Kanske inte som rå men som tillagad som bladgrönsak. Kan lagas ihop med nackorna i röra, mos, gryta.

mummrick: Om man tar upp nackorna på våren, tar bort eventuell blast och förvarar dem kallt så håller de sig ett tag. Minns inte hur länge. Men annars så är de lite av färskvara. De bör inte stå kvar i marken så länge att de får stora blad. Då tror jag de snabbt börjar smaka sämre. De kan också bli träiga, eftersom det börjar bildas en blomstjälk i roten. Vet inte riktigt hur fort detta går.
Tack för svar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

480 gäster, 3 användare
Själv är bäste dräng, pow, Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser