om stugan inte är så stor och du inte absolut måste ha 20 grader dygnet runt så borde den klara sig som det är. Timret i sig isolerar en hel del, problemet är oftast springor i väggar och golv. Att täta med lerhalmsblandning (eller lera, sand och sågspån) mellan stockarna borde göra en hel del - billigt och ekologiskt. du kan fylla i med husmossa eller väggmossa mellan stockarna om det glipar. (pressa in färsk mossa hårt - ta ej fel sort - mossan kan då dra till sig fukt).
Jag har bott flera år i ett oisolerat timmerhus, och visst , det var kanske inte det energisnålaste huset jag bott i

men det berodde mycket på drag.
Om man kan tänka sig att ha foderbräder på utsidan kan man isolera däremellan ett lager isolering (10cm) eller lerhalm (25-30 cm) så blir det varmt och gott. Tänk på att isoleringen i golv och på vinden bör ses över om det ska vara någon nytta med att isolera väggarna. Kutterspån blandat med kalk kan man ha där, eller ekofiber t.ex.
isoleringen bör finnas på utsidan av ett timmerhus, för att timrets värmelagrande egenskaper ska kunna utnyttjas.
idén med kaminen och ett rör är nödvändigt om du ska bo där. En öppen spis är värdelös. Du behöver bara ha ett kort rör (kanske 1 meter) som går upp in i spisens skorsten. Runt om trycker du in stenull-fibrer. Det hela kanske måste hållas på plats med t.ex. någon plåt eller liknande. Du kan också mura igen runt om röret med t.ex. tegelsten och lera (blanda 3 delar sand + 1 del lera + vatten).
Jag har också experimenterat lite med att armera ren lervälling med glasfibrer. Verkar lovande, men jag har ännu inte gjort något fullskaligt experiment, bara "drevat" runt kaminröret med detta.