Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lastning av slaktsvin  (läst 3494 gånger)

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Lastning av slaktsvin
« Svar #20 skrivet: 25 jan-10 kl 20:57 »
http://www.sjv.se/download/18.7502f61001ea08a0c7fff57460/info_Bil__4_1_2_faktaSVD.pdf

Lite längre ner på sidan står om matrester till svin och vad som gäller
« Senast ändrad: 25 jan-10 kl 21:00 av esten »

andtol

  • Gäst
SV: Lastning av slaktsvin
« Svar #21 skrivet: 26 jan-10 kl 11:47 »
Citat från dokumentet som esten hänvisade till:

Citera
Det är förbjudet att utfodra grisar med matavfall med animaliskt innehåll eftersom detta kan sprida svinpest. Förbudet gäller även minigrisar. Svinpestvirus överlever
under långa perioder i fruset kött, icke värmebehandlade produkter och i saltade produkter, exempelvis rökt korv. Därför är utfodring med matavfall till grisar en mycket stor smittspridningsrisk. Utfodring med matavfall är den vanligaste vägen för smittämnets spridning till nya länder och områden, och människor bidrar ofta obetänksamt genom att ta med otillåtna matvaror hem från utlandsresor.
Viruset kan förbli smittsamt under lång tid i fruset svinkött samt i icke värmebehandlade eller saltade svinköttprodukter. Det kan också överleva i svinboxar i upp till två veckor.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Lastning av slaktsvin
« Svar #22 skrivet: 26 jan-10 kl 12:32 »
Då är det alltså fritt fram med vegetariska matrester? Ska de värmas upp?

Och om man ger dem direkt, dvs de är bara avsvalnade efter måltiden, måste man i sådana fall ändå värma upp dem en gång till? Man ger ju knappast maten kokande varm till grisen?

Knasiga regler det där, och det är svårt att hitta vad som är aktuella regler och vad som är gamla regler. Tänkte ha en eller två hushållsgrisar under sommaren, och tycker faktiskt att deras foder är upp till mig, om jag inte ska sälja dem. Självklart skulle jag aldrig ge griskött till en gris, men grisar är allätare, så fiskrens eller kaninskrov tycker jag skulle vara helt ok, om man bara såg till logiken. Lagen är dock inte alltid logisk...
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Lastning av slaktsvin
« Svar #23 skrivet: 26 jan-10 kl 12:37 »
Maten får Aldrig ha varit blandad med animaliskt . Dvs det får inte ha legat kött på tallriken ingen leverpastej eller salami på smörgåsen . Brödet får inte vaa bakat med ister eller smör osv . osv .

 

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Lastning av slaktsvin
« Svar #24 skrivet: 26 jan-10 kl 12:49 »
Det fattade jag ju själv, har maten rört kött så räknas det som kött. Men måste jag värma upp pasta med kikärtor eller linsgryta, om det enbart är vegetabiliska produkter i om den inte har lagrats utan man bär ut maten direkt efter man själv ätit färdigt? Inte för att det brukar bli några rester här, men man kunde ju tänka sig att man gjorde en portion till grisen när man ändå höll på.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

486 gäster, 3 användare (1 dolda)
Gabrielelale, LarryGeano

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser