Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  En billig och robust termostat...  (läst 3328 gånger)

Menteverde

  • Inlägg: 185
En billig och robust termostat...
« skrivet: 22 okt-09 kl 14:04 »
...kan plockas från en gammal ugn. Det slängs massor av ugnar, åk till närmsta tipp med en verktygslåda bara.  Jag plockade min från en kasserad ugn som stod utanför en vitvaruaffär.

Hysteresen på dessa termostater brukar ligga runt 7 °C. Alltså, slår termostaten på vid t.ex. 70 °C, kommer den att vara på tills temperaturen sjunkit till 63 °C. Många ugnstermostater har inställningsområden som sträcker sig ned till ner emot 30 °C, men dom är nog mer lämpade för lite högre temperaturer.

Proceduren för att demontera termostaten är lite olika från ugn till ugn, men principen är densamma. Skruva loss plattorna. Bakom ugnsvredet sitter själva ugnstermostaten och från denna ett silvrigt tunt rör och ett par kablar. Ta bort kablarna, men akta det silvriga röret! Detta är röret till givaren. Följ detta röret för att finna givaren. Rören är fylla med någon form av gas eller vätska (mottager gärna information om hur dylik termostat fungerar), så akta så röret inte knippar sig eller går sönder.

Skruva loss allt och montera i lämpligt hölje.

Jag placerade min i en kopplingdosa för elinstallationer:



För att tydligare och exaktare se vilken temperatur jag ställt in termostaten på monterade jag skruven på vredet som syns där. 

Sedan kanske man vill gradera sin termostat. Det kan göras med ett vatten eller oljebad, en multimeter och en termometer. Alternativt kan givaren värmas i en vanlig ugn.



Med multimetern kollar man när kontakten i termostaten är bruten eller inte, alltså om den är på eller av. Termometern vid vilken temperatur termostaten slår om. Har du ingen multimeter, kan man höra på knäppet när termostaten slår om ifall man är uppmärksam.

Ställ termostaten på ett så lågt värde som möjligt. Det bästa är att börja med vredet på 0 och sedan vrida upp en aning. Börjar man från max och vrider bakåt utan att sedan vrida framåt igen, kommer graderingen bli annorlunda. Låt temperaturen öka tills multimetern indikerar att termostaten slagit om. Gör den markering du vill göra på höljdet du monterat termostaten i. På mitt plasthölje ritade jag temperaturerna med en varm lödkolv.

Vrid upp vredet på termostaten tills termostaten slår tillbaka igen. Låt temperaturen öka tills termostaten slår om igen, läs av temperatur, markera.  Och så vidare, tills du fått den gradering du vill ha.

Bara ett tips på hur man billigt och resursbesparande kan ordna sig en termostat.  :)





lumpus

  • Gäst
SV: En billig och robust termostat...
« Svar #1 skrivet: 22 okt-09 kl 14:19 »
smart! vad tänker du använda din till? till vad är den användbar?

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14067
    • Medelpad
SV: En billig och robust termostat...
« Svar #2 skrivet: 22 okt-09 kl 19:05 »
Liknande vätsketermostater finns också i de flesta gamla tvättmaskiner, undantaget en del modeller som har fasta bimetalltermostater för olika temperaturer och vissa (speciellt Philips/Whirlpool) som hade elektronisk termostat redan på 80-talet.
Tvättmaskinstermostater brukar vara inställbara mellan 30 och 95 °C. En stor fördel med dessa är att när man räddar en sådan får man ofta med en någorlunda vattentät genomföring för känselkroppen.

Om man är ute efter att reglera på lägre temperaturer kan termostater från kylskåp och frysar vara av intresse. Tänk dock på att de slår till vid stigande temperatur och slår från vid sjunkande temperatur, om man vill använda en sådan för att styra t ex värme för att hålla något frostfritt så behövs också ett växlande eller brytande relä.

Ska man använda termostaten för att styra induktiv last (t ex elmotor eller kontaktor) så bör man koppla in någon form av gnistsläckande komponent (t ex ett RC-nät, 100 ohm motstånd i serie med 0,22 uF kondensator) parallellt med kontakterna. Kondensatorn bör vara godkänd för nätspänning, dvs märkspänningen ska vara minst 275 VAC (kondensatorer som det inte uttryckligen står AC på bör inte användas) och dessutom märkt X1 eller X2. Sådana kondensatorer brukar också ha en rejäl klase med godkännandemärken från olika provningsmyndigheter.

Menteverde

  • Inlägg: 185
SV: En billig och robust termostat...
« Svar #3 skrivet: 25 okt-09 kl 11:39 »
smart! vad tänker du använda din till? till vad är den användbar?

Jag ska ha min som rökgastermostat på en vattenmantlad kamin är det tänkt.

torbjorn: Bra tips! Inte tänkt på termostaterna i kylskåp och frysar faktiskt, blir väl en sväng till tippen för att kolla det med. Tror dock det är en risk att sådana termostater är integrerade med så mycket annan elektronik att det blir svårt att få ut termostaten i sig utan en halv soppråm med en massa andra trådar och komponenter som hänger ihop med termostaten. Men får se.

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14067
    • Medelpad
SV: En billig och robust termostat...
« Svar #4 skrivet: 25 okt-09 kl 13:47 »
I de kylskåp och frysar (i och för sig äldre typer, 60 - 80-tal) som jag har slaktat så brukar termostaten sitta ganska fritt och självständigt. Problemet där brukar snarare vara att lirka loss kapillärröret och känselkroppen och få med sig alltsammans helt. Man bör ha god tid på sig och inga nyfikna sopstationsvakter som hänger över axeln...

 

stedevil

  • Inlägg: 362
SV: En billig och robust termostat...
« Svar #5 skrivet: 26 okt-09 kl 21:54 »
I de kylskåp och frysar (i och för sig äldre typer, 60 - 80-tal) som jag har slaktat så brukar termostaten sitta ganska fritt och självständigt.

Har inte varit och rotat i nyare kylar än sena 90talare, men ännu inte sett nått mer avancerat än så.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

674 gäster, 2 användare
Smålandstokarna, Radar

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser