Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Zuccini ( squash)  (läst 5558 gånger)

Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
Zuccini ( squash)
« skrivet: 16 aug-09 kl 18:47 »
Har aldrig odlat squash tidigare, men det var en positiv överraskning.
Hade två olika sorter, men den ena ville sig inte. Däremot den som heter "Diamant"
Jag hämtar och hämtar och steker i skivor.
Mumsigt gott tillsammans med lätt förvälld mangold.

prince

  • Inlägg: 447
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #1 skrivet: 16 aug-09 kl 19:27 »
samma här, diamant var fin!  Den andra sorten bara blommar och få små zuccinis som sen skrumpnar men diamanten sblir helt otroliga!!  Ska definitivt ha fler diamant nästa år!!!

Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #2 skrivet: 16 aug-09 kl 22:48 »
Är Diamant en F1 sort? Vart är fröet köpt? Själv har jag 4 sorters squash och 5 sorters pumpa och allt växer så det knakar.

Har fröer från runåberg. Bland annat Lebanese white bushoch Golden zuccini som jag är mycket nöjd med.

Imina

  • Inlägg: 288
    • Skåne
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #3 skrivet: 16 aug-09 kl 22:52 »
Testa att vända skivorna i ägg och sesamfrön innan du steker. Jättegott!!!
Mamma, myskankskötare och svinaherde.

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #4 skrivet: 17 aug-09 kl 11:19 »
Testa att vända skivorna i ägg och sesamfrön innan du steker. Jättegott!!!

Låter spännande, det måste jag testa! Mina plantor sprutar squach åt alla håll och trots att jag ger bort till vänner mest hela tiden så finns det fortfarande mer än familjen lyckas äta upp!   ;D

Kan man frysa rå tärnad/skivad sqasch och använda i matlagningen i vinter, eller måste den förvällas eller liknande först?
 
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #5 skrivet: 17 aug-09 kl 19:27 »
Måste berätta något kul som hänger samman med detta ämne.
Förra året försökte jag odla slanggurka utomhus, men det lyckades inte, plantorna dog.
Men i år har jag ju växthus så jag sådde slanggurka inne i det.
Men så blev det en väldigt kall och regning period. Morotsfrön ute på friland kom aldrig upp och slanggurkorna som kommit upp i växthuset avled. Hade inga mer frön.
Men i affären hade de en fröpåse som det stod "sommarpumpa" på. Bilden på påsen såg också ut att vara något förstorade gurkor. Sådde några frön i växhuset, där gurkorna skulle varit.
De tog väldig fart och det blev enormt stora blad. Konstigt, tänkte jag.
Funderade på om jag skulle riva ut dem, men ville ju gärna se vad sommarpumpa är.
Så fick jag för mig att läsa en gång till på fröpåsen.
Döm om min förvåning när jag ser en liten text efter ordet sommarpumpa, squash stod det.
Så nu har jag även squash i växthuset. De har just börjat blomma. Får se om det blir något.

Nybörjare med växthus som jag är så har jag också planterat alldeles för mycket i det lilla växthuset. 6 plantor störbönor i ett hörn. 12 plantor tomat som står tätt. Och så några paprikaplantor, men de ser jag inte för de täcks av squashen.
Nya erfarenheter alltså.
Bifogar en bild från växthuset, innan där blev igenväxt. Huset byggt av gamla fönster.

Lenaaxel

  • Inlägg: 107
  • För mycket av det goda kan vara underbart!
    • Västergötland
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #6 skrivet: 17 aug-09 kl 21:54 »
Har också Lebanese White och dom producerar mer än jag hinner äta. Runåbergs har ett jättebra recepthäfte för squash och pumpa. Det finns så mycket gott att göra av dem.
Ska dom frysas är det bäst att förvälla först men jag har torkar squash i skivor i ugn ca 50° och luckan på glänt. Det är sen jätteenkelt att slänga i grytor och soppor. Eller blötlägga och sen göra squashplättar med fetaost. Urläckert!!

Marie Breskic

  • Inlägg: 1
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #7 skrivet: 24 aug-09 kl 21:19 »
Om man märker att plantan bara tänker blomma utan att ge frukt, kan man faktiskt äta blommorna istället. Jag har aldrig provat, men de som har ätit det säger att det är mycket gott. (Jag har inte lyckats stjäla några blommor från mina svärföräldrar som odlar, för de skulle nog se det som sabotage  ;) ) Vad jag vet finnas det rätter med frästa och fyllda zucchiniblommor, men jag kan inget utantill. Det finns säkert några recept på internet.

arvidsson

  • Inlägg: 90
    • Skåne
    • www.verumslilla.se
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #8 skrivet: 26 aug-09 kl 10:30 »
Färnevik: de ska förvällas innan de fryses.

Tips: ostkaka på squash!

lördag

  • Inlägg: 23
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #9 skrivet: 28 aug-09 kl 17:13 »
Ostkaka! Låter jättespännande! Kan man få receptet tro?? Tack på förhand!

Dixiebelle

  • Inlägg: 692
  • Livet på landet - fast i Stockholm
    • Södermanland
    • Pixebo
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #10 skrivet: 28 aug-09 kl 17:40 »
Har Blue Hubbard och Yellow crookneck från Runeåbergs, och visst kommer det squash NU, men tycker dom är rätt sega i starten, förra året köpte jag sommarsquash i nån ica och där sprutade det ut squash hela sommaren och hösten... ::)
*Engelska stridshöns*Gammal engelska stridshöns*Dvärg faverolle*Blandishöns

Våra höns gör lite som dom vill...

arvidsson

  • Inlägg: 90
    • Skåne
    • www.verumslilla.se
ostkaka på squash
« Svar #11 skrivet: 28 aug-09 kl 20:39 »
Varsågod! Här kommer ett av de allra bästa sätten att använda sqash på!

Oootroooligt god och förvillande lik vanlig ostaka både till smak och konsistens!
Kan även göras på pumpa.

Först: varför inte förbereda hela årets ostkakekonsumtion genom att:
Skala frukten, skära den i bitar, koka den med lite vatten ca 7-8 min.
Mosa sen fruktköttet med en gaffel. Dela upp i portionspåsar om ca 500 gr i varje och frys in.
Det går åt en sådan påse/portion.

RECEPT
Vispa 2 ägg med 1/2 dl socker.
Blanda i 2 msk vetemjöl, 2 1/2 dl mjölk och 500 gr fruktkött.
Smaksätt med 5 malda mandlar och 2 bittermandlar.
Häll smeten i en smord form och grädda till lagom färg, ca 35-40 min i 225 grader.




Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #12 skrivet: 29 aug-09 kl 15:31 »
En bild från ett skördetillfälle.
Sedan den togs har jag hämtat fler.

prince

  • Inlägg: 447
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #13 skrivet: 31 aug-09 kl 14:20 »
wow!!!!!

Vilken sort är det du odlat som gett de stora frukterna???

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #14 skrivet: 31 aug-09 kl 16:27 »
wow!!!!!

Vilken sort är det du odlat som gett de stora frukterna???

Det är nog 'Diamant' som Jojje nämner i första inlägget. Ser väldigt fina ut men jag tror dom är ännu godare om man plockar dom när dom är lite mindre. Man får i regel inte mindre skörd om man plockar dom innan dom blivit så stora, istället triggas plantan att sätta fler nya frukter.

Kul med sommarsquash är det hur som helst !  :) Och gott ...

Risk för överdos bara när skörden väl sätter igång på allvar. Ska nog prova det där ostkakereceptet.  :D

 

JennyN

  • Inlägg: 874
    • Jennys frön & sånt
SV: Zuccini ( squash)
« Svar #15 skrivet: 29 sep-09 kl 09:19 »
Har Blue Hubbard och Yellow crookneck från Runeåbergs, och visst kommer det squash NU, men tycker dom är rätt sega i starten, förra året köpte jag sommarsquash i nån ica och där sprutade det ut squash hela sommaren och hösten... ::)

Blue Hubbard är en vintersquash, de tar tid på sig att ge mogen skörd. Å andra sidan håller frukterna hela vintern, om de skördas före frost och får "eftermogna" i rumstemperatur ett par veckor.

Yellow crookneck är en gammal sort. Snygg i formen och god, men inte känd för att vara särskilt tidig eller rikgivande.
KLeta efter en tidig och kallväderstolerant sort, om du vill ha sommarsquash i mängder oavsett väder.
T ex Partnenon, som dessutom är självpollinerande: http://www.fron-och-sant.se/osc/product_info.php?products_id=604
Mamma odlade den i Timrå (norr om Sundsvall) i en stor kruka, och skördade flera squash i veckan från en planta.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

575 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser