Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Forskning: Hur god är en glad gris?  (läst 1487 gånger)

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Alfred

  • Gäst
Re:Forskning: Hur god är en glad gris?
« Svar #1 skrivet: 27 mar-05 kl 04:32 »
Eftersom utegrisen rör sig mer än innegrisen utvecklar den så småningom en mer uthållig, syrekrävande röd muskulatur som maratonlöparen. Den röda färgen kommer från myoglobin, ett protein som lagrar syre.

För att få tillräckligt med syre och näring under arbetet utvecklar dessa muskler fler blodkärl, och de innehåller mer myoglobin än vita muskler. Kött från en tränad gris kan därför se rödare ut efter slakt än kött från innegrisen. Ett sådant kött kan också innehålla mer glykogen i slaktögonblicket eftersom muskeln är anpassad att i första hand förbränna fett.


Detta stämmer inte. Glykogeninnehåll och fettförbränning hör inte ihop. Det är den vita "sprintermuskulaturen" som lagrar glykogen, för att snabbt ha tillgång till energi och för att även kunna jobba i frånvaro av syre (då det bildas mjölksyra).
För att förbränna fett behövs alltså inte glykogen, men däremot behövs absolut syre, vilket binds till myoglobin i "maratonmusklerna", vilka då blir röda som det även står i texten.
Så det där går ju inte ihop...

TurbogrisarnaVG

  • Inlägg: 233
    • Västergötland
SV: Forskning: Hur god är en glad gris?
« Svar #2 skrivet: 29 jul-09 kl 10:07 »
Grön gris = Krav gris
Men en äkta grön gris för en alternativare är en gris som  går ute hela dagen får allt det goda den vill ha och klappas regelbundet vilket gör att när den väl möter en snabb och effektiv slakt så sker det stressfritt och avslappnet t.ex. medans grisen tuggar i sig en god måltid.
Jag har själv gjort en "jordnära studie" där jag slaktade en säterigris som växt upp i en stressig miljö med mycket sjukdom och en äkta grön gris.
Köttes skillnad var enorm!
Säterigrisen hade ett tjockt äckligt fettlager och avsaknad av äkta muskler.
Gröngrisen hade ett mycket tunt fettlager men var väldigt muskulös.
Och smaken!!! - Revbensspjälen från gröngrisen las på grillen vid en grillfest hemma för tre år sedan men alla som var på festen pratar om de än idag!
Hej alla Alternativa!!
Vi är ett ungt par på 35 o 30 som bor  på gård i VG.
På väg mot äventyret och självförsörjandet!!

 

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Forskning: Hur god är en glad gris?
« Svar #3 skrivet: 29 jul-09 kl 13:23 »
Jag köper gris från en bonde, som inte har så många, och det köttet är något alldeles fantastiskt gott. Det är visserligen inte ekologiskt certifierat, men jag har fått en lapp med vad de äter osv, och det är väl ingen större skillnad mot ekologisk. Certifieringen är ju dyr och när man har nöjda kunder ändå, kan man ju avstå. 


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

394 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser