Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Egen champange  (läst 7673 gånger)

hemmamamman

  • Inlägg: 492
    • Närke
    • http://hemmamammansliv.blogspot.com/
Egen champange
« skrivet: 15 okt-08 kl 14:50 »
Jag undrar om någon vet om man kan göra och hur man gör egen champange?
Hemmamamma, tre barn, en gubbe, 4 marsvin, extraknäcker som sjuksköterska. Samlar på spartips.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Egen champange
« Svar #1 skrivet: 15 okt-08 kl 23:48 »
Det enda som egentligen får kallas Champagne är den som tillverkas i det franska champagne-distriktet.
Ett mousserande vin är inte så svårt att göra. Men att göra enligt champagne-metoden är en tidsödande och omständlig procedur. Flaskorna ska sitta med halsen starkt nedåtlutad och snurras ett halvt eller ett helt (eller vad det är) varv varje dag. När bottensatsen så småningom satt sig ordentligt under korken öppnas flaskan så att korken drar med sig bottensatsen.
Därefter fylls flaskan upp till rätt nivå och korkas igen. Ny stålkorg monteras och sedan lagra si eller så lång tid. Flaskorna måste dessutom vara gjorda för att tåla trycket från kolsyran. De är inte billiga att köpa om det skulle behövas.

Ett vanligt mousserande vin är ju egentligen inget annat än en starkare cider.
När vinet jäst ut tappas det om till ett nytt kärl. Jäs-stopp får inte användas. Låt vinet stå ett par veckor och tappa om det igen. Om mycket bottensats har bildats, upprepa omtappningen.
Det går inte att eftersöta vinet (om det skulle behövas) med vanligt socker eftersom det då fortsätter jäsningen okontrollerat. Icke jäsbara sockerarter måste i så fall tillsättas. Laktos (mjölksocker) t.ex.

Precis innan buteljering ska en viss mängd socker dock tillsättas. När jag gjort mina ciderliknande produkter har jag tillsatt 6-7 g socker/liter must. Ta en skvätt av vinmusten och värm i en kastrull. Lös upp den mängd socker som ska tillsättas och töm tillbaka i resten av musten. För att göra en champagne-liknande produkt skulle jag tro att det ska vara kanske 10-12 g/liter. Jag tror att vanliga läsk/öl-flaskor kan klara det kolsyretryck som uppstår med den mängden socker. Har inte prövat själv ännu. Jag tar inget ansvar om någon försöker.

50 cl ölflaskor går ju använda om inte man råkar ha ett lager med flaskor som är avsedda för ändamålet.
Fyll upp flaskorna och sätt på en kronkapsyl. Ställ i rumstemperatur 1-2 veckor för att kolsyrejäsningen ska fortgå. Ställ sedan svalt och mörkt för lagring. Gissar här på minst 3 månader.



En sådan här kapsylerare är lämpligast lämpar sig bäst för 33 cl pantflaskor. Den går att använda även till andra flaskor med kronkapsyl, men den slinter lätt och kapsylen hamnar fel.

En sådan kapsylerare som man knackar på kapsylen med en hammare skulle jag tro går använda till de flesta flaskor. Har aldrig använt någon så jag vet inte med säkerhet.

Den här modellen verkar kunna klara av alla på marknaden förekommande flaskor med kron kapsyl.


Finns även en tillsats för champagnekorkar


Så en dyrare kapsylerare. 1595 :- i skrivande stund



Nackdelen med denna metod är att av kolsyrejäsningen bildas en liten bottensats i flaskan. Den ser inte så trevlig ut och man måste vara noga för att inte få med den vid serveringen. Den är inte speciellt god. Efter en lång lagringstid blir den fastare och följer inte lika lätt med.
Det kanske går att få den att fastna i korken om flaskorna lagras upp och ned.
Jag har ett öl som är klart för buteljering sedan länge sedan. Man kanske skulle göra ett försök med några flaskor.

Det får vänta ca en vecka till. Jag ska beställa den svarta kapsyleringsapparaten.
« Senast ändrad: 16 okt-08 kl 00:04 av Radar »
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: Egen champange
« Svar #2 skrivet: 17 okt-08 kl 08:51 »
Ett vanligt mousserande vin är ju egentligen inget annat än en starkare cider.
När vinet jäst ut tappas det om till ett nytt kärl. Jäs-stopp får inte användas. Låt vinet stå ett par veckor och tappa om det igen. Om mycket bottensats har bildats, upprepa omtappningen.

Precis innan buteljering ska en viss mängd socker dock tillsättas. När jag gjort mina ciderliknande produkter har jag tillsatt 6-7 g socker/liter must. Ta en skvätt av vinmusten och värm i en kastrull. Lös upp den mängd socker som ska tillsättas och töm tillbaka i resten av musten. För att göra en champagne-liknande produkt skulle jag tro att det ska vara kanske 10-12 g/liter.

Fyll upp flaskorna och sätt på en kronkapsyl. Ställ i rumstemperatur 1-2 veckor för att kolsyrejäsningen ska fortgå. Ställ sedan svalt och mörkt för lagring. Gissar här på minst 3 månader.

Min cider som jag gjorde förra året och redan har tjatat om här på en massa ställen ( ::) ) blev väldigt champagnelik. Jag gjorde ung. som Radar beskriver ovan, använde mig av äppelmust utan tillsatser av annan vätska, tillsatte socker för lagom, blivande alkoholhalt och Edelmanns flytande Champagnejäst. Den jäste ut väldigt torrt, -6 Oe. Efter jäsningens slut, omtappningar osv tillsatte jag 7,5 g socker/liter cider/mousserande lättvin. Det blev bra kolsyra. I årets cider, som mer ska likna en "riktig"cider, har jag tillsatt 8 g socker/liter cider innan flasktappning. (Och använt ciderjäst OCH mindre socker i jäskaret än i fjol  ;D så alkoholhalten ligger på ca 5,5%.)

En sådan här kapsylerare är lämpligast lämpar sig bäst för 33 cl pantflaskor. Den går att använda även till andra flaskor med kronkapsyl, men den slinter lätt och kapsylen hamnar fel.

Det får vänta ca en vecka till. Jag ska beställa den svarta kapsyleringsapparaten.

Jag har också en sådan där "enklare" kapsylerare och den är som Radar säger lite knepig. Jag tycker att den lätt slinter/sätter kapsyler på sned även på 33-cl-flaskor. Först kasserade jag den kapsylen och tog en ny men nu vrider jag flaskan ett kvarts varv och gör om åtklämningen, så funkar det.

Berätta gärna hur din nya kapsyleringsapparat fungerar. Jag tänker också investera i en bättre!!! Eftersom jag är ensam som dricker alkohol här hemma, så tappar jag även vin på 33-cl-flaskor och kapsylerar  :o Jag förstår att ni blir chockade över att kapsylera vin men det funkar bra ;) ;D
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Egen champange
« Svar #3 skrivet: 17 okt-08 kl 18:05 »
Jag tycker det är en utmärkt ide' att portionsförpacka vin i 33:or. Bättre det än att det blir en skvätt stående och förstört i 75:or.

Jag hade hoppats på att få min paketavi som SMS på eftermiddagen nu idag. Enligt postens sida där man kan se hur långt försändelsen kommit borde paketet ha anlänt till mitt lokala paketutlämningsställe på eftermiddagen. 6:30 i morse var det bara 15 mil bort. Får väl ge mig till tåls tills på måndag nu då.
Eller kanske ta med kollinumret och höra mig för i morgon. :P

Humlegården kostar den 269:- +avgifter.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Egen champange
« Svar #4 skrivet: 17 okt-08 kl 19:55 »
En lite noggrannare beskrivning av champagnemetoden än vad jag tidigare beskrev.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Egen champange
« Svar #5 skrivet: 17 okt-08 kl 21:31 »
Man kan förenkla champangemetoden.
Jäs ut vinet, tappa på flaskor, med en liten sockertillsats.
Lagra flaskan lutande så att bottensatsen ligger mot korken.

Väl kylda, tas korken bort och man spiller ut lite, så  "korksatsen" avgår.
Använd första flaskan till att fylla upp nästa. korka flaskorna igen.

Annars fuska med sodastreamern!

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: Egen champange
« Svar #6 skrivet: 01 mar-09 kl 18:10 »
Har du provat med sodastreamern?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Egen champange
« Svar #7 skrivet: 01 mar-09 kl 18:43 »
Ja, och på den billigaste skumpan är kolsyran tillsatt på liknande sätt.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

 

K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: Egen champange
« Svar #8 skrivet: 01 mar-09 kl 18:49 »
hmm ska prova...hihi


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

657 gäster, 2 användare
nordictinkerer, kretslopp

* Forum

* Om tidningen Åter



- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser