Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Värma upp jorden  (läst 1839 gånger)

OliK

  • Inlägg: 331
  • Dead-ends tend to get you dead, in the end.
    • Uppland
Värma upp jorden
« skrivet: 06 nov-05 kl 13:05 »
Hej,
liten kommentar till växthuseffekten, eller närmare bestämd till mänskligt påverkan av klimatet.

I dagsläge "producerar" människan drygt 80 mio barrels olja om dagen, dvs. knappt 13E9 liter fossil bunden karbonbärare tas fram och "förädlas". Förädlingen ledar efter kort eller långt till att det hela bränns upp, antingen mera direkt och påtaglig som villaolja eller fordonsbränsle eller mindre uppenbart via polymerer och plaster som på sikt hamnar på tippen eller i soppförbränningen.
Eftersom förmågan att lagrar oljeprodukter är begränsat så borde efter denna kapaciteten är uppnått dagliga kemiska förstörningen av olja ungefär motsvara dagliga tillförseln.
Kort, det som bränns upp under dagen motsvarar ungefär det som pumpas upp.
I genomsnitt har olja en energitätthet på 32.4 MJ/l, dvs. per dag frisätts drygt 420E9 MJ bara genom användning av fossil kol-baserad bränsle.
Jämt fördelat över jordens yta skulle det innebära ungefär 1kJ per kvadratmeter och dag.  Eller att man jämt fördelat på varje hektar, både mark och vatten, ocean, skog, öken osv, har en radiator på 1000W som bara står och värma upp jorden på full effekt.

okej, jag är ingen specalist på atmosfärfysik, så jag vet inte hur mycket av detta går raka vägen ut i rymden, men jag kan inte tror att det inte alls skulle har en effekt på klimatet. Att förändringen av atmosfärens spektrala absorptionsmönstret pga. förändrat gassammansättning (= växthuseffekt) strular till det hela ännu mera gör det inte lättare :(

Och det här är en rätt försiktig uppskattning; värmeproduktion av eldning med ved utöver den naturliga återväxten och "eldning" av uran ingår inte ens.

bara några tankar....

/oliver
« Senast ändrad: 06 nov-05 kl 13:06 av OliK »

OliK

  • Inlägg: 331
  • Dead-ends tend to get you dead, in the end.
    • Uppland
Re:Värma upp jorden
« Svar #1 skrivet: 06 nov-05 kl 13:12 »
... juste, jag glömde att det ju fortfarande finns fossil kol och gas som bränns upp
och glömde att den igångsattna uppvärmningen frigör bunden "fossil" methan ur permafrosten som ökar nu växthuseffektern...
och glömde säker en hel del till

/oliver

Bo

  • Inlägg: 4238
En kilojoule per dag
« Svar #2 skrivet: 06 nov-05 kl 22:00 »
är en kilowattsekund per dag - inte en kilowatttimme per timme.

OliK

  • Inlägg: 331
  • Dead-ends tend to get you dead, in the end.
    • Uppland
Re:Värma upp jorden
« Svar #3 skrivet: 09 nov-05 kl 13:41 »
Tack Bo ;)
kan det vara så, att din öppenhjärtliga inlägg återspeglar något symptomatisk för dig?
Visst det du skrev är sant, men helt irrelevant i sambandet och belyser bara att du antingen inte läst eller inter förstodd vad jag skrev.
Kan det vara så, att du med taskigt halvkunskap och självöverskattning ger dig in på allt du vill kritisera, utan att du ens förstår vad det egentligen handla om?
Det blir så lätt uppenbart när du ger dig på så relativt simpla resonemang som bara involverar lite fysik; det tar mera uppmerksamhet att lyfter fram dina dummheter när du reagerar så på så otrolig mera avancerade och mera komplicerade och underbara system som människor eller samhällen.

I mitt ovanstående resonemang runt uppvärmingen av  jorden finns det ett fel och en svåghet, men varken det ena eller det andra ha med enhetskonvertingar att göra som du trodde dig ha upptäckt;
felet är att jag höftade lite och oljeförbränningsrelaterad uppvärmningen motsvarar ett 1KW-element per 8.64 ha; svågheten är förenklingen med jämn globa spridning som har med att göra att inflödet av energi till jorden (från solen) inte är jämn fördelat så att signifikansen av bidraget varier med geografisk lattitud.

/OliK
« Senast ändrad: 09 nov-05 kl 13:41 av OliK »

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Värma upp jorden
« Svar #4 skrivet: 09 nov-05 kl 21:41 »
Den värme som produceras av fossila bränsle, har isig väldigt lite att göra med jordens temperatur, utom möjligtvis lokalt, och tillfälligt, det är ju därör vi eldar.

Solens instrålning motsvarar ca 240000 Ringhalsreaktorer,
så här finns all energi vi kan tänkas behöva, om tekniken fanns i moget skick.

Värmen vid biosfären beror helt och hållet på solljuset(radioaktivitet ger försumbart), och utan växthuseffekt skulle jordens medeltemperatur vara -18 C. Växthusgaserna håller som namnet säger värmen kvar, men det mesta återgår till rymden en semistabil balans uppnås. Ökas växtusgaserna förändras detta så det blir varmare.
De bekymmer som då uppstår blir temporära i ett geologiskt perspektiv, men kan bli katastrofala för den nuvarande ordningen. Oljan torde knappast förvärra klimatet mer än det redan har skett, då oljan snart är en bristvara men de stora reserverna av fossilt kol, kan om det använts, göra planeten avsevärt hetare, så att klimatet framkallar ett paradigmskifte av kambrisk storlek. Livet blir kvar men adjöss med de arter som finns nu. Detta kommer troligen att ske ändå fast mycket långsammare. Genomsnittslivslängden för en art är 3.5 millioner år, och människan får vara nöjd om hon klarar hälften av tiden.
Livet har troligtvis genom eonerna bundit kol från atmosfären och frigjort syre. Nuvarande syrehalt är relativt "nytt" i atmosfären, kör vi en process baklänges och bränner allt detta kol, blir det svårt att andas. En försvårande omständighet är humant syntetiserade växthusgaser.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

OliK

  • Inlägg: 331
  • Dead-ends tend to get you dead, in the end.
    • Uppland
Re:Värma upp jorden
« Svar #5 skrivet: 10 nov-05 kl 13:46 »
Hej Skytten,
kul att läsa din inlägg :)
ju, jämfört med solens instrålning på typ 1.7E17 W är öljenförbrukningens bidrag på 1.3 E10W marginellt. Jag vet, den är t.o.m. mindre än geotermisk (3.0E13 W) och bromsnings (3.2 E12 W; vet inte hur "tidal slowing" annars översätts till svenska???) bidrag. Vet inte, hur stor bidragen från kol- och andra fossileldningar är, har du siffror på det?

Anyway, i motsatsen till inkommande solstrålning som ju motsvara black-body strålning från typ 6000K, dvs är rätt kortvågig med ett max på runt 0.8E-6m,  alstras ju förbränningsvärmen på betydlig mindre temperaturer i ett frekvensområde som är betydligt lägre, men ändå hörge än vanligt långvågsreflektion.
Och i motsatsen till de vanliga bidragen är förbränningsvärme en rätt så ny förtelese. Och just den lokal begränsade distributionen är ju spännande. Tycker jag. För den sker ju i stort sätt på c:a 40 (+-10)°N lattitud (Ok. det har jag inga siffror på förutom egen uppskattning, om du tittar på värlsdkartan förstår du vad jag menar).

Vad det hela innebär är egentligen bara, att användandet av fossila energibärare, dvs. akkumulerat solenergi, slår dubbelt mot klimatet; å ena sidan släppar du ut mera gaser, som håller värmen kvar nära jordytan, å andra sidan producerar du mera värme. :(

/oliver


 

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

676 gäster, 2 användare (1 dolda)
Daniel-S

* Forum

* Om tidningen Åter



- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser