Har provat att elda och kände ingen värme i väggen.
Hur länge eldade du?
Är murstocken tjock så tar det lång tid innan den blir varm, men det innebär också att den lagrar värme under lång tid.
För bästa funktion krävs relativt regelbunden eldning, så inte muren hinner svalna för mycket mellan varven.
Sen finns det någon som har tips på hur man bäst eldar i spisen för att få bästa möjliga funktion från den, det är en ankarum.
På väggen på sidan av spisen finns en liten lucka som man kan dra upp, där innanför fanns det en massa löv, sot, mossa och annan smuts, vad fyller denna lucka för funktion?
Själva eldningen är inget stort problem, bara man har torr ved.
Luckan är troligen en sotningslucka.
Att där är en massa skräp tyder på att det är länge sen det blev sotat, kan bero på att skorstenen inte använts under många år.
Då kan den behöva besiktigas av sotarmästare för att få användas, annars gäller inte försäkringen om det blir eldsvåda pga sprucken skorsten.
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=30483.0http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=43403.0Om inte eldning i vedspisen räcker till för uppvärmning, kan det behöva installeras en braskamin i den öppna spisen, pga att den senare har extremt dålig verkningsgrad.
Det finns insatser som inte ser alltför främmande ut i en gammal öppen spis, helst ska materialet vara gjutjärn istf plåt och den bör stå fritt i den öppna spisen, inte byggas in, för att inte förstöra det ålderdomliga intrycket alltför mycket.
Ett alternativ till ny braskamin med glasluckor är en liten äldre kamin, som kan ställas i den öppna spisens eldstad.