Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slutskattning.  (läst 3849 gånger)

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Slutskattning.
« skrivet: 01 sep-08 kl 13:16 »
Tar upp frågan igen, trots att det troligen tagits upp förr, men hurpass noga är ni andra med att tömma yngelrummet på honungsramar inför vintern?
Hur mycket kan/bör man lämna eller rättare sagt....hur mycket kan man lämna kvar utan att riskera utsot?

Nektarn som dras in nu kommer ju delvis från ljungen, fibblan ger en del och kärleksörten. Vad för slags honung som finns i övrigt i de redan täckta ramarna i yngelrummet vet jag inte.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Slutskattning.
« Svar #1 skrivet: 01 sep-08 kl 18:08 »
Jag är inte så noga. Det finns alltid lite honung i pollenramar och yngelramar. Dessutom låter jag en eller ett par ramar som är dåligt fyllda sitta kvar. Min filosofi är att honung trots allt är ett bättre foder än socker för bina, och om jag förstår det rätt kan man finna stöd för den uppfattningen i de nya upptäkterna av mjölksyrabakterier i honung (bakterierna ger bina ett immunsystem).
Jag lämnar upp till ca 3kg honung i samhällen och fodrar sen med 14kg socker. Jag har aldrig haft utsot. Vid behov stödfodrar jag med honung på våren.

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Slutskattning.
« Svar #2 skrivet: 01 sep-08 kl 18:25 »
Tack för svar, Lars.
Hur gör ni andra, lämnar ni hela heltäckta ramar eller bara dåligt fyllda?

Vill bara betona att det inte är pga närighet och snålhet jag ställer frågan utan med omtanke om binas magar och deras vårutveckling.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Slutskattning.
« Svar #3 skrivet: 01 sep-08 kl 20:31 »
Jag var väldigt noga förra året, men i år har jag lämnat kvar en del.

De har nog kvar 2-4 kilo honung per samhälle, ramarna sitter i utkanten av yngelrummen med förhoppningen att de skall äta det till våren!
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
SV: Slutskattning.
« Svar #4 skrivet: 03 sep-08 kl 14:05 »
Jag kommer att ta allt i år pga sjukdomsrisken. Jag har haft mycket kalkyngel och något annat skräp jag vill ha bort helt

Honungen kan bina få tillbaka tillsammans med vinterfordret.

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Slutskattning.
« Svar #5 skrivet: 05 sep-08 kl 01:10 »
hej,

jag lämnar kvar de som är dåligt täckt eller delvis fylld... sen mata jag de med en hink bifor.... mest för att jag vill inte att de svälta. Detta är mitt första invintringen så jag är nog överförsiktigt... det finns en bigubbe i byn som ge de endast 10 kilo socker och har gjort så med minimal förluster i tjugo år.....


mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Roger H

  • Inlägg: 208
  • Biodlare sedan 1984
    • Västergötland
SV: Slutskattning.
« Svar #6 skrivet: 12 sep-08 kl 10:34 »
Jag är nog rätt "snål av mig" att lämna honung i kupan och tar det mesta från bina. Vist lämnar jag något kg kvar till dem i ramar som det bara är en liten skvätt i och som ändå är fina eller där det är en liten remsa med honung överst. Men det är nog inte bara snålhet, jag brukar normalt ha mycket ljungdrag och mycket ljunghonung landar i yngelrummet när yngelsättningen minskar. Och det jag har fått lära mig är att ljunghonung inte alltid är så bra för bina vintertid. Anledningen är att ljunghonungen innehåller mycket mineraler mm som är nyttigt för oss människor men som bina inte kan nyttja vintertid utan bara samlas upp i deras tar. Blir vintern lång kan detta leda till utsot som kan leda till följdsjukdommar vilket man som biodlare inte önskar sig. Därför kan jag vara ibland kanske lite extra hård i min skattning.

Jag har även kollegor och har testat själv med att bara invintra på mellanväggar. Detta funkar alledes utmärkt och det märks ingen skillnad på våren bland de samhällen som har haft utbyggda ramar att börja med eller endast mellanväggar. Det som kan vara är att infodringen kan ta lite extra tid (några dagar). Men igengälld så har man kanonfina ramar att starta med på våren. Ser snyggt ochtrevligt ut.

I mitt område (Kungälv, 2 mil norr om Gbg) är det vanligast att bina får mellan 12-15 kg. Själv ger jag dem 15. Det är bättre att ge dem något kg socker för mycket än förlite. Jämför vad ett kg socker kostar (~10 kr) mot vad att det kostar att köpa ett nytt samhälle om våren (~1000-2000 kr). Låt inte snålheten bedra för den utväxlingen på pengar.
Dessutom läste jag nyligen om en studie som var gjord om att samhällen med mer mat kvar på våren (fick mer vinterfoder på hösten) vågade starta tidigare på våren och hade mer yngelsättning om våren. Det är ju lätt att först eftersom de hade mer mat i skafferiet och behövde inte hushålla så med maten och alla vill väl ha starka samhällen tidigt på våren???

Hoppas att det går bra för er alla med invintring och inmatning.
//Roger

Lars på Solbacken

  • Inlägg: 542
    • Västergötland
SV: Slutskattning.
« Svar #7 skrivet: 14 sep-08 kl 20:19 »
I början på september tar jag bort allt i kupan och sätter i tio mellanväggar så dom får bygga nytt plus så ger jag dom en hink bifoder.

Dom sitter rent och fint över vintern och frammåt våren m det behövs så får dom sockervatten.
Det har fungerat bra tycker jag.

//Lars
Jobbar för mångfald har Vadsbohöns, duvor,  hund "springer spaniel/wachtel" och bin, Trädgård, odling, blommor, fågelskådning, husbehov mm.
www.hovabrevduveklubb.n.nu     https://www.facebook.com/LarsiSolbacken/

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Slutskattning.
« Svar #8 skrivet: 15 sep-08 kl 17:38 »
I början på september tar jag bort allt i kupan och sätter i tio mellanväggar så dom får bygga nytt plus så ger jag dom en hink bifoder.

Dom sitter rent och fint över vintern och frammåt våren m det behövs så får dom sockervatten.
Det har fungerat bra tycker jag.

//Lars

Hur gör du med pollen, har de inte mer än de lyckas dra in i september under vintern?

 

Roger H

  • Inlägg: 208
  • Biodlare sedan 1984
    • Västergötland
SV: Slutskattning.
« Svar #9 skrivet: 18 sep-08 kl 15:53 »
Under vintern behöver inte bina något pollen. Det är först på vårennär de startar upp med ny yngelsättning som de behöver pollenet. Har man gott om tidigtblommande växter som ger mycket pollen behövs inte detta. Alternativt kan man ge dem pollenersättning tidigt under våren. Bina föredrar att använda färskt pollen så det finns ingen anledning till att låta dem ha kvar förmycket pollen i kupan under vintern.

//Roger


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

518 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser