Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur man slungar honung...?  (läst 9980 gånger)

Des

  • Inlägg: 5
Hur man slungar honung...?
« skrivet: 07 aug-08 kl 09:32 »
Jag tog mig visst vatten över huvudet när jag antog att man "bara vet" hur man slungar honung. Igår plokade jag bort 9 ramar från den mellersta lådan (och har fortfarande 10 ramar i den understa skattlådan som ska slungas) och slungade dessa. Jag håller nu på att sila honungen så att den rinner ner i en hink.

Men vad gör man sedan? Ska man hålla på och röra honungen där den ligger i hinken? Någon sa att man ska röra tills sleven kan stå själv i hinken, men hur får man då ner honungen i burkarna?

Ska det vara någon speciell temperatur där honungen står och kristalliserar?

Tacksam för svar!

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #1 skrivet: 07 aug-08 kl 10:01 »
hej,

inte för att jag är expert eller nåt men så här gör jag.....

slunga ramarna,
silar bort vax pollen mm
låt står i behållaren över natten
tillsätt ympen och rör ut
rör om två gånger dag i en vecka
sätt i burkarna
klart

min honung står i källaren i drygt 15 grader.

dessa metod är någat jag läste av annete i bugared. (en forum medlem)

hoppas det funka för dig

mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Des

  • Inlägg: 5
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #2 skrivet: 07 aug-08 kl 10:26 »
Om man inte har någon ymp då...?  :-\

Gör det någon skillnad om honungen står i rumstemperatur? (Som min gör)

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #3 skrivet: 07 aug-08 kl 10:36 »
hej,

jag hade inte heller någon ymp så jag köpte på konsum (svensk ekologisk)

rör sedan halva burken i 1-1.5 kilo nyslungad rör om två eller tre dagar under en dygn sen tillsätta till resten av nyslungad rör då om ett par gånger dag i en vecka eller tills den börjar stelnar sen sätt i burkar.

utan ymp blir det grovkornigt... inget fel på det men det är trevligare ympad.

mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

tolle

  • Inlägg: 114
  • live and let live
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #4 skrivet: 07 aug-08 kl 10:53 »
Det går att få bra honung utan ymp. Det är väl lite svårare och tar längre tid, hellst nu på sensommaren när honungen brukar vara något lösare. Du tappar upp honungen i en hink och väntar tills den börjar kristallisera sig dvs den är inta genomskinlig längre, det brukar börja vid kanterna. Detta kan ta mellan en till tre veckor. Du kan skumma av det somm flutit upp till ytan om du vill (pollen, små vaxbitar o liknande).
Sedan kan du börja röra honungen en gång per dag tills den börjar stelna men fortfarande är rinnande.
Då är det dags att tappa upp de i burkar.
Lycka till!
Hellre mångfald än enfald.

Des

  • Inlägg: 5
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #5 skrivet: 07 aug-08 kl 13:38 »
Tack så mycket allihop! Detta underlättar verkligen! Konstigt bara att man inte kan hitta sådana här instruktioner lättare på webben..

Jag tror att jag provar utan ymp den här gången. Kan man förresten inte göra sin egen ymp? Vad består den egentligen av?

Ingen har svarat på om temperaturen gör någon skillnad. Det är alltså okej att ha honungen stående inomhus i rumstemperatur?

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #6 skrivet: 07 aug-08 kl 15:15 »
hej,

jag brukar ha den i rumstemperatur dvs 18-20 grader.....

så vitt jag vet är en ymp bara en redan finkornigt honoung??  om du rör den nyslungade honoung fler gånger varje dag tills den börjar stelnar bör detta ge samma resultat.

mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

ptakaplay

  • Inlägg: 125
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #7 skrivet: 07 aug-08 kl 15:44 »
det kan ta över 2 månader att få hösthonung att stelna det blir tröttsamt att röra honungen 2 gr perdag  så länge
med ymp går det på någon vecka.
förra året hade jag honung som var flytande vid jul
det var en skvätt som inte gick ned i stora kärlet så jag hade det i en liten hink
 

tolle

  • Inlägg: 114
  • live and let live
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #8 skrivet: 07 aug-08 kl 21:21 »
Du behöver inte röra hela tiden utan först när du ser antydningar till kristallisering.
Använder du ymp blir konsistensen som ympen. Utan ymp kan den variera beroende på hur stora kristallerna blir, vilket i sig kan vara intressant.
Hellre mångfald än enfald.

Des

  • Inlägg: 5
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #9 skrivet: 08 aug-08 kl 11:45 »
Oj! Ja, det hade ju inte varit så kul om den fortfarande inte är färdig till jul! :S

Men jag kan helt enkelt köpa en burk honung och klicka i lite av den då? Hur mycket ska man använda av ympen?

äppelmos på min nos

  • Inlägg: 109
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #10 skrivet: 09 aug-08 kl 00:33 »
Hej!
Det här receptet för ympning fick jag på min biodlingskurs. Jag och min kurskompis körde efter det, hon stod visserligen för all rörning vid ymptillverkningen så jag vet inte hur jobbigt det var. Vi rörde i ympen efter 2 dygn och honungen blev bra. Jag tänker köra efter det när jag skattar den sista honungen för iår oxå.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Framställning av ymp:
Vid slungninen beräknas den slungade mängeden honung och 3% nyslungad, varm honung tas undan i ett kärl som kan placeras i kylskåpet. Exempel om man beräknar att slunga 80 kg honung tas 2,4 kg undan.
I denna rör man in 10% kristalliserad honung från tidigare skörd, enligt exemplet 0,24 kg. När den är väl inblandad ställs kärlet med ympen in i kylskåpet och kyls snabbast möjligt till 10 grader C. Ympen som nu kallas "levande ymp", rörs om var 6-12:e timma tills den är fast och krämig efter (2-)3 dygn.

Ympning:
Den slungade honungen har under tiden förvarats så att den inte kyls av, den skall vid ympningen vara ca 25 grader C men inte högre än 27 grader C. Vid ympningen blandas honungen med 3% "levande ymp" under försiktig omrörning så att luftinblandning undvikes.
Honungen kan nu förpackas direkt innan den kallnar ytterligare. Burkarna placeras i en temperatur av 5-15 grader C, optimalt 10-12 grader C. Kristallisationen startar omgående och är helt färdig efter 2 eller 3 veckor beroende på temperatur i kylrummet. Redan efter en vecka är dock honungen stelnad.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pust, hoppas jag inte lyckats bli utloggad under tiden jag skrev nu igen för då orkar jag inte skriva en gång till...
Världen behöver fler rumpnissar!

Des

  • Inlägg: 5
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #11 skrivet: 09 aug-08 kl 16:31 »
Tack så hemskt mycket! Det här var exakt vad jag var ute efter! :)

Det blir iofs lite mer komplicerat när man inte har något kylrum, men nu vet jag i alla fall vad jag ska sträva efter.

Dunderhonung

  • Inlägg: 154
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #12 skrivet: 10 aug-08 kl 18:44 »
...Pust, hoppas jag inte lyckats bli utloggad under tiden jag skrev nu igen för då orkar jag inte skriva en gång till...


Tja! Hade det problemet med förut, men kom på att det är lätt att markera texten och kopiera den (Ctrl+c). Om inlägget försvinner är det bara att klistra in texten i ett nytt inlägg (Ctrl+v)...

Du kan även ändra så att du är inloggad längre, men det hjälper inte taskiga internetuppkoplingar...

 

äppelmos på min nos

  • Inlägg: 109
SV: Hur man slungar honung...?
« Svar #13 skrivet: 10 aug-08 kl 22:12 »
Tack dunderhonung för tipset! Ska börja med att ändra min inloggningstid, har den låg för att inte fastna för länge men det straffar sig ju ibland.

Des, du kanske inte behöver ett kylrum utan du kanske kan få tag i en gammal kyl som du kan ha igång när det behövs. Eller så får du ha ekande tomt i vanliga kylen när det är slungningsdags. Jag hade min honung (blev inte så mycket) i kylen först ett tag sen flyttade jag den till jordkällarn där den står nu.
Världen behöver fler rumpnissar!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

571 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser