Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Torkat kött  (läst 2874 gånger)

Han i Skogen

  • Inlägg: 16
Torkat kött
« skrivet: 19 sep-08 kl 13:44 »
Frågade om tips och råd vad det gäller att bygga en lufttork för kött,på en annan plats i forumet.Såg sen att denna plats fanns och det kanske är bättre att ställa frågan här. Vad jag undrar är hur bygger man en sådan och sen undrar jag om ni har några bra tips på hur man går tillväga vid torkning av kött

leifhh

  • Gäst
SV: Torkat kött
« Svar #1 skrivet: 23 sep-08 kl 20:58 »
PDet finns väl många bra sätt, men principen är väl att:
1/ låta köttet ligga i salt (och ev kryddor) med en tyngd på ett tag.
2/ vira in köttet i en tygbit och hänga det antingen kallt och torrt eller typ i ett fönster över ett element om man vill att det skall gå fortare. I båda fallen är det viktigt med god luftcirkulation runt om.

Å här är en variant på hur man kan göra torkad lammstek:

Ingredienser
Fin lammstek med benet kvar (färsk eller nytinad)

Torrsaltning:
1 del salpeter
3 delar strösocker
6 delar salt

Lag:
Vatten (relativt mycket, skall räcka att täcka steken)
Salt (1 dl per liter vatten)
Socker (1 msk per liter vatten)
Lite salpeter

Tillagning
Blanda ingredienserna till torrsaltning och gnid in blandningen på stekens alla sidor. Låt därefter steken vila i ett dygn på en kall plats i en stor bunke. Blanda till lagen, låt den koka upp och kallna. Häll den i ett rymligt kärl (ej av aluminium) och lägg ner lammsteken. Lammsteken skall ligga i lagen i en och en halv vecka. Det är lämpligt att vända och inspektera steken med jämna mellanrum. Därefter tar man upp den och låter lagen droppa av. Nu skall steken hänga och torka. Detta görs lämpligen över ett element. Glöm inte att placera en kärl under steken den första tiden eftersom det kan droppa lite från den. Nu skall steken hänga i en månad. Den färdiga steken förvaras i rumstemperatur inslagen i en tunn ren handduk.

 

Moraggarn

  • Inlägg: 599
    • -
SV: Torkat kött
« Svar #2 skrivet: 25 sep-08 kl 12:10 »
Jag torkade rådjur tidigt i våras. Gjorde en 12% saltlag,en näve krossade enbär och 5 lagerblad.Sedan lät jag köttet ligga i lagen en vecka innan jag hängde ut det på norrsidan av huset.Ska man torka kött"i det fria" ska det vara på norrsidan. Det fick hänga drygt 3 månader och det blev kanonbra.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

383 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser