Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  filmjölk  (läst 10242 gånger)

flygtyg

  • Inlägg: 117
  • svamlar efter drömlivet, njuter av nuet.
    • Småland
filmjölk
« skrivet: 04 apr-06 kl 07:48 »
Hej! Jag har ingen egen ko men grannen har sisådär 70 stycken så det jämnar väl ut sig ::)
Men jag skulle gärna vilja göra fil eftersom vi äter detta i stora mängder ;D. Men har hittills inte lyckats.
Mjölken som jag tar hem från grannen är ju nerkyld till 4 grader tror jag. Är det meningen att man ska värma mjölken som ska bli filmjölk först.
Är det någon som har erfarenhet eller tipps om detta med filmjölk så är jag evigt tacksam!!!
Och hur är  det, efter att mjölken blivit fil, hur noga är det med förvarings temperaturn sedan, fil är ju mer hållbar en mjölk väl? ???
kram
peak oil-intresserad, misslyckad fru, mamma med självhushållnings ambitoner med en "hamstrande" läggning.

hönstanten

  • Gäst
Re:filmjölk
« Svar #1 skrivet: 04 apr-06 kl 09:20 »
Det lättaste sättet att göra filmjölk på första gången är att köpa fil i affären och ha som startkultur.
Sedan tar du önskad mängd mjölk från bonden, temperaturen spelar ingen roll. Värm mjölken till 80 grader. Kyl sedan ner den till ca 22-25 grader. Det brukar funka att bara dra kastrullen av plattan så sjunker temperaturen lagom. Tillsätt 2 % av den köpta filmjölken. Låt sedan stå i rumstemperatur i 18-20 timmar. Sedan är den färdig. Det kan gå i kallare också men tar lite längre tid. Förvaras sedan i kylskåp (kallförråd eller jordkällare) i 7-10 dagar. Nästa gång du gör fil kan du använda din egen fil som startkultur.
/HT
« Senast ändrad: 04 apr-06 kl 09:27 av hönstanten »

HP

  • Inlägg: 193
    • Ångermanland
Re:filmjölk
« Svar #2 skrivet: 04 apr-06 kl 10:05 »
Jag brukar inte värma min mjölk lika mycket som hönstanten, utan bara till en 35-40 grader, sådär.
Till första gången använder jag köpefil(ekologisk, såklart!), ca 1-2 msk fil till 2 liter mjölk.
Sedan sätter jag lock på bunken och ställer in den i pannrummet i en dag, eller två. Man får prova sej fram, hos oss beror det på hur mycket man eldar så det är olika varje gång...
När den är "bra" silar jag av ca 1 liter vätska så att filen blir lite tjockare och slutligen vispas den igenom ordentligt så att den blir slät.
Det är iof. inte nödvändigt, för den är lika god ändå!
Jag vet inte riktigt hur länge den håller i kylen, brukar ta slut så fort här att jag aldrig fått chansen att testa!
Silar du av ännu mer vätska kan du använda den som gräddfil...
Lycka till.
//HP
If You Run You'll Just Die Tired

tjbo

  • Gäst
Re:filmjölk
« Svar #3 skrivet: 19 jan-07 kl 02:59 »
Hur gör jag om jag inte kan få tag i fil? Jag bor i usa och har inte sett varken fil eller startkultur.
Jag saknar filmjölk något så förkräckligt. Om det finns någon som kan hjälpa mig skulle jag bli så glad.
Tjabo

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:filmjölk
« Svar #4 skrivet: 19 jan-07 kl 10:02 »
Filmjölk är något jag också saknar här i Tyskland, men nu har jag kommit på en kompromiss. För några månader sedan började jag göra egen yoghurt och testade olika syrakulturer (yoghurt, sur grädde mm). Den som är mest lik filmjölk tar jag från "Buttermilch". Buttermilch i sig är jag inte så förtjust i, för den är så blaskig. Sen tar jag 1,5 dl av den föregående satsen, blandar med 1l H-mjölk, som jag värmt upp till fingervarmt, lindar in kastrullen i en handduk i en kylväska (tunn) och ställer på golvvärmen bredvid kylskåpet (som strålar ut värme på sidorna). Det tar drygt ett dygn innan den blir färdig och sen ställer jag in den i kylen.

Det kanske går att ta med sig ett paket filmjölk från Sverige efter semestern, men tål den verkligen två dagars transport i sommarvärmen? Är det någon som har testat?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:filmjölk
« Svar #5 skrivet: 20 jan-07 kl 14:27 »
Har man mjölksyrebakterier i varmare än 32 grader så dör dom. Och att värma ända till 80 grader behöver man inte ifall hygienen är bra.

Tjabo69, du kan använda buttermilk första gången och sen ympa med gårdagens fil varje dag.

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
Re:filmjölk
« Svar #6 skrivet: 21 jan-07 kl 09:53 »
När jag gör yoghurt, har jag ibland använt mjölksyrebakterier i kapslar som jag köpt på hälsokostbutik. Skulle man inte kunna använda sig av dem när man gör fil? Vad är det egentligen för skillnad mellan fil och yoghurt?
MVH Rosita zon 1

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:filmjölk
« Svar #7 skrivet: 21 jan-07 kl 10:24 »
Skillnaden är väl andra mjölksyrebakterier, som kanske ev. påverkar magen annorlunda. Det bryr jag mig inte om; syrad mjölk är i varje fall nyttigt. För mig är det smaken på fil jag saknar. Den allra bästa filen är fjällfil, för den känns så frisk och härlig på tungan! Yoghurt smakar f ö olika, beroende på vilken firma den kommer ifrån, så det finns väl olika yohurtskulturer också.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:filmjölk
« Svar #8 skrivet: 22 jan-07 kl 21:28 »
Det beror på mjölken, betet och lokal bakterieflora också. Fil i norrland blir annorlunda än fil i skåne. Vill man läsa mer om regionala skillnader kan man göra det i Gustav Ränk's "Från mjölk till ost" som man kan hitta på www.antikvariat.net lite då och då.

Skillnanden på fil och yogurt består av olika typer av bakterier. Fil innehåller bl.a. lactobacillus lactis som trivs i rumstemperatur (mesophil). Och yogurt, lactobacillus bulgaricus Som kräver högre temperatur (thermophil).

Jag har renskrivit anteckningar från en kurs i ämnet. Om någon vill ha dom som PDF, skriv privat så kan jag skicka.

goldqueen

  • Inlägg: 245
    • Värmland
Re:filmjölk
« Svar #9 skrivet: 02 mar-07 kl 04:23 »
sitter nu här och funderar. Eftersom man kan frysa ner kulturer för att ge bort (har själv fått kefir kultur som var frusen och själv fryst ner och startat ny kefrir) så borde väl rimligtvis det vara likadant om man tar och fryser ner en liter filmjölk så denne ska kunna transporteras tex ner till tyskland i en kylbag med fler frysklumpar. Eller hur?
Jag tror på min teori men kan inte ens bevisa den för mig själv eftersom jag sitter i USA och inte har tillgång till fil. Kan någon prova att frysa sin fil och sen ta upp, tina och prova använda som startkultur? Vore kul att veta hur det går?

jenses

  • Gäst
Re:filmjölk
« Svar #10 skrivet: 02 mar-07 kl 23:05 »
Den som är mest lik filmjölk tar jag från "Buttermilch". Buttermilch i sig är jag inte så förtjust i, för den är så blaskig.
Här är det helt tvärtom, jag saknar min goda gamla Buttermilch   :'(
Den innehåller bara cirkus 1% fett,
men dubbelt så mycket lecithin som mjölk (jättebra vid ljusbröds/bulle['brötchen']bak)
och koncentrerad vitamin e och a.
Nyttig & läcker t.ex. med sockrade färska jordgubbar hmmmhh :)

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
Re:filmjölk
« Svar #11 skrivet: 20 aug-07 kl 23:50 »
jag har hört någon historia om hur man gjorde förr, jag tror det var när någon emigrerat till amerikat.
dom saknade naturligtvis den fina filmjölken då oxå =)
jag TROR att man tog ett tygstycke o doppade i filmjölk o sedan lät torka. denna skickade man över till amerikat där dom lade den i mjölk o bakterierna väcktes till liv igen. så om du vill göra som på den gamla tiden ska du be någon i sverige skicka över en sådan tygbit.
värt att testa.
men som sagt, jag hörde detta för länge sedan o vet inte varifrån o hur sanenligt det är. men det borde funka!
Jag har babylonsjukan!

Hanna02

  • Inlägg: 21
    • -
Re:filmjölk
« Svar #12 skrivet: 29 aug-07 kl 20:44 »
Hej!

Har kommer en lank där man kan köpa filmjölkskulturen i USA.

http://www.fermentedtreasures.com/yogurt.html

Lycka till!

Hanna
f.i.n Found in Nature www.foundinnature.se

majamaja

  • Inlägg: 12
  • KÄRLEK
filmjölk av getmjölk
« Svar #13 skrivet: 31 aug-07 kl 13:05 »
Jag har gjort filmjölk av getmjölk. Tog nymjölkad mjölk, hällde i en svätt a-fil och lät stå ca ett dygn i rumstemperatur. Sen ställde jag den i kylen och sen åt jag. Smakade typ sur get, men helt okej!   Men med sylt och müsli var det riktigt gott.. Den blev ganska lös, är det för att getmjölken är magrare eller gjorde jag fel?

Jag undrar om det blir a-fil av alltihop om man har det som kultur.. Nån som vet?

fastfrusen

  • Inlägg: 1200
    • -
Re:filmjölk
« Svar #14 skrivet: 28 dec-07 kl 00:13 »
nån som har lust att skicka en såndäringa filmjölks-tygbit till svalbard??? *längtar efter fil*
"If you freeze in the arctic, its because you are a lazy bastard!" ;-)

memma

  • Inlägg: 347
    • Uppland
SV: filmjölk
« Svar #15 skrivet: 25 maj-08 kl 21:27 »
Fungerar det att göra fil på affärens mjölk, eko grön mellanmjölk och eko fil? Är det bättre med gammaldags mjölk.


Om jag tar mjölken direkt när jag öppnar förpackningen hur mycket måste jag värma upp den?

 

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: filmjölk
« Svar #16 skrivet: 26 maj-08 kl 20:47 »
Rumstemperatur.

Att skylla mjölk med getsmak på djurslaget är bara en dålig ursäkt för bristande hygien eller miljö där mjölken har vistats. Komjölk smakar kossa om man slarvar också. Rätt behandlad, smakar båda frisk och god......ja, mjölk.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

510 gäster, 1 användare
gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser