Kan det vara trevligt att prova ngt nytt!
Vill tipsa om Äggost från Bohuslän!

Till 18 portioner:
Mjölk 3,6 l
Ägg 9 st
filmjölk 3 dl
gräddfil 3 dl
Vispgrädde 3 dl
Socker Efter tycke o smak
Till servering:
Björnbärssylt eller färska bär
Rätt temperatur på mjölken är det viktigaste för att lyckas med äggosten. Ostmassan hälls i en traditionell form som har små hål i botten för att vasslen ska rinna av. När man sedan stjälper upp ostkakan får ytan ett dekorativt mönster från hålen. Allra helst serveras äggosten med sylt gjord på vilda björnbär som växer på de soliga klipporna i Bohusläns skärgård.
1- Värm långsamt upp mjölken till 90º C. Temperaturen är mycket viktig.
Använd termometer! 2- Rör sakta under det att mjölken värms.
3- Vispa äggen med fil, gräddfil och grädde och rör ner allt i den varma mjölken
Värm försiktigt till 90º C.
4- Tag mjölken från värmen.
5- Låt stå 15-20 minuter medan mjölken skiktar sig.
6- Häll upp i en sil så merparten av vasslen rinner av eller använd en hålslev att ta upp osten med.
7- Varva sedan ostmassan med socker i en ostform med hål i botten.
8- Låt äggkakan stå kallt i minst 3 timmar, Låt den gärna "mogna" över natten.
9- Servera med björnbärssylt eller färska bär.
10- Ät och njut.