Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Jäst för länge?  (läst 1988 gånger)

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
Jäst för länge?
« skrivet: 30 mar-09 kl 22:51 »
Gjorde mitt första riktiga surdegsbak i dag, men det blev lite struligt då kvällen ägnades åt möte på bortaplan som dessutom drog ut på tiden. Brödet skulle nämligen jäsa 120 min, men pga mötet blev det ungefär det dubbla innan jag hann hem igen. Hade iofs ställt det svalt för säkerhets skull, men ändå. Läste nu i Jan Heds "Bröd " att risken är att brödet blir surt av för lång jästid, men vad innebär det egentligen, kan det bli så illa att det blir oätligt?
Självhushåll till nytta och nöje

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Jäst för länge?
« Svar #1 skrivet: 31 mar-09 kl 08:20 »
Ingen fara, det blir inte oätligt. Men surdegen blir surare ju längre den står, och smakar därmed "starkare" och mer av surdeg helt enkelt. Sedan kan även konsistensen förändras, men inte säkert till det negativa.
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Jäst för länge?
« Svar #2 skrivet: 31 mar-09 kl 21:23 »
OK, det låter bra. Smaken blev helt OK, skorpan lite väl hård dock.
Självhushåll till nytta och nöje

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Jäst för länge?
« Svar #3 skrivet: 31 mar-09 kl 21:35 »
Skorporna blir ofta det här också...  ::) vill man ha mjukare skorpa så kan man pensla med mjölk efteråt eller svepa in brödet i en blöt handduk så det får svalna däri...
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Jäst för länge?
« Svar #4 skrivet: 31 mar-09 kl 23:10 »
Samt kanske inte ösa på så mycket vatten under gräddningen?
Självhushåll till nytta och nöje

 

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Jäst för länge?
« Svar #5 skrivet: 01 apr-09 kl 09:15 »
Jovisst, det ger ju också en knaprigare skorpa... Men de lyfter bättre av det också. Så det är dubbelt.   ::)
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

444 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser