Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  EGEN GLASS  (läst 2778 gånger)

solstrimma

  • Gäst
EGEN GLASS
« skrivet: 17 okt-08 kl 11:26 »
3stora ägg vispas i en bunke med 6msk socker.

3dl vispgrädde vispas i en annan bunke med 2tsk vaniljsocker.

dessa två ska sedan blandas försiktigt och frysas in.

gott!

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: EGEN GLASS
« Svar #1 skrivet: 18 nov-08 kl 16:32 »
Jag har hittat en jättehäftig glassbok på bibblan. Författare Linda Tubby, men titeln har jag bara på tyska: Eis für Geniesser. Har plockat ut några recept, som jag vill dela med mig - har inte testat själv än. Förlåt om inlägget blir långt. Tyvärr behöver man en sockertermometer för en del recept, men det kanske man ev. kan låna av någon. OBS att det står hur man lyckas med glass utan glassmaskin!

Glassrecept

Grundrecept utan glassmaskin
Lägg glassmassan i en behållare med 3 cm höjdcentimeter kvar uppe. Kolla glass efter 1,5-2 timmar och sorbet efter 1-1,5 timmar. Rör in från kanten in i mitten med en gaffel och vispa samtidigt med (el-)visp så att kristallerna krossas. Frys in 2 timmar, tills den är fast men inte hård. Mixa i köksmaskin tills den är mjuk. Blanda därefter med ev. fasta ingredienser och frys in igen.

Mandarin-kardemumma-granita
12 pressade mandariner (500ml saft)
175 g extra fint socker
8 kardemummakapslar, lätt öppnade
425 ml vatten
Låt socker, kardemumma och vatten hettas upp tills sockret blivit upplöst. Låt kallna. Sila ner lösningen i saften. Frys i en ca 3 cm hög behållare i 2 timmar. Rör in de frusna ställena på kanten in i mitten. Rör igen med gaffel efter 3 timmar. Färdig. Om den ska förvaras längre, fyll om i en smalare och högre behållare. Om den är för hård, ställ i kylskåp 30 min före servering och rör med gaffel.

Fläderblomssorbet
400 ml fläderblomssaft
150 g vatten
Blanda och låt stå i frysen 10 min. Följ grundreceptet och frys in minst 3 timmar före servering. Behöver ev. tina 25 min i kylskåp.

Pestosorbet
60 g extra fint socker
310 ml kylt mineralvatten med kolsyra
75 g färsk basilika
1 liten vitlöksklyfta, blancherad 5 min i kokande vatten, skalad, pressad
3 msk rostade pinjekärnor
40 g fint riven parmesan
5 msk bra olivolja

Hetta upp sockret och 60 ml mineralvatten ca 4 min tills sockret är upplöst. Låt kallna. Mixa lösningen och alla ingredienser utom oljan och vattnet. Häll långsamt på även detta och fortsätt mixa. Följ grundreceptet. Ska frysas 1 timme före servering. Om sorbeten är för hård, ta av locket och tina 30 min i kylskåp

Grundrecept för „vanlig glass“, som kan användas till spaghettiglass t ex
300 ml crème double
700 ml standardmjölk
8 stora äggulor
200 g extra fint socker
3 msk mjölkpulver

Värm försiktigt upp mjölkprodukterna tills de börjar koka. Vispa under tiden äggulor, socker och mjölkpulver i en skål som tål värme tills massan blir ljus. Rör ner de fortfarande heta mjölkprodukterna. Skölj ur kastrullen och häll i glassmassan. Värm upp på mellanstark värme ca 8-10 min och rör hela tiden tills massan har 75 grader på sockertermometern. (hmmm...) Låt den inte blir hetare, annars skär den sig. Den blir fastare om den får kallna i en vid skål. Ställ in i kylskåpet i 30 min. Följ grundreceptet tills massan är frusen (ev. uppdelad i 2 portioner). Frys in i glassbehållare 2,5 timmar före servering. Om den är för hård, tina utan lock i kylskåp ca 45 min.

Man kan smaksätta med alkohol (likör t ex) och annat, men man ska veta att alkohol sänker fryspunkten, så att färre iskristaller bildas. Använd bara 60 ml likör på 500 g ofryst massa.

Citrusparfait med saffran
1 limone
1 citron
150 g extra fint socker
75 ml vatten
2 äggvitor
150 ml créme double
3/4 tsk saffranstrådar, som man hällt 2 tsk kokande vatten över och låtit dra 1 timme

Pressa citrusfrukterna och rör i 50 g socker. Lös upp resten av sockret med vatten ca 4 min tills sockret löst upp sig. Hetta upp till 116 grader (sockertermometer). Vispa äggvitan hårt. Häll försiktigt i det heta sockret (obs, inte på vispen) och vispa ca 6 minuter tills massan svalnat. Låt den kallna i kylskåp. Rör i créme double i citrusen och vispa tills det blir lite stelt. Blanda försiktigt glassmassan i citrusgrädden med en metallsked. Får inte sjunka ihop. Blanda i saffran, så massan blir ojämnt färgad och fyll i frysform. Frys med lock minst 4 och högst 25 timmar. Servera direkt ur frysen.

Man kan också använda mald saffran.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: EGEN GLASS
« Svar #2 skrivet: 18 nov-08 kl 16:35 »
crème double ???
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: EGEN GLASS
« Svar #3 skrivet: 18 nov-08 kl 16:42 »
cremé double, är kanske vad engelskmännen kallar "double cream" dvs ungefär som vår vispgrädde.
elliha.blogspot.com

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: EGEN GLASS
« Svar #4 skrivet: 18 nov-08 kl 17:03 »
Créme double tror jag finns i hyllan som typ extra fet crème fraiche, men jag har inte använt det själv än. Men det är möjligt att det fungerar lika bra med vispgrädde.

Brofallsmora

  • Inlägg: 22
    • Västmanland
SV: EGEN GLASS
« Svar #5 skrivet: 02 dec-08 kl 20:18 »
Åh, vad sugen jag blev!
Jag brukar kasta i halvtinade jordgubbar och grädde i en mixer och tillsätta lite naturligt sötningsmedel beroende på jordgubbarnas egen grad av sötma och när så önskas. Swisch swosch! 10-20 sekunder och beroende på hur vispad grädden blir så har man krämig mjukglass direkt i koppen. Sanningsenligt så brukar jag söta med banan - och där föll självhushållningsglorian ner med dunder och brak.  ::) Hm.  Och jordgubbarna var ju knappast frysta med hjälp av el från egen vindsnurra... Hur blev jag inlurad i den här tråden egentligen? *stampar med foten* ;)

/Brofallsmora



 

Anders G.

  • Inlägg: 1049
    • -
SV: EGEN GLASS
« Svar #6 skrivet: 13 dec-08 kl 17:47 »
Naturell youghurt, vispad grädde, socker efter behag.
Smaksätts med vad man har till hands.
Hallon ger mycket smak med liten mängd bär.
Det bästa med våra glassmaskiner är att de är stora och handvevade: otåliga småbarn sysselsätts före alla kalas.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

556 gäster, 1 användare
Håkan B

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser