Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vattenburet värmesystem i båt  (läst 2637 gånger)

Greven

  • Gäst
Vattenburet värmesystem i båt
« skrivet: 29 jun-07 kl 02:19 »
Jag har håller på och funderar på hur jag kan förbättre mitt värmesystem i min båt. Jag har för tillfället en vedkamin som ger alldelles utmärkt utmärkt värme men man måste ju hela tiden elda på för att få den att stanna kvar. Jag har fått tips om att det kan vara bra att elda med brunkolsbriketter som har lång glödtid. Det verkar dock inte vara särskillt enkelt att få tag på sådana i Sverige. Är det någon som har nått tips där?

Det som jag har gått och klurat på som jag tänkte borde vara det bästa alternativet är någon form av vattenburet system med ackumelatortank och vattenelement. Frågan är nu om någon har tidigare erfarenhet eller några bra tips om hur man praktisk skulle kunna gå tillväga. Jag har en idé men vet inte om den är bra.

Min idé som jag har är att vira kopparrör i spiral runt skorstenröret (tunn rostfri plåt) på cirka 2 meter och på det sättet fånga upp värmen. Tanken är sedan att via en cirkulationspump pumpa vattnet genom de virade kopparrören till en ackumelatortank och vidare till ett par vattenelement. Kaminen har en effekt på gissningsvis 5 kW och är av en modell liknande denna http://www.eldabutiken.se/index.php?pageID=13&productID=68. Ytan som jag vill värma upp är cirka 30 kvadrat och jag behöver ha cirka fem mindra element.

Vad tror ni om denna idén och hur stor bör en ackumelatortank vara, 500 liter?

Hasse

  • Gäst
Re:Vattenburet värmesystem i båt
« Svar #1 skrivet: 29 jun-07 kl 09:01 »
Jag gjorde en sådan grej för några år sedan i min lilla stuga och var tvungen att elda vansinnigt hårt för att det skulle bli någon värme över till acktanken. Dörrar och fönster stod öppna och det gick åt massor med ved.
En sådan här kamin är gjord för att köra ut värmen genom sin yta och när den fungerar bra är det bara lite värme som går upp i skorstenen. Du behöver en panna som är gjord för att värma vatten.

Greven

  • Gäst
Re:Vattenburet värmesystem i båt
« Svar #2 skrivet: 29 jun-07 kl 11:55 »
Hur länge var du tvungen att elda för att få någon vettig värme på vattnet? Hur stor tank hade du då?

Men jag tänker ändå att om man kopplar in ett vattensystem ändå så borde det ju ge en viss effekt och ta vara på en del värme istället för att bara elda rakt ut då jag redan har en kamin. Jag har nog inte plats för någon större panna eller lust att lägga pengar på någon. Jag hade en annan idé att koppla in ytterliggare en kamin i systemet på samma sätt och placera den på ett annat ställe men att värma vatten med den också på samma system. Jag tycker att detta borde ge en del effekt speciellt om man har en lite mindra tank. Är en tank på säg exempelvis 3 eller 400 litet alldeles för liten?

Hasse

  • Gäst
Re:Vattenburet värmesystem i båt
« Svar #3 skrivet: 29 jun-07 kl 12:31 »
Tank på 200 liter. En kopparslinga runt röret, en annan liggande platt uppepå kaminen. Aluminiumfolie runt kaminen för att hålla värmen kvar. Cirkulationspump. Eldade i flera timmar. Värmen i tanken räckte inte till nästa morgon.
Man får ut lite värme, med betoning på "lite".
Jag upprepar, den här typen av kaminer är gjorda för att värma luft och lite diskvatten, inte ackumulatortankar. När rökgaserna kommer till skorstensröret ska den allra mesta värmen redan ha strålat ut genom kaminens väggar, så är konstruktionen.

 

ca

  • Inlägg: 248
Re:Vattenburet värmesystem i båt
« Svar #4 skrivet: 01 jul-07 kl 15:31 »
om det skall bli nån fart i vattensystemet så skulle nog kaminen varit liknande PADDY (narvells.se). Annars om du bara vill behålla värmen över natten så kan du lika gärna använda sten som ackumulator.Ta bort benen på kaminen och ställ den på lättbetongskivor till lämplig höjd (värmen sprider sig i alla fall inte nedåt)och limma upp täljsten bakom o på sidorna så fördröjer du effekten så värmen räcker till morgonen.Det går även hyfsat bra med annat stenmaterial .Vill du ha varmvatten gör du det bäst genom en kastrull på kokplattan.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

424 gäster, 2 användare
gorlan, Bokohammare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser