Här kommer mitt grundrecept på Sweet Chilisås som jag gör många olika varianter på varje år.
4-8 st chilifrukter
1-3 st vitlöksklyftor
Lite olja
5 dl grönsak, gärna fruktgrönsak, delad, tärnad eller riven, tex squash, pumpa, tomat, äpple, gurka, krusbär eller rabarber, använd gärna något som du för tillfället har (för) mycket av.
Lite vatten
1,5 dl socker
2 tsk salt
1 msk majsstärkelse + 1 dl vatten
2 msk valfri vinäger
Eventuellt valfri smaksättning tex apelsin- eller citronskal, ingefära, citrongräs, kanel, spiskummin, curry, koriander, lök.
1. Hacka och fräs chili och vitlök i lite olja.
2. Tillsätt hackad eller riven grönsaksbas.
3. Koka ihop allt med lite vatten.
4. Mixa.
5. Rör ner socker, salt, majsstärkelse utblandad i vatten och vinäger och ev smaksättning.
6. Låt puttra en stund, ca 10 minuter.
7. Häll upp på väl rengjorda flaskor.
Jag har provat massor av olika varianter, ibland med en mildare chili (tex Padron) och ibland en starkare (tex Hot Lemon). Basen var från början squash eller pumpa, men jag har sedan testat gurka tillsammans med krusbär, rabarber kryddad med kanel och curry, äpple tillsammans med tomat och en variant på tomatillo kryddad med ingefära och citrongräs. Man kan så klart skala upp receptet, men jag tycker det är kul att göra flera olika sorter med olika grönsaksbaser och olika styrka och kryddningar.