Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Långfil  (läst 6960 gånger)

Sajjbertjorven

  • Inlägg: 510
  • www.getter.se
    • www.getter.se
Långfil
« skrivet: 29 jul-07 kl 22:59 »
När jag var liten (uppväxt på Öland) så fanns det att köpa långfil i affärerna, sen försvann det. Sedan flyttade jag till skåne för ca 10 år sedan och är kan jag inte heller hitta den. Till min stora glädje fanns den i Sälen där vi befann oss på semster. Vet någon om det går att får tag i Hässlholm med omnejd.
20 Dvärggetter och några Dvärgvädurar.

lenah

  • Inlägg: 15
Re:Långfil
« Svar #1 skrivet: 01 aug-07 kl 00:06 »
Pröva att göra själv.
Har läst att man skickade en tygbit med torkad långfil till utvandrare i America för att de skulle kunna göra längfil antar att tygbiten lades i mjölken.
Har själv gjort långfil genom att hälla lite kultur mjölken och låtit den stå över natt det blev bra. Jag använde mjölk från egna kor.
Kanske man kan köpa kultur som pulver hos arla det har man kunnat när det gällt youghurt.

Elektra

  • Inlägg: 478
Re:Långfil
« Svar #2 skrivet: 09 aug-07 kl 21:02 »
Be handlarn ta hem långfil, bl a Arla tillverkar långfil.
"Djur dödar inte för nöjes skull.
Endast människan finner nöje i att tortera och döda andra varelser."

 

Ursus

  • Inlägg: 323
    • Jämtland
Re:Långfil
« Svar #3 skrivet: 10 aug-07 kl 21:08 »
Intressant det där med långfilstillverkning. Man har ju alltid hört att man använde tätört för att tillverka den, men så snubblade jag på följande text http://www.faktoider.nu/pinguicula.html. Där hävdas det att tätörten inte har nån betydelse i sammanhanget. Någon som provat med tätört?

Sen fanns det nog många olika varianter av långfil förr i tiden. Några äldre bybor tyckte att dagens långmjölk inte på långa vägar kunde mäta sig med deras barndoms hemgjorda. Jag fick aldrig klart för mig vad det skulle vara för skillnad.. Här på trakten kallades den förövrigt för "tätte" vilket ju antyder att det skulle ha med tätört att göra trots allt.

Jag har också hört att den ska (alternativt kan) mogna vid något kallare temperatur än filmjölk, dvs norrlänska sommartemperaturer.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

530 gäster, 1 användare
LimJans

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser