Det naturliga innan höns blev tamhöns är att en höna lägger 10-12 ägg i samma rede, ett per dag ungefär utan att ligga på äggen, och i stället gå omkring och picka och samla kraft till nästa ägg. När samlingen är fulltalig börjar hon att ruva, lägger då inga fler ägg. Då kommer alla äggen att kläckas samtidigt, inom ett par dagar. Sen ägnar sig hönan åt sina kycklingar och lägger inga fler ägg förrän de är vuxna.
Vad gäller tamhöns så har människan styrt det hela så att somliga hönor aldrig vill ruva, en fördel ju om man vill ha ägg hela tiden, och särskilt i modern tid när man kan kläcka ägg utan höna. Andra hönor vill ruva vare sig det finns en äggsamling eller ej.
Men naturen har alltså sett till att ägg klarar sig ungefär 14 dagar utan att förlora i kläckbarhet, i rumstemp ungefär (i naturtillståndet är det ju temperaturen i skuggan nära marken, natt som dag i tropikskogar det handlar om). Kläckbarheten går ner efter den tiden. Vill man ha kycklingar brukar det vara bäst att ta hand om äggen och förvara dem runt 16 grader, med tjockändan upp men inte låta dem bli mer än 14 dagar gamla. Allra bäst är kanske liggande och vända dem dagligen. Sen lägger man en samling fuskägg (golfbollar funkar) i ett bra ruvrede och hoppas på att någon höna ska drabbas att ruvlust och börja ligga på dem natt och dag. Då byter man ut fuskäggen till färska ägg.