->TW: Jag har funderat mycket på spån- eller plåttak. Du har rätt, trots att jag ska bygga vikingatid så får det bli ett avsteg för taket. Det kommer en ny tråd om mitt bygge vad det lider 
Däremot blir det spåntak i nästa projekt - måste ju prova! Tror det får bli vedboden, eller pumphuset om det ger upp först. Förra ägaren är ett hus största problem 
Det där låter som en bra ide!
Förresten fick jag lära mig nyligen att en klyvkniv "froe" skall ha konvexa slipfaser och inte plana slipfaser som en kniv.
En iakttagelse då det gäller historiska byggnader är att spåntak/pärttak kom i bruk bland vanligt folk först i mitten på 1800-talet. Innan dess fanns de bara på kyrkor och enstaka slott och herrgårdar. Det går åt mycket spik till alla typer av spåntak och pärttak och spikar i sådana mängder var för dyrbara för vanligt folk. Från 1700-talet och framåt förekom brädtak på boningshus och vissa finare uthus men innan vattensågarna blev vanliga var bräder alldeles för dyra för att använda som takmaterial utom på kungens slott. Annars var det nävertak och halmtak och vasstak och torvtak som gällde för vanligt folk sedan urminnes tid.
I samband med återuppbyggnaden av en sädesbod från 1600-talet lärde jag mig hur mycket arbete och tankemöda den tidens timmermän använde för att åstadkomma konstruktioner som fungerade med minsta möjliga mängd spik. Jag vågar påstå att hela byggnaden hade innehållit aldra högst 30 spikar från början. Möjligen så litet som 18 spikar.
Personligen skulle jag inte vilja arbeta i en vikingatida smedja. Såvitt jag vet var den tidens smedjor halvt nedgrävda grophus med inre stolpar som bar taket. Ingen kupa över ässjan och ingen skorsten så röken var överallt. På den tiden eldade man ju med träkol som gav aningen hälsosammare rök än nutidens stenkol..... men jag är för rädd om mina lungor för att vilja arbeta i den miljön mer än några timmar vid något enstaka tillfälle under livstiden. I en smedja utan skorsten står man ju och smider med huvudet mitt uppe i röken.