Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Självförsörjande gård  (läst 2686 gånger)

S.Englund

  • Inlägg: 5
    • Värmland
Självförsörjande gård
« skrivet: 02 jun-14 kl 20:52 »
Hej!

I ett försök att inte låta allt för dagdrömmande tänkte jag vända mig till er med lite mer erfarenhet om råd.

Har länge haft en dröm om att en dag kunna skaffa mig en liten mindre gård och få den så självförsörjande som det är möjligt (helt och hållet förstår jag att de inte kan bli) och har nu bestämt mig att försöka göra slag i saken för att göra ett ärligt försök att lyckas med detta.

Är idag 24 år och bor enbit ut på landet i eget hus men inte med någon större mark till att tala om (4500 m2), och har bott ungefär på samma vis hela livet. Har varit med och sett endel i yngre år då min mammas sida är full av gamla bönder så skulle påstå att jag vet ganska bra vad det handlar om och inte är någon storstads romantiker som ramlar ut och tror allt ska gå som på räls (inget illa ment). Vet att jag kan prata med min morbror som haft gård och även min mormor som växt upp på en gård och fått tagit hand om fäboden och allt vad det innebär som liten. Jag har dock flyttat och bor närmare 40 mil därifrån nu så att få se mer praktiska saker av dem blir svårt.

Har en liten plan uppstaplad i mitt huvud. Förstår att detta inte sker över en kväll men har som mål att inom en 10 års period kunna skaffa mig en liten gård. Under tiden ska jag bo kvar där jag gör nu och prova mig fram så mycket som möjligt med att börja odla rotfrukter och liknande lite i mindre skala då jag inte har nå värre förvaringsmöjligheter. Prova skaffa mig tex höns, ankor eller liknande. Vill även sköta en tänkta gården så mycket som möjligt med häst och har ingen större erfarenhet av hästar tyvärr mer än de jag varit med och hjälpt min sambo i stallet då hon red mycket förr. Så skaffa mig kunskap om hästar och lära mig rida och köra.

Så nu undrar jag lite vad man ska tänka på.

Storlek på gården med bete, åker och skog för oss ett par hästar, några får, höns, grisar och kanske senare någon ko?

Lära sig lite mer om lantbruk, gå någon kurs, leta på någon bonde i närheten och fråga om man får gå med och hjälpa till?

Arbeta med häst, mycket kan jag nog lära mig av min sambo och vänner som har häst. Dock rider de flesta och de som kör kör bara och använder den inte till arbete. Börja med ridskola och någon kurs för körning, försöka hitta någon som använder häst i vardagen och försöka få vara med och lära?

Hur har ni löst det ekonomiskt? Förstår att jag måste fortsätta jobba om det ska gå runt. Jobba lite mer på vintern och mindre på sommaren?

Nu frågar jag er som varit med förr, låter detta som något man bara ser på tv:n nu för tiden eller något som kan vara värt att satsa på?

JonasWess

  • Inlägg: 199
  • En konstnärssjäl, djurälskare & drömmare i livet.
    • Närke
SV: Självförsörjande gård
« Svar #1 skrivet: 02 jun-14 kl 22:00 »
Allt är möjligt om man bara har idéer och visioner. Jag bor fortfarande i lägenhet, men drömmer även om att ha en mindre gård.

Jag och min pojkvän har mycket erfarenhet av olika djur, uppfödning och m.m. Båda har erfarenhet av får, men han har även stor erfarenhet av grisar då han är uppvuxen på gris och spannmålsgård. Han har även erfarenhet om praktiskt skötande med spannmål, skörda, så m.m., traktorer, elektronik m.m. Jag har stor erfarenhet av hästar och även varit ägare av hästar, tränat och tävlat, men även jobbat med får, hundarträning, fött upp även katter, hundar och haft duvor, höns, kaniner m.m. tidigare. Vi är båda väldigt huslig av oss. Båda lagar mat, även om jag gör det oftast då jag jobbat som kock tidigare, vi båda sköter hushållet m.m. Myshets och familjefaktorn i ett hem är det mest jag som skapar, men vi vi båda sedan avnjuter i varandras sällskap med och utan vänner och familj.

Lär man även känna folk som sysslar med det man är intresserad av kan man lära sig mycket. :)

Jag/Vi vill ha olika sorters höns, en av bra värp/köttras och några fina prydnadsraser, alpackor, arabhästar, eventuellt även får, slaktkaniner och slaktsvin.

Jag anser att man nog minst måste ha en 8-10 ha för att kunna ta ut en del hö som används till hästarna främst. En häst äter tex. ca 4 gånger mer än ett får per dag. En alpacka äter ännu mindre än ett får.
En mysig & snäll gaykille. Jag har utbildning från Naturbruksgymnasium & Konstskola. Älskar djur & natur! Delar mitt liv med 2 hundar & 1 katt. Jag har tidigare jobbat med hästar, får, kor & hundar, men intresse finns hos många djursorter.

sydtobak

  • Inlägg: 773
  • Skogstorpare
SV: Självförsörjande gård
« Svar #2 skrivet: 02 jun-14 kl 23:06 »
Självförsörjande blir man aldrig. Men att öka sin självförsörjningsgrad kan man med ganska små medel. Jag har själv ungefär lika mycket mark som du och klarar mig väldigt långt på det.
De uppodlade ytorna disponeras i år enligt följande:
50m2 potatis.
45m2 råg.
120m2 vete.
100m2 korn
80m2 rotfrukter och kål.
50m2 ärtor och bönor.
30m2 raps.
40m2 sockerbetor.
Utöver detta har jag ca: 1000m2 grönytor för hö och bete till kaninerna
Dessa odlingar ger vårat hushåll på två personer:
Potatis för hela året
Rotfrukter för 2/3 av året
Ärtor och bönor för hela året
Kål för halva året
Mjöl för en stor del av året.
Raps till olja för hela året
När det gäller sockerbetor så är det mest för att kunna ha en backup för att göra sötningsmedel av. Dessutom älskar djuren det
Våra tre kaniner ger oss ca: 30-40 kg kött per år.
Våra fyra höns ger oss alla ägg vi orkar äta plus lite att sälja. Dessutom blir det ett antal kycklingar till slakt varje år.
Utöver detta även äpplen och bär till sylt och saft för hela året.
Nej, jag är inte självförsörjande. Men jag har en väldigt hög självförsörjningsgrad.
Allt detta kan sedan kompletteras med bär och svamp från skogen och fisk från sjöar och åar i omgivningen.
Men för att återkomma till din fråga, på ca: fem tunnland kommer man väldigt långt. Då klarar du även att ha en ko som kan ge dig mjölk. Det är väl det som jag saknar mest.
Kenneth
« Senast ändrad: 03 jun-14 kl 09:00 av sydtobak »
Min bästa ägodel är min vedspis!

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: Självförsörjande gård
« Svar #3 skrivet: 03 jun-14 kl 00:15 »
Man kan komma väldigt långt på den ytan, om den är vettig och man håller sig till det lilla. Stora lån och extra lönejobb, för att betala stora marker åt kor. Vete tusan det..

 

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Självförsörjande gård
« Svar #4 skrivet: 03 jun-14 kl 16:45 »
4500m2 räcker långt! Förmodligen längre än en halvstor gård eftersom man tyvärr inte kan betala sina banklån med morötter.

Nu kostar ju såklart mark olika i olika delar av landet, åkermark i våra trakter ca 300.000/ha så då ska det ju till nåt produktivt för att det ska löna sig.

Satsar du på smådjur (fjäderfä/kaniner) och odlar grönsaker så kommer du att kunna äta dig mätt på dina 4500m2.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

451 gäster, 2 användare
Sundance, von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser