Man mjölkade kon flera gånger om dagen om det inte var en mastit där juvret var svullet och rött MEN antingen tomt på mjölk eller att man inte kom åt mjölken pga svullnaden . Man band kon med rep , sparkkedjor och sparkbåge beroende på århundrade . Sparkbåge används fortfarande .
Sedan masserade man med liniment och mjölkade . Var det så illa att spenkanalen svullnade igen så kunde man sätta in en kateter , som en kanyl med en förslutning , då brukade mjölken rinna av sig självt . Så fick det vara öppet så länge det rann mjölk och sedan stängde man till nästa gång . Ofta blev det värre då spenkanalen stod öppen och man fick in mer bakterier . Då kunde man få ut veterinär som skar upp juvret högre upp och tömde det på var .
Numera så låter man kon sina av på den del av juvret som är infekterad , det är ju uppdelat i kvartar så alla behöver inte vara sjuka , utan man mjölkar en , två eller tre spenar beroende på . Eller sinar av helt .
Det är det snällaste sättet och då brukar kon stå utan kraftfoder för att sina snabbt . Hon läker snabbast och brukar kunna mjölka på alla fyra efter det .
Förr då man bråkade mer så blev kon ofta så förstörd att hon blev tex trespent . Mer än så brukade man inte acceptera för det var ingen get man hade .
Beroende på vad det är för bakterier så blir mjölken olika , tjock och grynig till bara blovatten sas . Pyogenes , e-coli mfl ger olika resultat på mjölken och på utgången av sjukdomen