Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  getmjölk, smör, ost och grädde  (läst 5782 gånger)

q-i

  • Inlägg: 165
    • Västergötland
getmjölk, smör, ost och grädde
« skrivet: 07 apr-14 kl 00:24 »
Hej!

Skulle någon kunna spalta upp för mig hur man gör följande saker;

- hur och när mjölkas en get?
- hur gör man getsmör?
- hur gör man getost?
- hur gör man getgrädde?

Planerar att bli off-grid någon gång inom de närmsta åren och jag känner att jag vet det mesta hittills förutom just
djurhållningen vad gäller getter. Anledningen till att jag valt detta djur som primär huvudföda är att det skall tydligen
vara väldigt bra och nyttigt kött, de ger mejeriprodukter samt att de är inte alls lika dyra och krävande i drift som till exempel
kor är. Men innan jag kan ge mig in på något så behöver jag lite mer kött på benen :)

tack på förhand

SussiloII

  • Inlägg: 580
    • Småland
SV: getmjölk, smör, ost och grädde
« Svar #1 skrivet: 07 apr-14 kl 06:39 »
Hejsan!
När det gäller getskötsel finns det massor att läsa på gettavlan:  http://www.alternativ.nu/index.php?board=21

Välkommen dit  :)!

q-i

  • Inlägg: 165
    • Västergötland
SV: getmjölk, smör, ost och grädde
« Svar #2 skrivet: 04 maj-14 kl 00:32 »
Hejsan!
När det gäller getskötsel finns det massor att läsa på gettavlan:  http://www.alternativ.nu/index.php?board=21

Välkommen dit  :)!


har läst allt som gick att läsa och har blivit mycket klokare :)

dock är det två frågor som jag antingen har missat eller så finns det inte i skrift:

- hur lång hållbarhet har messmör?
- går det att steka i messmör precis som vanligt smör?

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: getmjölk, smör, ost och grädde
« Svar #3 skrivet: 04 maj-14 kl 08:39 »
Nej, messmör innehåller mycket lite fett, däremot mycket laktos, det går inte alls att steka något i det! Eftersom man kokat ned messmöret, så borde det ha lång hållbarhet.

 

Karlsdotter

  • Inlägg: 1492
    • Ångermanland
SV: getmjölk, smör, ost och grädde
« Svar #4 skrivet: 04 maj-14 kl 09:04 »
Messmöret är som sagt mer mjölksocker och har därför lång hållbarhet . Men om burken öppnas ofta och att smörkniven används flera gånger osv kan få även messmör att börja mögla .
Så små behållare eller en stor man tar av till en mindre behållare för "bordsbruket" .

Det går inte att steka i messmöret av det skäl som redan tagits upp men däremot är det en fin smaksättning i en sås . En eller ett par matskedar .

Ska man ta hand om grädden så är det bästa att ha en bra separator . Fettkulorna är väldigt små och flyter inte upp till ytan lika lätt som fettet i komjölken


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

463 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser