Går inte det att göra på enfas konverterad 3 fas om man vänder och byter lindning? eller tänker jag helt fel nu?
Det går nödtorftigt att köra en trefasmotor på enfas om man kopplar in enfasspänningen till två av motorns faser och ansluter en kondensator mellan endera av dem och den tredje. Kondensatorn får man prova ut på lämpligt sätt, t ex genom att mäta spänningen från den tredje fasen till motorns två andra under normal drift och justera kondensatorvärdet tills de blir någotsånär lika. Man kan också ta hänsyn till hur mycket motorn brummar och vibrerar, samt hur startmomentet blir.
Kom ihåg att trefasmotorn måste vara gjord för samma huvudspänning som den enfasspänning man matar man den med.
De flesta trefasmotorer som förekommer i vår del av världen kan kopplas för 230 V trefas, vilket passar bra för enfasdrift.
Men man ska ha klart för sig att en trefasmotor körd på enfas med kondensator aldrig blir riktigt bra. Den blir svag i starten hur man än gör, och den tål förmodligen inte att belastas med full märkeffekt utan att sacka för mycket och kanske överhettas.
Då är det en mycket bättre - men än så länge dyrare - lösning att använda en frekvensomriktare som kan matas med enfas. Tänk dock på att frekvensomriktare kan vara rätt hemska ur störningssynpunkt, man bör vara noga med att följa installationsanvisningarna till punkt och pricka. T ex kan det krävas skärmad kabel mellan frekvensomriktaren och motorn, och det kan finnas begränsningar i kabellängden.
När det gäller vad ett enfasuttag får säkras av och belastas med så är det numera (åtminstone i Sverige) tillåtet med 16 A för "vanliga" vägguttag, under förutsättning att vägguttaget är märkt för 16 A och att kabelarean i den fasta installationen är minst 2,5 mm².
Dock ska man inte ta det för givet, ska man göra en enfasutrustning som ska kunna kopplas in "var som helst" så ska man inte förvänta sig att uttagen är avsäkrade med mer än 10 A, i äldre installationer kan även 6 A förekomma.