Jag känner Åke lite grand och han är enormt duktig när det kommer till kött, slakt och småskalig livsmedelsproduktion. Han är den största orsaken till att vi kan ha småskaliga slakterier i det här landet igen och har han satt siktet på detta nu så är det nog bara några år bort innan det är ordnat.
Jag har hört honom tala om problemen för småskalig slakt och livsmedelsförädling på några möten för 5-10 år sen. Han höll (som ordförande för Småbrukarna) på att jobba för förenklingar och förbättringar då. Han verkade duktig och engagerad. Rätt person att ta itu med ett ofta frustrerande system. Tydligen har det avancerat en bit med tanke på att antalet småskaliga slakterier har ökat såpass. Det är bra jobbat (är mitt intryck).
Slakt i hagen låter ju inte så speciellt lockande
med avskiljning osv
Men gårdslakterier är ju kanon.
Vi har ju samma lagar med vetrinär som i Tyskland men att dom tyvärr inte följs där.
Men å andra sidan, från den länkade artikeln:
"För den stress som djuren utsätts för i samband med transport och hantering på ett slakteri den kan påverka köttkvalitén negativt, säger Bo Algers, veterinär och professor i husdjurshygien vid instutionen för husdjurens miljö och hälsa i Skara."
Detta handlar som jag ser det inte bara om köttkvalité utan även om att djuren ska slippa lida. Avskiljning i någon form lär ju behövas ändå om djur ska slaktas. Avlivar man under stallperioden är det väl annars lättare att avskilja, men som Tjalve skriver, det underlättar om djuren är lite tama.