Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gårdsslakt  (läst 4675 gånger)

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
Gårdsslakt
« skrivet: 24 mar-14 kl 18:40 »
Men visst vore det bra om detta kunde bli lagligt i Sverige också?
Tänk att slippa transporter med levande djur och verkligen kunna kalla sina produkter lokalproducerade...
För precis som det står i artikeln så tror jag att småskaliga slakterier skulle kunna bli fler om gårdsavlivning blev tillåten.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/forskning-stodjer-lantbrukares-ide
Undrar om veterinär behöver besikta djuret levande på gården i Tyskland, eller om det räcker att det besiktas på slakteriet?
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Macke

  • Inlägg: 23
SV: Gårdsslakt
« Svar #1 skrivet: 25 mar-14 kl 20:18 »
Slakt i hagen låter ju inte så speciellt lockande :( med avskiljning osv
Men gårdslakterier är ju kanon.
Vi har ju samma lagar med vetrinär som i Tyskland men att dom tyvärr inte följs där.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Gårdsslakt
« Svar #2 skrivet: 25 mar-14 kl 21:56 »
Skulle nog hjälpa lita att ha djuren lite tama så de inte stressar upp sig.
Det är ju bara att fixa ett gårdsslakteri och slakta på.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Gårdsslakt
« Svar #3 skrivet: 25 mar-14 kl 22:58 »
Nu var det väl inte detta med att skjuta just i hagen som var min huvudpoäng...
Utan att få avliva på gården och köra till ett godkänt slakteri för "vidarehantering"...
Skulle kunna leda till "byslakterier" eller åtminstone "kommunslakterier" skulle kunna växa fram i hela landet...
Alla gårdar bär inte kostnaderna för ett eget slakteri och trovärdigheten med "närproducerat" naggas i kanten om djuren först åkt en massa mil för att slaktas och sedan tillbaka för att säljas i gårdsbutiker...
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Halte

  • Gäst
SV: Gårdsslakt
« Svar #4 skrivet: 26 mar-14 kl 07:14 »
Jag känner Åke lite grand och han är enormt duktig när det kommer till kött, slakt och småskalig livsmedelsproduktion. Han är den största orsaken till att vi kan ha småskaliga slakterier i det här landet igen och har han satt siktet på detta nu så är det nog bara några år bort innan det är ordnat.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Gårdsslakt
« Svar #5 skrivet: 26 mar-14 kl 13:35 »
Jag känner Åke lite grand och han är enormt duktig när det kommer till kött, slakt och småskalig livsmedelsproduktion. Han är den största orsaken till att vi kan ha småskaliga slakterier i det här landet igen och har han satt siktet på detta nu så är det nog bara några år bort innan det är ordnat.

Jag har hört honom tala om problemen för småskalig slakt och livsmedelsförädling på några möten för 5-10 år sen. Han höll (som ordförande för Småbrukarna) på att jobba för förenklingar och förbättringar då. Han verkade duktig och engagerad. Rätt person att ta itu med ett ofta frustrerande system. Tydligen har det avancerat en bit med tanke på att antalet småskaliga slakterier har ökat såpass. Det är bra jobbat (är mitt intryck).

Slakt i hagen låter ju inte så speciellt lockande :( med avskiljning osv
Men gårdslakterier är ju kanon.
Vi har ju samma lagar med vetrinär som i Tyskland men att dom tyvärr inte följs där.

Men å andra sidan, från den länkade artikeln:
"För den stress som djuren utsätts för i samband med transport och hantering på ett slakteri den kan påverka köttkvalitén negativt, säger Bo Algers, veterinär och professor i husdjurshygien vid instutionen för husdjurens miljö och hälsa i Skara."

Detta handlar som jag ser det inte bara om köttkvalité utan även om att djuren ska slippa lida. Avskiljning i någon form lär ju behövas ändå om djur ska slaktas. Avlivar man under stallperioden är det väl annars lättare att avskilja, men som Tjalve skriver, det underlättar om djuren är lite tama.

 

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Gårdsslakt
« Svar #6 skrivet: 26 mar-14 kl 14:23 »
Detta handlar som jag ser det inte bara om köttkvalité utan även om att djuren ska slippa lida. Avskiljning i någon form lär ju behövas ändå om djur ska slaktas. Avlivar man under stallperioden är det väl annars lättare att avskilja, men som Tjalve skriver, det underlättar om djuren är lite tama.
Precis.
Kaninuppfödare och pelargontant.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

499 gäster, 3 användare
Be, LimJans, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser