Jag har aldrig ätit just lammlever, men köpte en hel del ungnötslever förra hösten och har experimenterat med olika recept sedan dess och nu har vi precis fyllt på frysen med lammlever (vi försökte köpa organ från ett lamm, men fick sju).
Det viktigaste när man tillagar lever är att tillaga den försiktigt. Den första biten vi tillagade blev torr, hård och tråkig eftersom vi var rädda för den (äter sällan kött, så det kändes lite läskigt och vi var rädda att den skulle smaka rå) och stekte bitarna hårt innan vi lade dem i en gryta. Inte gott alls.
Desto godare blir levern om man skär den i skivor, doppar dem i vetemjöl med salt och peppar och steker försiktigt några minuter per sida. Vispa ur stekpannan med vatten och red av med mjöl och grädde till sås. Servera med kokt potatis, stekt lök och gelé.
En annan höjdare var att skära levern i strimlor, bryna dem mycket snabbt (med salt och peppar) och lägga dem i en gryta med ganska mycket fräst vitkål, purjolök och morot och hälla på buljong och sky. Koka tills grönsakerna är mjuka, strö över persilja och servera med potatis.
Glöm inte att skära/dra bort hinnor och grova blodkärl. De blir väldigt sega.
Lycka till! Lever kan vara riktigt gott, och innehåller mycket järn, A-vitamin och vitamin B12.