Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hem-Konservering  (läst 11187 gånger)

Johan.S

  • Inlägg: 17
  • Aggatorp
    • Småland
    • Aggatorp
Hem-Konservering
« skrivet: 13 jul-07 kl 12:06 »
Hem-Konservering, Modern handbok i konservering av Bär*Frukt*Grönsaker.

Nämnda handbok har jag i två olika upplagor. Det är ingen tjock bok, men ack så lärorik och användbar. Själv brukar jag koka sylt och konservera burkarna, en teknik jag lärt mig genom denna. Hållbarheten för burksteriliserad hallonsylt uppgår till mer än halvannat år.
  • Hem-Konservering, upplaga 3 (tryckt på Göteborgs Litografiska Aktiebolag, 1937)
  • Hem-Konservering, upplaga 11 (tryckt på Esseltes Göteborgsindustrier AB, avd. Svenska Hushållsböcker, 1942)
Man kan konstatera att bokomslaget är detsamma, men att innehållet både utökats och justerats. Läser i förordet att revideringen och utökningen huvudsakligen skett i och med framtagningen av upplaga 10.

Boken i fråga är koncentrerad till tekniken att konservera på konservglas genom hermetisk inkokning (med traditionell konserveringsapparat), men man tar även upp råkonserevering, ättiksinläggningar, torkning och saltning.
I boken finns även tips om vilka sorters hallon, jordgubbar, äpplen, plommon, björnbär, vinbär, rabarber, etc. som bör föredragas i samband med tillexempel sylt och saftberedning.
Man tar även upp tillexempel olika former av sylt, saft och marmeladberedningar. Där finns bland annat beskrivningar av saftframställning genom ångning, (senare tid benämnt "Saftmaja").

En märklig form av saftframställning redovisas också ("Gammaldags körsbärssaft", samt "Gammaldags rönnbärssaft").
Där kokas saften i tillsluten lerkruka, med en vakuumtätning av rågmjölsgröt.

I de senare upplagorna av boken beskrivs även utförligt torkning i olika elektriska ugnar, samt gaseldade ugnar. Dessutom beskrivs en metod att konservera på vanliga konservglas i ugn.
Noterar även att man rejält utökat kapitlet om frukt och bärsort-rekommendationerna. Särskilt intressant är att den päronsort (Holländskt fikonpäron) som i så ovanligt varma ordalag förordas i de äldre upplagorna, helt och hållet försvunnit ur motsvarande kapitel i de nyare upplagorna.


Citera


« Senast ändrad: 18 maj-08 kl 11:20 av Johan.S »
Gift med "Karin MC"
Född och uppvuxen i Grödinge, men bor sedan februari 2011 på en gård i Aggatorp (Virserums socken, Aspelands härad, Smålands landskap, Kalmar län).
Intresserad av traktorer, redskap, trädgård, samt jord & skogsbruk. Dessutom intresserad av bakning, samt saftning och syltning.

sivan48

  • Inlägg: 516
    • Uppland
Re:Hem-Konservering
« Svar #1 skrivet: 13 jul-07 kl 13:04 »
den boken har varit uppe till diskussion flera gånger....Har för mej att vi väntar på att någon scannar den o lägger in den här så att alla kan ta del av den?men då måste det ju funka med copyright-lagen.
 Det finns t.o.m en avhandling om denna bok,och liknande böcker
http://www.studentlitteratur.se/files/sites/svensksakprosa/Mardsjo_rapp05.pdf
och självklart Petters ypperliga beskrivning hur man konserverar
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=46;action=display;threadid=13736
« Senast ändrad: 13 jul-07 kl 13:24 av sivan48 »

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Hem-Konservering
« Svar #2 skrivet: 13 jul-07 kl 16:43 »
Här:

http://gullringe.se/Hemkonservering

Enligt uppgift saknas några sidor på slutet.

Johan.S

  • Inlägg: 17
  • Aggatorp
    • Småland
    • Aggatorp
Re:Hem-Konservering
« Svar #3 skrivet: 14 jul-07 kl 09:00 »
Här: http://gullringe.se/Hemkonservering
Enligt uppgift saknas några sidor på slutet.


Länken är intressant, dock kan jag konstatera att det inte rör sig om samma bok.

« Senast ändrad: 18 maj-08 kl 10:58 av Johan.S »
Gift med "Karin MC"
Född och uppvuxen i Grödinge, men bor sedan februari 2011 på en gård i Aggatorp (Virserums socken, Aspelands härad, Smålands landskap, Kalmar län).
Intresserad av traktorer, redskap, trädgård, samt jord & skogsbruk. Dessutom intresserad av bakning, samt saftning och syltning.

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Hem-Konservering
« Svar #4 skrivet: 14 jul-07 kl 10:10 »
Länken är intressant, dock kan jag konstatera att det inte rör sig om samma bok.

Inte? Omslaget ser identiskt ut med bilden från ditt inlägg ovan.

kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
Re:Hem-Konservering
« Svar #5 skrivet: 14 jul-07 kl 12:47 »
åååå....

......den har jag också!

....min mamma köpte den åt mig på en loppis.......
Live simply......so that others may simply live.

Johan.S

  • Inlägg: 17
  • Aggatorp
    • Småland
    • Aggatorp
Re:Hem-Konservering
« Svar #6 skrivet: 14 jul-07 kl 14:57 »
Inte? Omslaget ser identiskt ut med bilden från ditt inlägg ovan.

-Förlåt...  :-[
Jag bläddrade bara i den första inscannade boken, av någon underlig anledning missade jag den andra. -Visst är det samma bok.
Gift med "Karin MC"
Född och uppvuxen i Grödinge, men bor sedan februari 2011 på en gård i Aggatorp (Virserums socken, Aspelands härad, Smålands landskap, Kalmar län).
Intresserad av traktorer, redskap, trädgård, samt jord & skogsbruk. Dessutom intresserad av bakning, samt saftning och syltning.

Johan.S

  • Inlägg: 17
  • Aggatorp
    • Småland
    • Aggatorp
SV: Hem-Konservering
« Svar #7 skrivet: 18 maj-08 kl 11:15 »

    En intressant notering angående denna bok är att urvalet av recept skiljer sig så markant mellan de olika upplagorna. När man lagt in nya recept har man bibehållit bokens omfång genom att gallra bort andra recept. Om man tillexempel söker recept på Rönnbärsgelé, Kungsgelé, eller Drottninggelé, kan man förslagsvis söka i upplaga 2, men finner inget i upplaga 15. Omvänt är det ingen ide att söka efter recept på tillexempel citrusgelé, eller kryddgelé i upplaga 2, men gärna i upplaga 15.
    Så här ser upplagorna ut, såvitt jag förstår (se nedan).
    Sidantal angivet, exklusive register.

Hemkonservering, Modern handbok i konservering av Bär*Frukt*Grönsaker. Från och med upplaga 12 ändrades bokomslagets layout första gången. Från och med upplaga 14, eller 15 ändrades bokomslagets layout andra gången. I och med Upplaga 20 byttes undertexten till "Handledning i modern konservering av bär, frukt och grönsaker."


Under 1972 kom en ny och helt omarbetad utgåva från Wezäta förlag.
Hemkonservering, Hur man kokar sylt, saft, mos, gelé och marmelad, fryser ner och lägger in...


« Senast ändrad: 18 maj-08 kl 11:22 av Johan.S »
Gift med "Karin MC"
Född och uppvuxen i Grödinge, men bor sedan februari 2011 på en gård i Aggatorp (Virserums socken, Aspelands härad, Smålands landskap, Kalmar län).
Intresserad av traktorer, redskap, trädgård, samt jord & skogsbruk. Dessutom intresserad av bakning, samt saftning och syltning.

Musseron

  • Inlägg: 131
SV: Hem-Konservering
« Svar #8 skrivet: 02 sep-08 kl 22:40 »
Jag har precis blivit lycklig ägare t ett ex av boken, ska vara från 1938. Den har inte kommit i brevlådan ännu, väntar med spänning :D Ibland har man tur.... tackar Tradera och min lyckliga stjärna för fyndet.
Blivande hönsägare, ett litet -ombyggnadsprojekt bort. Skulle gärna ha  Hedemora, Jersey Jätte, Norska Jär, Maran, Orpington och Grönvärpare.

Tummelisa

  • Inlägg: 243
SV: Hem-Konservering
« Svar #9 skrivet: 28 jan-09 kl 00:06 »
Jag har två olika upplagor av bl.a. böckerna Hemkonservering med ute på annonser om böcker här på alternativ, under övrigt finnes.
Har även andra böcker ute med gammal klokskap i. Har två långa listor med böcker på två ställen :-[ och ännu fler böcker hemma...
Om någon är intresserad så kan ni skriva i tråden eller skicka PM.
Hälsningar Tummelisa
Det jag alltid sökt var enkelt och det fanns redan inom mig.

Johan.S

  • Inlägg: 17
  • Aggatorp
    • Småland
    • Aggatorp
SV: Hem-Konservering
« Svar #10 skrivet: 15 jul-09 kl 22:08 »
"Jag har två olika upplagor av bl.a. böckerna Hemkonservering med ute på annonser om böcker här på alternativ, under övrigt finnes..."

Hej!
-Har du dem kvar?
-Vilka upplagor rör det sig om?

// Johan
Gift med "Karin MC"
Född och uppvuxen i Grödinge, men bor sedan februari 2011 på en gård i Aggatorp (Virserums socken, Aspelands härad, Smålands landskap, Kalmar län).
Intresserad av traktorer, redskap, trädgård, samt jord & skogsbruk. Dessutom intresserad av bakning, samt saftning och syltning.

winnie_poe

  • Inlägg: 90
  • Endast jag kan leva mitt liv. Lev det som varje da
    • Västerbotten
    • Lust och fagring
SV: Hem-Konservering
« Svar #11 skrivet: 21 aug-09 kl 20:42 »
Hej!
-Har du dem kvar?
-Vilka upplagor rör det sig om?

// Johan

http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=1&sallstr=hemkonservering&screator=&stitle=
Hej hoppas lanken till bokborsen kommer med, dar fanns olika upplagor av denna bok
Bor med mannen i en gammal Västerbottengård, har bott i skärgården ett tag.Vi har en Curly coated retriever. Vill ha tag på getter (killingar)till slutet på april början på maj..

smallfarmers

  • Inlägg: 67
    • Småland
SV: Re:Hem-Konservering
« Svar #12 skrivet: 16 feb-13 kl 23:07 »
Här:

http://gullringe.se/Hemkonservering

Enligt uppgift saknas några sidor på slutet.


the book is gone : (

does anyone know where to?

 

Neon Knight

  • Inlägg: 932
    • -
SV: Re:Hem-Konservering
« Svar #13 skrivet: 17 feb-13 kl 11:21 »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

501 gäster, 2 användare
Sundance, Anna 123

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser