Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Honung är hett!  (läst 2048 gånger)

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
Honung är hett!
« skrivet: 11 feb-13 kl 22:19 »

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Honung är hett!
« Svar #1 skrivet: 11 feb-13 kl 22:26 »
Citera
–Att blanda honung för att allt ska smaka lika är ett sätt att tillfredsställa handeln. Men samtidigt är det ju som att mala ner ett helt djur till köttfärs... säger Johann Lang.
;D

Olllle

  • Inlägg: 65
    • Skåne
SV: Honung är hett!
« Svar #2 skrivet: 12 feb-13 kl 12:55 »
Olof, du som till vardags sysslar med BI borde inte ha en smile som skrattar vad gäller detta citat. Vi biodlare borde gråta istället. Att mala ner en hel ko till köttfärs låter lite absurt. Titta på kaffe istället. Gevalia mörkrost, Zoegas skånerost etc smakar alltid likadant. Kafferosterierna blandar ett antal olika kaffebönor (mest billiga sådana) för att alltid kunna leverera en produkt som konsumenten känner igen från gång till gång. Hur stor del av kaffemarknaden har dessa stora välkända varumärken ? Hur många svenskar köper "sortkaffe" från t.ex Venezuela och betalar dubbla priset ?
Tro inte att jag är emot sorthonung, tvärtom,  men eftersom ICA. Axfood och COOP har total kontroll över svensk dagligvaruhandel och alla tre har sitt Basic och Garant  sortiment med billig importerad honung har vi ett stort problem.
Det finns just nu en annan tråd här på forumet angående vilket pris betalar handeln för svensk honung. Någon  nämner att han vill ha 55 kr för en 500 grams burk  plus kostnaden för glasburk och etikett. En Ica handlare jag talade med nyligen nämnde att inköpspriset låg på 41 kr  (ex moms ) för en 700 grams burk !!
Det är nog bara att kämpa på och tala för svensk honung och gärna då sorthonung. Priset borde ligga högre än vad det gör idag men jag är tveksam till att sälja (sorthonung )till mjödproducenter är en lösning som ger oss ett högre kg pris.

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Honung är hett!
« Svar #3 skrivet: 12 feb-13 kl 13:43 »
Jag tyckte att det var en sådan perfekt beskrivning av vad man gör, men visst gråta är det vi biodlare borde göra  :-\.

Själv ser jag honung från lokala leverantörer som lika unik som ostar eller vingårdar. Det som ligger oss biodlare i fatet är att vi inte ens själva kan producera en honung som är upprepningsbar. Visst den kan vara av rapstyp, sommarblomstyp, ljungtyp etc, men ingen batch smakar likadant, inte ens från samma plats och samma månad nästa år. Hur ska då konsumenter kunna komma tillbaka och återköpa en produkt som de tyckte om?

Just att kafferosterierna blandar till en specifik men upprepningsbar produkt som ändå kan vara unik är nyckeln.

I min världs finns det finns två typer av konsumenter, den ena är finsmakaren som alltid söker nya spännande kickar, de är ganska få. Den andra är den som söker trygghet, att veta vad man får och här har vi nästan alla. Jag brukar ta McDonalds som typexempel för den senare kategorin, hela affärsidén bygger på att det inte ska finnas något överraskningsmoment, man ska veta vad man får och vad det kommer att smaka varhelst i världen man är. Och ändå återkommer konsumenter igen och igen.

Att hela tiden jaga nya kunder kostar för mycket, en lönsam verksamhet bygger på återkommande kunder som gör återköp. Därför kräver de stora livsmedelskedjorna förutsägbara produkter som bas och bara ett litet specialsortiment som pricken över i-et för att inte bli för tråkiga.

Svenska konsumenter är beredda att betala en premie för det som är (helt säkert) svenskt. Och konsumenterna är beredda att betala ytterligare en liten premie för närodlat. Kan vi tillhandahålla en förutsägbar sorthonung ger det också en premie. Och den verkligt unika honungen skulle vi behöva hitta kanaler till för att hitta ut till finsmakarna.

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Honung är hett!
« Svar #4 skrivet: 12 feb-13 kl 13:48 »
Priset borde ligga högre än vad det gör idag men jag är tveksam till att sälja (sorthonung )till mjödproducenter är en lösning som ger oss ett högre kg pris.

Och hur ska vi ta oss dit?


mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Honung är hett!
« Svar #5 skrivet: 12 feb-13 kl 14:26 »
En sak man kan fundera på är vem som känner konsumenten bäst, är det butikschefen eller vi biodlare?

Är det butikschefen kan vi utgå från att kundpriset på honung redan är det högsta möjliga givet den konkurrenssitation som råder (import, hemma-hos-köp, andra butiker på samma plats och avstånd till stormarknader).

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Honung är hett!
« Svar #6 skrivet: 12 feb-13 kl 15:05 »
Om man går in på Tasteline och söker på honung får man 1092 träffar, på recept.nu får man 1584 och hela 21698 träffar på hittarecept.se. Honung är ju med andra ord en produkt som kan användas till all möjlig mat-dryck-bak- tillagning. Genom åren har det varit en hel del matlagningsprogram både på radio och TV men jag kan inte på rak arm säga att man nånstans eller nångång framhållit honung.
Mitt bi- och honungsintresse är i sin linda så jag lär väl knappt försörja mig själv de närmsta åren med honung men jag tror inte folk i gemen riktigt vet vad honung kan användas till, utom kanske vid förkylningsbesvär.
I den kurslitteratur jag nu läser är det bara några ynka sidor om hur honungen kan användas, i en annars jättebra bok. Visst är bina grunden men egentligen så skaffar jag bina för att just få egen honung och kanske med tiden bli självförsörjande och helt sluta köpa och använda raffinerat socker och dylika produkter.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Olllle

  • Inlägg: 65
    • Skåne
SV: Honung är hett!
« Svar #7 skrivet: 12 feb-13 kl 18:01 »
Jag tyckte att det var en sådan perfekt beskrivning av vad man gör, men visst gråta är det vi biodlare borde göra  :-\.



I min världs finns det finns två typer av konsumenter, den ena är finsmakaren som alltid söker nya spännande kickar, de är ganska få. Den andra är den som söker trygghet, att veta vad man får och här har vi nästan alla. Jag brukar ta McDonalds som typexempel för den senare kategorin, hela affärsidén bygger på att det inte ska finnas något överraskningsmoment, man ska veta vad man får och vad det kommer att smaka varhelst i världen man är. Och ändå återkommer konsumenter igen och igen.

Att hela tiden jaga nya kunder kostar för mycket, en lönsam verksamhet bygger på återkommande kunder som gör återköp. Därför kräver de stora livsmedelskedjorna förutsägbara produkter som bas och bara ett litet specialsortiment som pricken över i-et för att inte bli för tråkiga.

Svenska konsumenter är beredda att betala en premie för det som är (helt säkert) svenskt. Och konsumenterna är beredda att betala ytterligare en liten premie för närodlat. Kan vi tillhandahålla en förutsägbar sorthonung ger det också en premie. Och den verkligt unika honungen skulle vi behöva hitta kanaler till för att hitta ut till finsmakarna.

Olof, jag håler med dig till 100 % men tyvärr löser inte denna analys problemet med att vi biodlare skall kunna få avsättning av vår honungsskörd till väsentligt högre priser i den etablerade dagligvaruhandeln.
Tyvärr är HF med nya ägarstrukturen inte vår marknadsorganisation längre. Ej heller kan man beskylla SBR för att vara så värst aktiva vad gäller marknadsföring av vår svenska honung.

Ett förslag

ICA omsätter i sverige ca 100 miljarder. Säg hypotetiskt att de säljer 1000 ton honung med ett genomsnittlgt bidrag  på 10 kr /kg vilket då ger ett totalt bidrag på ca ca 10 miljoner. Axfood och coop lite mindre. honungen svarar då för ca 0.5 promille av en ICA, axfood resp COOp butiks omsättning. Siffrorna kan vara fel men vad jag vill säga är att honung svarar för en ytterst liten del av en butiks omsättning.

I dag år 2013 är människor mer medvetna än tidigare vad gäller miljö odyl. Hur kan vi uttnyttja detta ?

Alla stora bolag HM, Volvo etc har en code of conduct.  Axfood till exempel med Åsa Domeij ( fd miljöpartisten) som miljöchef. Skulle hon kunna driva igenom att Axfood polinerar sverige. Axfood stöttar svensk biodling genom att sälja svensk honung till inköpspris tex 80 kr / kg (ex moms ) som oavkortat går till den svenske biodlaren.
SBR trycker upp några hundratusen skyltar som delas ut till sbr:s medlemmar med texten" I denna familj åter vi svensk houng som pollinerat vår natur" eller liknande. Dessa skyltar skulle miljömedvetna människor med gläje sätta på sin grindstolpe eller ytterdörr. Det är fancy att visa grannar och omvärld att jag är miljömedveten !! Sbr drar in ett antal miljoner i årsavgifter . Det vore på tiden om satsade lite på marknadsföring.

Jag skrev ned dessa rader rent intuitivt när jag läste Edwards inlägg   "Har du något förslag"

Ja Edward mitt förslag är CODE OF CODUCT.  Om man tänker till lite borde detta kunna gynna vår honungsförsäljning

farfar

  • Inlägg: 55
    • Småland
SV: Honung är hett!
« Svar #8 skrivet: 13 feb-13 kl 12:32 »



För att nå finsmakarna måste man kunna besöka småbutiker och har man personliga relationer så tror jag det är bra.På det sättet tror jag att jag kan komma att sälja till tre eller kanske fyra olika sådana butiker och när finsmakarna ser mitt namn på burken då kan dom höra av sig till mig och kolla in mig på nätet etc.

 

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: Honung är hett!
« Svar #9 skrivet: 14 feb-13 kl 22:08 »
"I grunden är det ett olyckligt prisfokus som styr marknaden, enligt Carl Ecerdal. -Många kunder står upp för närproducerat,  ekologiskt och rättvisemärkt.  Men det man lägger ned i korgen är till stora delar lågprismärkena."  Taget ur HP.13 feb 2013 Sofia Tanaka.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

476 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser