Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vinner hallon och blåbär över ljung efter en rejäl sly- och trädröjning?  (läst 3119 gånger)

eklo

  • Inlägg: 22
    • Bohuslän
Hej,

Jag har hjälpt en markägare att röja en bit mark för att försöka återskapa den ursprungliga utsikten och den ursprungliga ljungheden.
Har röjt bort mängder med döda och halvdöda enar, rönn, björk etc. Nu börjar markvegetationen få ljus, och min fråga är helt enkelt vad som vinner (över tid) av blåbär, ljung, hallon och slånbär. Hur ger man ljungen bästa förutsättningar så att vi kan återfå ljungheden tro? Marken betas mkt sparsamt sommartid av kringströvande inlånade "sommarkor", som har stora marker och bättre beten är på denna röjda mark.

Frisk ljung växer i kanterna av området, men blåbär, odon, hallon och slån mer där det just röjts.

Zon 1-2, Södra Bohuslän.

Tacksam för råd, erfarenheter och tips
« Senast ändrad: 03 jan-13 kl 16:53 av eklo »

besk

  • Inlägg: 475
  • Omplacerad Sudetskåning.
    • Skåne

pyromanen

  • Gäst
Det kan vara så att det blivit för näringsrikt under igenväxningsperioden. Bränning kan hjälpa ljung ibland, men är det för bördigt konkurreras den lätt ut av annat som är bättre på att konkurrera vid högra näringsnivåer.  För att få tillbaka ljungen i ett sånt fall räcker alltså inte bränning utan behöver då kompletteras med att man tar bort och tar bort..  t.ex. genom mer intensivt bete och flitigt återkommande röjning och bortforsling av det som konkurrerar med ljungen.

Skogsola

  • Gäst
 Varför vill man ha ljung?  ???

pyromanen

  • Gäst
Kan t.ex. vara för att man vill ha samma landskapsbild som "förr" och/eller för att det finns en uppsättning biologisk mångfald knuten till ljunghed, (ungefär som det finns till ängar).  Några tycker det är vackert också :-)

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
Nu kanske jag är ute och reser men om man bränner av marken så kommer det väl först rallarros och hallon, fast rallarrosen är ju lika vacker som ljungen. Ljung är en surjordsväxt så om man vill ha den så kanske det vore bra att grunda marken med det den vill ha?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

pyromanen

  • Gäst
Nu kanske jag är ute och reser men om man bränner av marken så kommer det väl först rallarros och hallon, fast rallarrosen är ju lika vacker som ljungen. Ljung är en surjordsväxt så om man vill ha den så kanske det vore bra att grunda marken med det den vill ha?
naturligt så har du rätt. Utan människans påverkan så växer det ljunghed på sura ställen. Det som är lite speciellt med en del ljunghedar i södra Sverige är att de är kulturskapade. Tack vara/på grund av människornas och betesdjurens bruk har man fått ljunghed på mark där det annars skulle växa skog och där marken inte alls är så sur som på ljungens naturliga växtplatser. På dessa ställen är ljungen hävdberoende. utan hävd kommer det så småningom bli skog igen.

eklo

  • Inlägg: 22
    • Bohuslän
Hej,

tack för era svar.
Ja, ljungen vill vi nog mest ha tillbaka för att återskapa det kulturlandskap som fanns där för 25-30 år sedan, men också för att där är så vackra havsutsikter som nu blivit dolda av sly och en (mest ene). Det är förstås de nedlagda bondgårdarna som gör att platsen inte hävdas naturligt som förr (då det både betades hårdare, men då man också behövde ved i högre grad och gärna tog både ene och ljung till bakstugorna, på så sätt hölls ljungen "frisk" och enen hölls i lagom schack).

Sur jord är det förstås, det är ju också blåbären och slånen ett tecken på väl? Även kråkbär en del.

Eftersom det fr a är gamla enar som växt där och tagits bort så är det nedfall som förmultnat framför allt barr, alltså surt.

Jag tänker så här: Det kan knappast bero på jordens surhetsgrad vilken av de växter jag nämnt som "tar över", det nåste väl bero också på annat? Eller?

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
Kan du inte kolla upp vad det är för surhetsgrad i marken på den blivande ljungheden? Blåbär är en surjordsväxt men de vill nog ha mer skydd än vad en öppen hed har att erbjuda och salt från havet vete katten om de gillar så blåbär tror jag inte tar över om det är ett utsatt läge, men säkert är det ju inte? Hallon tål nog lite mer.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

eklo

  • Inlägg: 22
    • Bohuslän
Hej igen,

Ja, som Pyromanen skriver så kommer området givetvis att åter bli skog så småningom. Men just trädsly kan vi/jag nog hålla efter inom överskådlig tid, frågan gäller för mig vad just ljungen har för chans mot blåbär, hallon och sly.

Att jorden är sur kan det inte råda ngn tvekan om som jag ser det, men växter är ju olika kraftfulla i sina växtsätt, och det var just det jag funderade över.

Tror inte att salt från havet är ngt stort problem, det är för långt från stränderna.

pyromanen

  • Gäst
Det är inte surhetsgraden som avgör i detta fallet. Det är att det är för näringsrikt för naturlig ljunghed. Det man kan få är kulturbetingad ljunghed och då får man härma äldre tidens bruk på något vis och ta och ta bort material från området varje år. På med ett gäng får, så äter de blåbären och hallonen och föryngrar ljungen.

Efter en rejälv röjning så ligger alla rötterna från det börtröjda kvar i marken och förmultnar och näringsnivån kommer ytterligare stiga ett antal år. Det kommer gynna hallon och sly och dessa konkurrrerar ut ljungen. För att änddå få ljung måste du gå in med åtgärdar som förvrider konkurrencen till ljungens fördel. Hallon tycker får är gott, och de tål inte att bli nerbetade flera år i rad, då blir de borta  :) samtidigt som att fåren tycker hallon är godare än ljung och går hårdare åt hallonen. 
« Senast ändrad: 04 jan-13 kl 09:52 av pyromanen »

eklo

  • Inlägg: 22
    • Bohuslän
Tack för erfarenheter

Får är dessvärre inget alternativ här, det finns ingen som skulle kunna ta hand om dem, dessvärre.

Men halloninvasion kanske man kan hålla nere delvis genom att gå med trekanten på röjsågen en gång per säsong? Det skulle jag kunna göra.

pyromanen

  • Gäst
Hallon är bra på att skjuta igen, så én gång pr säsong räcker inte. Om du låter röjningsmaterialet ligga kvar blir det ytterligare "gödsel". Om den enda skötsel som är möjlig är sporadisk röjsågning så får du nog ge upp drömmen om ljung. I bästa fall orkar du hålla det öppet för utsikten (men det kanske också är värt en del?).

 

eklo

  • Inlägg: 22
    • Bohuslän
Ja, så får det bli. Jag håller efter slyet och saker och ting får ha sin gång så länge det inte blir skog och höga buskage igen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

567 gäster, 2 användare (1 dolda)
skogaliten

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser