Veden torkar inte mycket under vintern så det bästa vore ju om du kan kapa och klyva nu till vintern och elda först nästa vinter.
Men ibland har nöden ingen lag. Jag föreslår att du kapar och klyver veden så fort som möjligt, den torkar ju trots allt fortare ju mindre bitarna är. Den torkar bäst om den får ligga luftigt och regnskyddat, helst också soligt till. En gles och dragig lada som står på ett blåsigt ställe är utmärkt.
Om du måste elda den innan den är helt torr, så använd den i första hand till att dryga ut torrare ved med. Det är lämpligt att börja eldningen med enbart torr ved och först när det finns en rejäl glödbädd och eldstaden är genomvarm kan man fortsätta att lägga in blandat fuktig och torr ved. Har du flera eldstäder, så använd den fuktiga veden i mer avancerade eldstäder (moderna kaminer, vedpannor mm med sekundärluft, keramiska inlägg i eldstaden, kanske omvänd förbränning) och reservera den torra veden för äldre eldstäder (vedspisar, kakelugnar, äldre vedpannor/kombipannor mm) som inte har förutsättningar att förbränna dåligt bränsle utan att det blir tjärkokeri av alltsammans.
Vad är det för träslag?