Halaj!
NÄSSELSOPPA (6 PORT.)
250-500 g nässlor
1 msk matfett
3 msk vetemjöl
2 l vatten el. vatten + mjölk el. grädde
salt, peppar, socker
Skölj nässlorna. Koka dem
ca 15 min i litet vatten. Sila, spara kokvattnet. Hacka nässlorna fint. Gör en redning av fett och mjöl i en kastrull, tillsätt nässlorna och kokspadet och litet vatten, sammanlagt
2 liter.
Smaksätt och låt koka under lock ca 15 minuter.
Soppan serveras het med kokta ägg och stekta brödkrutonger.
NÄSSELSEMLOR
1/2 l vatten el. mjölk
50 g jäst
1 dl vetekli
1 dl sesamfrön
2 dl havreflingor
3 dl grahammjöl
6-8 dl vetemjöl
1/2 dl olja
3 dl finhackade, förvällda nässlor
1/2 tsk salt
1 msk sirap
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt nässlorna, salt och sirap. Tillsätt sädesslagen i nämnd ordning. Tillsätt oljan till sist. Låt jäsa 1/2 timme. Baka ut till runda semlor, låt jäsa. Grädda i 225 grader,
10-15 minuter.
NÄSSELMJÖD
Ett halvt ämbar nässlor (tätt packat)
Ett par ämbar vatten
40-50 g krossad ingefärsrot, el.
50 g mald, torkad ingefära
Socker, minst ett kg
Jäst
Koka nässlorna, häll kokspadet genom en sil i beredningskärlet. Låt svalna. Tillsätt 1-11/2 kg socker.
Tillsätt ingefäran. Lös upp jästen i litet sockervatten, tillsätt i nässel-ingefärsblandningen. Låt jäsa.
När mjöden har jäst hälls den upp på flaskor. Förvaras svalt.
NÄSSELSTUVNING
Koka de tvättade nässlorna i saltat vatten. Sila och finhacka eller mal. Smält fett i pannan och tillsätt vetemjöl. Häll i nässlorna, litet vatten (kokspadet) och mjölk. Låt koka några minuter. Krydda med salt, peppar, socker och ev. litet muskotnöt.
Ovanpå stuvningen kan hackat ägg, dill eller ängssyra (Rumex acetosa) strös. Som utdrygning kan t.ex. svinmålla (ChenopÛdium ·lbum), kirskål (AegopÛdium podagr·ria) eller tistlar (Sonchus arvÈnsis) användas.
NÄSSELPLÄTTAR
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
(1-2 tsk socker)
1 msk margarin
finhackade nässlor
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. Låt svälla en stund. Stek små eller stora plättar. Servera t.ex. till fisk.
STIGS NÄSSELBULLAR
50 g jäst
5 dl surmjölk
1 msk olja
1 tsk ättikssprit
2 tsk salt
1 tsk stött fänkål
1/2 l färska nässlor (el. 1 dl förvällda)
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl
Smula jästen, ljumma upp surmjölken och häll den över. Tillsätt övriga ingredienser liksom hackade färska nässlor eller förvällda urkramade. Arbeta upp en smidig deg och ställ den för jäsning 40 min under duk.
Knåda degen och rulla ut ca 20 bullar, rulla dem i mjöl och lägg dem att jäsa på plåt under en duk en halvtimme.
Grädda dem i 250 grader ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under duk.
//T