Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vårens första nässlor...  (läst 3165 gånger)

speedwell

  • Inlägg: 124
    • Uppland
    • Min hemsida =D
Vårens första nässlor...
« skrivet: 19 apr-09 kl 17:48 »
...har jag inte hittat ännu, men snart snart står de där och lyser med sin härliga gröna färg.
Lite trevliga recept på vad man ska göra med de första späda bladen vore trevligt.
Dels klassiker som typ nässelsoppa men också lite mer nyskapande, själv har jag så dålig fantasi när det gäller sådant.

Ha det gott!
Jobba aldrig så hårt att du inte kan med att le samtidigt - men om du måste, så får du le efteråt istället åt att du har gjort ett bra arbete.

H-K

  • Gäst
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #1 skrivet: 19 apr-09 kl 20:07 »
nässelpankakarecept tack :D

februaribarn

  • Gäst
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #2 skrivet: 19 apr-09 kl 20:22 »
jag är också intresserad på vad mer man kan hitta på med nässlorna :)

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #3 skrivet: 19 apr-09 kl 20:52 »
Nässlor har funnits ett tag i år här, de börjar tom bli dax att luka bort, jag har redan försett mig med mycket. Jag frös in en del oxå.
Hittar ni inga recept? Laga på känn, och i brist på fantasi eller recept - Tänk spenat.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Smillla

  • Inlägg: 7
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #4 skrivet: 26 apr-09 kl 20:37 »
Ja, visst längtar man riktigt efter dom små skotten! Det är första våren som jag bor i umeå, så  det blir snart dags att sticka ut på jakt efter nya nässelställen :)

Något som är jättegott är att fräsa nässlor och vitlök i lite smör/olivolja.
Nässelpaj
fungerar också. Kommer inte riktigt ihåg receptet, men jag tror jag hade valnötter och fetaost i sist jag gjorde det, och fullkornsvetemjöl i pajdegen.

H-K

  • Gäst
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #5 skrivet: 26 apr-09 kl 20:40 »
Nässlor har funnits ett tag i år här, de börjar tom bli dax att luka bort, jag har redan försett mig med mycket. Jag frös in en del oxå.
Hittar ni inga recept? Laga på känn, och i brist på fantasi eller recept - Tänk spenat.


infrysningsteknik?  kanske förvälla först?

Weasel

  • Inlägg: 1852
    • Skåne
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #6 skrivet: 26 apr-09 kl 20:41 »
Hur stora nässlor funkar att använda i mat. Här börjar de närma sig 8-10cm, är man för sent ute då?
Bor i ett hus på landet med mina tre barn. Kuvasz, katter, nakenråttor och hamstrar. Oflar lite för husbehov.

tolle

  • Inlägg: 114
  • live and let live
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #7 skrivet: 26 apr-09 kl 20:47 »
Nej det är aldrig försent. Men man behöver ju bara använda toppen då stjälken kan bli lite grov. Det gör att det växer ut flera toppar på plantan som man kan använda senare.
Hellre mångfald än enfald.

Vilverin

  • Inlägg: 304
    • Skåne
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #8 skrivet: 28 apr-09 kl 12:58 »
Slå dem med lie när de blivit för höga, så kommer det smått igen efter några veckor. Eller plocka bara topparna... glöm inte vantar, dock! =)
En konstnär är ingenting utan gåvan, men gåvan är ingenting utan arbete.
- Émile Zola

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #9 skrivet: 29 apr-09 kl 11:35 »
glöm inte vantar, dock! =)
Äsch, vad är ni för veklingar!  :D ;)
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Tapio

  • Inlägg: 1314
    • Västergötland
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #10 skrivet: 30 apr-09 kl 12:02 »
Halaj!

NÄSSELSOPPA (6 PORT.)

250-500 g nässlor
1 msk matfett
3 msk vetemjöl
2 l vatten el. vatten + mjölk el. grädde
salt, peppar, socker

Skölj nässlorna. Koka dem
ca 15 min i litet vatten. Sila, spara kokvattnet. Hacka nässlorna fint. Gör en redning av fett och mjöl i en kastrull, tillsätt nässlorna och kokspadet och litet vatten, sammanlagt
2 liter.
Smaksätt och låt koka under lock ca 15 minuter.
Soppan serveras het med kokta ägg och stekta brödkrutonger.

NÄSSELSEMLOR

1/2 l vatten el. mjölk
50 g jäst
1 dl vetekli
1 dl sesamfrön
2 dl havreflingor
3 dl grahammjöl
6-8 dl vetemjöl
1/2 dl olja
3 dl finhackade, förvällda nässlor
1/2 tsk salt
1 msk sirap

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt nässlorna, salt och sirap. Tillsätt sädesslagen i nämnd ordning. Tillsätt oljan till sist. Låt jäsa 1/2 timme. Baka ut till runda semlor, låt jäsa. Grädda i 225 grader,
10-15 minuter.

NÄSSELMJÖD

Ett halvt ämbar nässlor (tätt packat)
Ett par ämbar vatten
40-50 g krossad ingefärsrot, el.
50 g mald, torkad ingefära
Socker, minst ett kg
Jäst

Koka nässlorna, häll kokspadet genom en sil i beredningskärlet. Låt svalna. Tillsätt 1-11/2 kg socker.
Tillsätt ingefäran. Lös upp jästen i litet sockervatten, tillsätt i nässel-ingefärsblandningen. Låt jäsa.
När mjöden har jäst hälls den upp på flaskor. Förvaras svalt.

NÄSSELSTUVNING

Koka de tvättade nässlorna i saltat vatten. Sila och finhacka eller mal. Smält fett i pannan och tillsätt vetemjöl. Häll i nässlorna, litet vatten (kokspadet) och mjölk. Låt koka några minuter. Krydda med salt, peppar, socker och ev. litet muskotnöt.
Ovanpå stuvningen kan hackat ägg, dill eller ängssyra (Rumex acetosa) strös. Som utdrygning kan t.ex. svinmålla (ChenopÛdium ·lbum), kirskål (AegopÛdium podagr·ria) eller tistlar (Sonchus arvÈnsis) användas.

NÄSSELPLÄTTAR

2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
(1-2 tsk socker)
1 msk margarin
finhackade nässlor

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. Låt svälla en stund. Stek små eller stora plättar. Servera t.ex. till fisk.

STIGS NÄSSELBULLAR

50 g jäst
5 dl surmjölk
1 msk olja
1 tsk ättikssprit
2 tsk salt
1 tsk stött fänkål
1/2 l färska nässlor (el. 1 dl förvällda)
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen, ljumma upp surmjölken och häll den över. Tillsätt övriga ingredienser liksom hackade färska nässlor eller förvällda urkramade. Arbeta upp en smidig deg och ställ den för jäsning 40 min under duk.
Knåda degen och rulla ut ca 20 bullar, rulla dem i mjöl och lägg dem att jäsa på plåt under en duk en halvtimme.
Grädda dem i 250 grader ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under duk.

//T

Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #11 skrivet: 30 apr-09 kl 12:23 »
Fan jag börjar bli lite sugen...
Nässelsoppa med en massa ägg ska jag prova.
Sen kom jag på att det är aslänge sen jag käka omelett, en sån fylld med nässelstuvning kanske vore nåt?

Vilverin

  • Inlägg: 304
    • Skåne
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #12 skrivet: 30 apr-09 kl 15:55 »
Ursäkta om jag är trög, Tapio, men vad sjutton är surmjölk för något? Är det filmjölk typ? Låter ju äckligt att använda sur mjölk i bullarna... =S
En konstnär är ingenting utan gåvan, men gåvan är ingenting utan arbete.
- Émile Zola

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #13 skrivet: 30 apr-09 kl 16:55 »
Vi sa alltid surmjölk om fil förr när jag var liten. Syrad mjölk alltså.

Tapio

  • Inlägg: 1314
    • Västergötland
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #14 skrivet: 30 apr-09 kl 17:42 »
Halaj!

Här har vi orsaken till språkförbistringen:
Observera att denna text är gjord som övningsarbete vid Finlands Svenska Marthaförbund under specialiseringspraktik för hushållstekniker examen våren 1994.

Det är nog bäst att en finlanssvensk svarar, som vet, hellre än att jag gissar.

//T

H-K

  • Gäst
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #15 skrivet: 30 apr-09 kl 17:46 »
en sak till tapio, nässelplättarna ,,ska inte nässlorna förvällas?

Vilverin

  • Inlägg: 304
    • Skåne
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #16 skrivet: 01 maj-09 kl 17:50 »
Där ser man... då kör vi på fil då! =)
Mmm... bullar....
En konstnär är ingenting utan gåvan, men gåvan är ingenting utan arbete.
- Émile Zola

Balance

  • Inlägg: 17
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #17 skrivet: 13 maj-09 kl 16:59 »
eftersom jag inte hettar upp min mat så äter jag nässlor mixade i gränslös fantasi! :)

det blir oftast tillsammans med frukt av olika slag, nässlorna ger ett friskt sting i krämen/smoothien som blir... eller när jag mixar mina avocadosoppor åker nässlorna med igen. underbart ogräs att förvilda sig i nu till våren när det är lite brist i kroppen! :))

 

Smillla

  • Inlägg: 7
SV: Vårens första nässlor...
« Svar #18 skrivet: 24 maj-09 kl 22:35 »
Avokadosoppa med nässlor, spännande! Det måste jag också prova :D Vad har du i för något mer? Vilka kryddor passar?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

442 gäster, 1 användare
RickardR

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser