Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förodling i fönsterbänk  (läst 4641 gånger)

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
Förodling i fönsterbänk
« skrivet: 14 dec-12 kl 11:52 »
Hej

Jag undrar om ni vet vilka grönsaker som kan vara lämpliga att förodla inomhus med fönsterljus och lägenhetsvärme, för personer intresserade av stadsodling-

Tacksam för alla förslag och tips

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Förodling i fönsterbänk
« Svar #1 skrivet: 14 dec-12 kl 12:09 »
Purjolök vinner man mycket på att förodla i fönstret.

Selleri.

Chili, paprika och tomat måste man nästan förodla. Gärna i ett miniväxthus i fönstret. Och växthus ute, eller inglasad balkong.

Ett par krukor med persilja är också bra för att tidigt få persilja. Men annars kan man odla dill, persilja och gräslök året om i ett fönster. Gärna med lite extra ljus mitt i vintern.


Elmi

  • Inlägg: 345
  • Bint ä intä så bint ä uossint
    • Dalarna
SV: Förodling i fönsterbänk
« Svar #2 skrivet: 14 dec-12 kl 13:20 »
Tomater planteras inomhus ca 8 v innan förväntad utplantering. Tomater tål inte frost, så man planterar ut när risken för frost är över. De behöver vänjas sakta vid utelivet genom att de ställs ut på en skuggig plats dagtid några dagar innan de planteras ut. Planterar man ut dem direkt skadas bladen av solljuset, och bladen är dessutom så tunna att de går sönder av vind.

Salladsfrön behöver ha det svalt för att gro, så sallad är direkt olämpligt att förså inne. Kan även vara svårt att få att gro ute i mitten av sommaren när det är som varmast dygnet runt.

Squash och gurka får en längre säsong om du planterar dem inne, dvs plantan börjar blomma tidigare och får frukt tidigare än om man sår direkt ute. De växer snabbare än tomat och tar mer plats, så plantera dem kanske 2-3 v innan utplantering. Rötterna är känsliga, så var försiktig vid ev omplantering.

Bönor gror bara i varm jord, ruttnar om jorden är kall o blöt, så där kan man vinna lite tid på att plantera inne. Men mycket jobb, eftersom man behöver många plantor om det ska bli någon mat av det hela.

Potatis förgror man inne. Jag brukar lägga potatisarna på lite jordi en låda elelr äggkartonger eller på en tidning. Med jord bildas lite rötter och även groddar. Jorden ska hållas lite fuktig, men inte blöt. Minns intehur långt innan utplantering man behöver lägga dem på groning...

Kålväxter tenderar att klara angrepp av jordloppor bättre om man planterar ut plantor som är ca 10 cm höga, än om man direktsår ute.

Vad som funkar beror lite på var i landet man bor, vädret såklart och vilken jord det är.
Det man vill är ibland något annat än det som är.

Elmi

  • Inlägg: 345
  • Bint ä intä så bint ä uossint
    • Dalarna
SV: Förodling i fönsterbänk
« Svar #3 skrivet: 14 dec-12 kl 13:36 »
När man planterar inne och inte har särskilt ljus så kommer plantorna att bli ljusa, lite taniga och få en lite längre bit stjälk mellan bladen. Plantan strävar mot ljuset. Värmen gör att växten trivs, och drar iväg. Lägenhetsodling utan extraljus medför alltså två faktorer som ger lite vingliga plantor.

Har man möjlighet så gör även ett ljustillskott från en vanlig skrivbordslampa en viss skillnad medan plantorna är "nyfödda". När plantan är alldeles ny och bara har hjärtblad är det viktigt att försöka optimera dess möjligheter i livet. Stjälken är då bara en vit och mjuk tråd. Den här första stjälken vill man ha så kort och stadig som möjligt för att hela växten sedan ska ha möjlighet att bli stabil och tålig. Är det mörkt och varmt upplever växten att den behöver sträcka sig efter ljuset, samtidigt som den har förutsättningar för god tillväxt eftersom det är varmt. De förhållandena vill vi ändra på, för att plantan ska utvecklas så bra som möjligt.

Gör man lite svalare så begränsar man tillväxten. Gör man det ljusare minskar plantans behov att sträcka sig mot ljuset. Sammantaget ger det en kortare, stadigare planta. När det gäller tomater gör det i längden att den klarar att hålla sin frukt utan att knäckas, gäller det kål minskar risken för stocklöpning.

...förstår jag rätt att ni planerar att plantera ut plantorna utomhus?

Det man vill är ibland något annat än det som är.

tench

  • Inlägg: 764
    • -
    • Solrot
SV: Förodling i fönsterbänk
« Svar #4 skrivet: 14 dec-12 kl 23:40 »
Chili och tomater går utmärkt att förodla med extraljus inomhus.
Frilandsgrönsaker som kål, purjo m.m. tycker jag blir värdelöst i vårt inomhusklimat. Squash, pumpor osv. fungerar hyggligt om de inte får stå för länge.
Har man ett svalare rum kan det fungera bättre.
Har testat det mesta inomhus under lysrör. Men just tomater och chili är vad jag lyckas bäst med. Kålväxterna hör till dem jag lyckas sämst med, så de gror jag bara inomhus och odlar sedan vidare i ett litet bubbelplastväxthus utomhus. Fungerar bra, men svårt att hålla jämna temperaturer och vara där och vädra när solen börjar titta fram.
En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
SV: Förodling i fönsterbänk
« Svar #5 skrivet: 15 dec-12 kl 12:15 »
Tack för svaren. Ptoblemen jag har hört talas om är att många växter blir för rangliga och faller om det är för varmt och inte tillräckligt ljust. Är chiliplantorna och tomatväxterna härdigare mot detta?

tench

  • Inlägg: 764
    • -
    • Solrot
SV: Förodling i fönsterbänk
« Svar #6 skrivet: 15 dec-12 kl 12:26 »
Härdigare vet jag inte. Tomater blir lite rangliga också. Men jag tycker både chili och tomat fungerar bättre. Växter som blomkål t.ex. är ju utpräglade svalväders-växter som t.om. blir lite lösa under fiberduk utomhus.
Men det handlar mycket om odlingsteknik också. Vind, torka, kyla, låg luftfuktighet och ljus ger kompakta plantor. Så där kan man experimentera sig fram till en nivå där växterna fortfarande håller sig friska och starka.
Det är kombinationen av dessa faktorer som påverkar tillväxten på olika sätt. Har man lite ljus och varmt kanske man kan kompensera med en datorfläkt. Det kan ge lite starkare cellväggar och kompaktare plantor. Men blir det för torrt stänger de klyvöppningarna och det blir inte någon tillväxt alls.
För förodling av kålväxter hade man kanske velat ha 12C natt, 18c dag och kanske lite ännu kallare när de börjat utveckla sina karaktärsblad.
En del växter kan väl få bli lite rangliga ändå. Är man försiktig när man avhärdar dem så brukar de stadga till sig ändå. Kvalitet kanske är viktigast när man ska plantera ut större mängder och driver företag på det.
Livet måste ha varit enklare förr då svalt inomhus var regel :)
En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

 

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Förodling i fönsterbänk
« Svar #7 skrivet: 15 dec-12 kl 19:12 »
Tack för svaren. Ptoblemen jag har hört talas om är att många växter blir för rangliga och faller om det är för varmt och inte tillräckligt ljust. Är chiliplantorna och tomatväxterna härdigare mot detta?
Sötchili går bra att odla inne, rejäl kruka och söderfönster utan undervärme funkar bra här. Tomat borde väl gå under samma betingelser, kanske testa en busksort eller liknande som inte blir så hög? Sätter tomatfrö i typ tråg och första omplanteringen sätter jag över i avklippt mjölkpaket med dräneringshål (eller annan djup kruka), andra och tredje omplanteringen (ibland fjärde) i samma mjölkpaket men med mer jord och plantan vid varje omplantering så djupt att bara några bladpar sticker upp. Plantan kommer att bilda rötter längs hela stammen och blir kraftigare på bekostnad av höjdtillväxt.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

579 gäster, 2 användare
skräptanten, Besksöta

* Forum

* Om tidningen Åter



- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser