Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ysta med nässlor  (läst 1627 gånger)

Hallstrom

  • Inlägg: 84
    • Blekinge
Ysta med nässlor
« skrivet: 17 maj-12 kl 12:18 »
Jag har läst här på forumet att man kan göra en dekokt av brännässlor och saltmättat vatten, och använda som löpe.
Spelar det någon roll om det är färska eller torkade nässlor?

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Ysta med nässlor
« Svar #1 skrivet: 17 maj-12 kl 13:33 »
Att man kan få proteinerna att koagulera vid hög salthalt kan jag förstå, men jag förstår inte vad brännässlorna skulle göra där?

Hallstrom

  • Inlägg: 84
    • Blekinge
SV: Ysta med nässlor
« Svar #2 skrivet: 17 maj-12 kl 14:34 »
De ska tydligen innehålla nåt enzym?

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Ysta med nässlor
« Svar #3 skrivet: 14 jun-12 kl 19:05 »
Citera
One plant that can be used for a rennet is stinging nettle (urtica gracilis). To make, boil a pound of stinging nettle in just enough water to cover for twenty to thirty minutes. Strain off the liquid and add as much salt as will dissolve with agitation. With home-brewed extracts, it's difficult to know how much of the infusion to use because of the variability of its strength and the milk's acidity. A good starting point would be one-half cup of nettle infusion per gallon of milk.


http://www.windward.org/ush/cheese.htm

http://www.countryfarm-lifestyles.com/homemade-yogurt.html

Citera
Stinging Nettles as a Natural Rennet for Cheese Making
Another little trick is to use stinging nettles to set your cheese. Take a gallon of any kind of milk. Then take some herbs you like, and set them in some hot water, like you were making tea from them. Set that aside. Only use enough water to cover plus a tad bit more.

Now heat your milk to about 160°F and hold. Add the herbs and maintain the temp of 160°F. Let cool to 80°F add 1 cup cultured butter milk stir and wait a moment, then add a hand full or about 1/2 cup of stinging nettle. Your cheese will set.

Now just cut the curds (use only stainless steel when working with cheese aluminum will kill you) After your curds are cut, keep on the heat at 100°F  a bit more for just a few minutes. Then hang over night in cheese cloth and enjoy.

This also can be made with any kind of milk. This cheese can also be pressed to make a hard cheese. It is a very versatile base that has limitless possibilities. It is soft or hard, spiced or not, it is what ever you want it to be.

 

Hallstrom

  • Inlägg: 84
    • Blekinge
SV: Ysta med nässlor
« Svar #4 skrivet: 29 jul-12 kl 12:32 »
Citera
One plant that can be used for a rennet is stinging nettle (urtica gracilis). To make, boil a pound of stinging nettle in just enough water to cover for twenty to thirty minutes. Strain off the liquid and add as much salt as will dissolve with agitation. With home-brewed extracts, it's difficult to know how much of the infusion to use because of the variability of its strength and the milk's acidity. A good starting point would be one-half cup of nettle infusion per gallon of milk.

Nån annan som provat det här?
Det fungerade inte för mig.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

489 gäster, 2 användare
Nataks, Hans Hultén

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser