Det blir alltså helt enkelt en sodalösning. Bakpulver består ju av natriumvätekarbonat + diverse andra tillsatser, när det kommer i kontakt med vatten så sönderdelas det till soda (natriumkarbonat) och koldioxid.
Om man blandar i ättika så neutraliseras en del av sodan, då bildas ytterligare koldioxid samt något salt (troligen natriumacetat, se
http://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumacetat).
En förutsättning för att det överhuvudtaget ska bli något tvålliknande är att man tillsätter en vegetabilisk olja som kan förtvålas av natriumkarbonatet, förmodligen går det lika bra med t ex rapsolja eller majsolja som med dyr och importerad olivolja.
Jag föreslår följande ändring av receptet:
1) Utgå från natriumkarbonat (kristallsoda, målarsoda eller vad den nu kallas i handeln) istället för bakpulver. Säkerligen billigare och dessutom vet man vad man får, bakpulver kan ju som sagt innehålla diverse olika tillsatser.
2) Tillsätt alltid en vegetabilisk olja, så mycket som sodalösningen klarar av att förtvåla.
3) Mät pH-värdet efter förtvålningen och neutralisera med ättika eller någon annan lättillgänglig syra om det visar sig vara alltför högt. Men häll inte i ättika på måfå, och lita inte på att samma dosering är lämplig varje gång tvål ska tillverkas enligt detta recept. Det ställs inga större noggrannhetskrav på pH-mätningen, det duger bra med indikatorpapper och finns ingen anledning att investera i en dyr pH-mätare. Tänk på att ättika förekommer i många olika koncentrationer, allt möjligt från 2 % till 24 % går att hitta i vanliga livsmedelsaffärer under olika handelsnamn. Ska man ange en dosering av ättika MÅSTE man samtidigt ange hur stark ättika som avses.