Nedan är klippt från Skepphult
Vanliga symtom på bristfälligt underhåll
– och åtgärder.
Kärlet har blivit grått.
Orsak: Fettet från produkten har tvättats bort.
Åtgärd: Smörj in kärlet (fl ödigt) med matolja. Sätt in kärlet i ugnen på 175-200 grader i 15 – 30 minuter eller
tills oljan torkat in. När kärlet svalnat - torka ur överfl ödig olja med hushållspapper.
OBS! För produkter med trähandtag ställs kärlet i stället på spisplattan. Sätt plattan på medelvärme och låt kärlet
stå i 10-15 minuter. Stäng av spisen och låt sedan kärlet vara kvar på spisplattan tills det är helt kallt. Överhetta
inte kärlet. Tänk på att ha god ventilation – denna procedur kan ge upphov till kraftig lukt.
Om utsidan oljas, ställ kärlet på t.ex. en plåt, annars kan olja rinna ner på spisplattan eller i ugnen.
Kärlet har blivit rostigt
Orsak: Fettet från produkten har tvättats bort och/eller har mat förvarats en längre tid i kärlet. Ett vanligt fel
som orsakar rostbildning är att kärlet ställs undan med locket påsatt innan det hunnit bli riktigt torrt efter
avsköljning.
Åtgärd: Eventuella rostfl äckar tas bort med stålull (om svårt angripen med stålborste). Utför därefter samma
åtgärd som ovan.
En kompletterande metod som i första hand tycks användas av matlagningsproff s, och som också fungerar är;
Om pannan är för torr så att maten fastnar.
Åtgärd: Häll i rejält med salt och ställ pannan på en varm platta. Bränn ur pannan med saltet. Låt svalna och häll
bort saltet.
Har testat åtgärderna med blandade resultat, istället för matolja för inbränningen använder jag ister.
Saltbränningen funkar fint, släng inte varma saltet i soppåsen bara