Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frågor om nystyckat  (läst 3958 gånger)

Helena R

  • Inlägg: 1862
  • Maskinförare
    • Östergötland
Frågor om nystyckat
« skrivet: 13 jun-12 kl 23:23 »
Jag blev tyvärr 4 unghöns fattigare idag. Räven har varit i farten. I vilket fall hittade jag två döda, fortfarande varma, men knappt några skador, nått endaste tandmärke. Kunde inte låta detta försakas så nu ligger lite nystyckat kött i kylskåpet.

1. Kycklingarna var ju inte avblodade... vad har det för betydelse i matsammanhang?

2. Undrar hur man ska förvara nyslaktat kött under tiden det "hänger"?

3. Är detta tjänligt som människoföda eller ska jag tillaga det till katterna?
Jag, lilla sonen, katterna och hönsen... Vi bor i ett underbart torp på landet dit knappt nån hittar. :D

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #1 skrivet: 13 jun-12 kl 23:34 »
1. Hållbarheten blir sämre
2. Unghöns behöver inte hängas alls, det är bara att tillaga eller förpacka, när det torkat till efter slakten.
3. Jag skulle äta det, väl tillagat. Men ät upp det antingen direkt, eller frys i max några veckor.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Helena R

  • Inlägg: 1862
  • Maskinförare
    • Östergötland
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #2 skrivet: 13 jun-12 kl 23:50 »
2. Undrar hur man ska förvara nyslaktat kött under tiden det "hänger"?

Tack Caroline! Jag undrar dock fortfarande... Det kan ju hända att man ska slakta med flit någon gång och det kanske blir äldre höns/tuppar eller annat. o:)
Jag, lilla sonen, katterna och hönsen... Vi bor i ett underbart torp på landet dit knappt nån hittar. :D

Anders Perols

  • Inlägg: 28
    • Uppland
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #3 skrivet: 14 jun-12 kl 00:04 »
Man vinner inget på att hänga tamfågel för mörning. Det räcker att likstelheten inträder och sedan är det bara att tillaga eller frysa in. Äldre fågel kräver dock längre tillagningstid än ungfågel.
Kock till yrket. Bagare, styckare och hobbybonde på fritiden.

Malines här igen

  • Gäst
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #4 skrivet: 14 jun-12 kl 06:02 »
Vill du ändå hänga är det svalt (men inte kallt) och flugskyddat som gäller.

Här finns lite åsikter om hängmörning och dygnsgrader. Men det behövs som sagt inte för tamfågel. http://www.jagareforbundet.se/Global/Svensk%20Jakt%20Nyheter/60%20dygnsgrader.pdf
« Senast ändrad: 14 jun-12 kl 06:04 av Malines här igen »

Helena R

  • Inlägg: 1862
  • Maskinförare
    • Östergötland
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #5 skrivet: 14 jun-12 kl 09:56 »
Jag kanske måste precisera min fråga mer... Stirra er inte blinda på att jag nämnt kyckling utan jag menar allt nystyckat. Kan det ligga i en skål/låda? Ska det vara lock på eller ligga i påse? Eller måste luft komma till från alla håll? Kan det ligga på galler?  :-[
Jag, lilla sonen, katterna och hönsen... Vi bor i ett underbart torp på landet dit knappt nån hittar. :D

javill

  • Inlägg: 11657
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #6 skrivet: 14 jun-12 kl 10:00 »
Jag kanske måste precisera min fråga mer... Stirra er inte blinda på att jag nämnt kyckling utan jag menar allt nystyckat. Kan det ligga i en skål/låda? Ska det vara lock på eller ligga i påse? Eller måste luft komma till från alla håll? Kan det ligga på galler?  :-[

Jag skulle tro att det bästa är att det just hänger så att luft kommer till från alla håll. Har man bara koll på dygnstemperaturen så ska det inte göra något om det är lite varmare. Det måste dock vara flugsäkert! Sen ska man nog undvika värsta rötmånaden.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Malines här igen

  • Gäst
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #7 skrivet: 14 jun-12 kl 12:12 »
Ja, hänga är nog bäst. När jag har nackat tuppar har jag använt vanliga s-krokar från ikea och en bit ståltråd, och en stege. Hade en vedbod utan fönster med jordgolv som var ganska sval. Hängde tupparna två på varje steg och lät dem stelna, svalna och torka till. Bara att vira en liten bit ståltråd enkelt varv runt fötterna så man har ngt att hänga i.

Är jägardotter, så jag hade tillgång till viltsäck för flugorna.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #8 skrivet: 14 jun-12 kl 14:48 »
Det ska inte packas in om det ska hänga. Packas det in ska det frysas direkt.

Du kan lägga det luftigt, på ett galler, eller för mindre djur på något underlag, t ex en tallrik, i kylen, men då vända på djuret så att inte samma sida ligger nedåt.

Man hänger enklast djuren i hälsenan. S-krokar från IKEA funkar utmärkt. Malines förslag med stege är bra, det ska vara luft mellan djuren.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

parpen

  • Inlägg: 118
    • Halland
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #9 skrivet: 14 jun-12 kl 15:32 »
Tja, det mesta är nog redan sagt, men ändå. Jag brukar hänga vilt i 40 dygnsgrader. Dvs. om det är 10 grader varmt hänger det i 4 dygn. 8 grader så hänger det i 4 dygn. Under höst, vinter så hänger jag i ett svalt uthus. Är det varmare så har jag ett kylskåp som jag hänger i. Det verkar råda lite delade meningar om man skall ordna med ventilation i kylskåpet. Förespråkarna monterar en kylfläkt från en dator i skåpet för att cirkulera luften. Motståndarna menar att man då riskerar att få in en massa fuktig luft som kondenserar i kylskåpet. Jag har, av lathet eller brist på tid, inte monterat någon fläkt, men har öppnat kylskåpet minst en gång/dag för att ventilera lite och kolla så att det inte uppstår någon mögelpåväxt eller liknande. Om man hänger fritt utanför kylskåp är någon form av viltsäck viktigt så att inte flugor eller andra insekter kommer åt kroppen.

MVH Pär

Ps. Det finns små fiffiga timers som håller koll på temperatur och tid och räknar ner tills djuret hängt tillräckligt. Men om du inte slaktar ofta så är det nog overkill även om de inte kostar så många 100-lappar. Ds.

parpen

  • Inlägg: 118
    • Halland
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #10 skrivet: 14 jun-12 kl 15:35 »
Rättar mig själv innan någon annan gör det ;)

.... 8 grader så hänger det i 5 dygn.

Pär

 

Helena R

  • Inlägg: 1862
  • Maskinförare
    • Östergötland
SV: Frågor om nystyckat
« Svar #11 skrivet: 14 jun-12 kl 20:25 »
Tack alla! Nu blev jag lite klokare. Och tack för tipset om timer, smart grej, bra att veta när det blir aktuellt.
Jag, lilla sonen, katterna och hönsen... Vi bor i ett underbart torp på landet dit knappt nån hittar. :D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1745 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser