Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Starkvinsjäst  (läst 3362 gånger)

Micholine

  • Inlägg: 3
    • Södermanland
Starkvinsjäst
« skrivet: 18 jan-12 kl 21:33 »
Jag har tänkt prova på att göra mitt egna äppelvin och har nu beställt hem allt ifrån vinsvavla till jäshink. Jag har tänkt att använda starkvinsjäst då jag hoppas få upp alkoholhalten lite ytterligare.

Det finns ett litet problem bara. Jag har inte riktigt kolla på hur mycket jäst jag ska använda. Är det kanske någon vet hur man kan räkna ut hur mycket jäst man borde använda? Det står inte på förpackningen och jag har aldrig bryggt med den jästen förr.

Ska brygga 10 liter denna gång och är tacksam för alla svar jag kan få!

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Starkvinsjäst
« Svar #1 skrivet: 18 jan-12 kl 21:48 »
Mer socker ger mer alkohol.
Fjäderfän och kaniner

Micholine

  • Inlägg: 3
    • Södermanland
SV: Starkvinsjäst
« Svar #2 skrivet: 18 jan-12 kl 22:58 »
Men om jag nu köpt starkvinsjäst, hur mycket jäst bör jag använda. Det är alltså frågan, det andra har jag relativt bra koll på.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Starkvinsjäst
« Svar #3 skrivet: 18 jan-12 kl 23:04 »
Jag är snål, så här tar jag lite jäst + socker + vatten i en burk. Rumstemperatur. Jästen förökar sig då och nästa dag får den en ny tsk socker. Tredje dan använder jag jästsoppan i det tilltänkta vinet.
Jag gissar att du menar om du ska ta hela förpackningen eller dela den..(?)
Min förklaring syftar till att - Det kvittar!- Allt eller lite, jästsvamparna förökar sig. Det är så det funkar.
Om du tittar i "forum" eller "handbok" överst på sidan, kan du läsa mer om jäsningar.
Det är kul!  :D
Lycka till!
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

 

Micholine

  • Inlägg: 3
    • Södermanland
SV: Starkvinsjäst
« Svar #4 skrivet: 18 jan-12 kl 23:35 »
Okej tack så mycket! Jaa jag vet ju att mindre jäst ger mer smak så att säga eftersom jästen får föröka sig längre innan näringen tar slut. Men jag kör på lite improvisation helt enkelt!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

586 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser