Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  receptjakt!  (läst 4382 gånger)

humla

  • Gäst
receptjakt!
« skrivet: 30 aug-06 kl 08:44 »
Åt för ett antal år sedan ett verkligt mörkt bröd som jag aldrig fick receptet på och tanken på smaken får fortfarande snålsaften att rinna till. :P

Ett ex hade en farbror som bakade detta bröd, det tog tydligen flera dagar.
Var närmast svart till färgen och kompakt nog att rycka in som brännbollsträ vid behov, dock aningen tungt för d e t ändamålet kanske.

Bakat i vad jag gissar var en 10x25 form, typ avlång sockerkaka.
Förvarades i kylen och höll sig till den var nästan slut, vilket säger en hel del eftersom man inte kunde äta mer än en, högst två, tunna skivor åt gången innan man blev mätt, exet på 2m, 100 kg klarade aldrig , vad jag såg, tre.

Man åt det med lite smör, en skiva ost, tomat och salt, smaken var oerhört syrlig och tror inte det skulle varit aptitligt med annat pålägg.

Någon som känner igen denna typ av bröd?

humla

  • Gäst
Re:receptjakt!
« Svar #1 skrivet: 30 aug-06 kl 09:39 »
eeeh...vet inte?

bakning är inte min avdelning direkt...ger inte pumpernickel ett saftigt bröd?

(tror det är bäst att jag överlåter diskussionen till resten av forumet för det känns lite goddag yxskaft över mina bak-kunskaper)

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:receptjakt!
« Svar #2 skrivet: 30 aug-06 kl 11:15 »
Hej Humla,

Åt för ett antal år sedan ett verkligt mörkt bröd som jag aldrig fick receptet på och tanken på smaken får fortfarande snålsaften att rinna till. :P

Ett ex hade en farbror som bakade detta bröd, det tog tydligen flera dagar.
Var närmast svart till färgen och kompakt nog att rycka in som brännbollsträ vid behov, dock aningen tungt för d e t ändamålet kanske.

Bakat i vad jag gissar var en 10x25 form, typ avlång sockerkaka.
Förvarades i kylen och höll sig till den var nästan slut, vilket säger en hel del eftersom man inte kunde äta mer än en, högst två, tunna skivor åt gången innan man blev mätt, exet på 2m, 100 kg klarade aldrig , vad jag såg, tre.

Man åt det med lite smör, en skiva ost, tomat och salt, smaken var oerhört syrlig och tror inte det skulle varit aptitligt med annat pålägg.

Någon som känner igen denna typ av bröd?


Pumpernickel är surligt sött, smakar maltgodis och surt bred i ett. Består av massor med hela korn och bara lite mjöl. Det bakas i över 20 timmar i mitt hemland (Tyskland) och det är nog det svarta brödet som man tänker på när man tänker på tyskt bröd.

Pumpernickel är dock aningen löst och blir bara segt när det torkar in. Jag undar också om Du menar denna delikatess?! Jag älskar Pumpernickel i alla lägen: mot sötsuget och vrålhungern  -alltid passande!

Martin

humla

  • Gäst
Re:receptjakt!
« Svar #3 skrivet: 30 aug-06 kl 11:23 »
Alte, bröd med karaktär får man väl lov att säga! Kul läsning  ;D

martinki: de bröd jag ätit i Tyskland och Österrike, har bott där, hade likartad smak men saknade det särskilda "stinget" som denna limpa hade. Nu kan ju det mycket väl bero på att jag åt köpebröd och inte ens säkert någon av samma typ som du berättar om, åt nämligen inte många skivor under min tid där. Det låter ju onekligen som samma bröd...

`Någon av er som har bra tips om vart man kan hitta recept på dessa bröd?

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:receptjakt!
« Svar #4 skrivet: 30 aug-06 kl 11:49 »
Om du går in på Tasteline . com
hittar du mycket recept
Dessutom kan man ställa frågor till matexperter
De har även olika intresse klubbar omkring mat där blir du medlem o kan få o ge recept till andra
Allt är gratis och de har en brödklubb
LYCKA TILL
Älska din nästa så som dig själv

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:receptjakt!
« Svar #5 skrivet: 30 aug-06 kl 12:03 »
Hej Humla,

här får Du "mitt" recept för pumpernickel.

Pumpernickel

Tillagningstid: 17 timmar

750 g fint rågkross
750 g medelfint rågkross
500 g surdeg
750 ml ljummet vatten
2 MS salt
160 g sirap (OBS! Ej den svenska sockersirapen, utan inkokta sockerbetor, äpplen, mm.)

Gör så här:
1) blanda mjölsortena, gör en grop i mitten och arbeta in surdegen utgående från mitten
2) blanda i de andra ingredienserna: salt, watten, sirap tills degen löser sig från kärlet
3) ta upp degen ur kärlet, pudra kärlet med mjöl, lägg degen tillbaka, pudra även den med mjöl. Låt jas i 3-4 timmar
4) när degen har fått 1,5 gånger sitt ursprungsvolym ska den knådas kraftigt på bakbordet och formas till en rulle (ca 32 cm lång)
5) fetta en form på ca. 32x11 cm, pudra på med mjöl och lägg degen i formen, täck över och låt jäsa i ytterligare 12-20 minuter
6) baka ut i 10 till 12 timmar i 150 graders värme.

Låt brödet stå (kallna) i ugngen efter baktiden! Smaken tjänar på det.

"Guten Appetit"

/Martin

humla

  • Gäst
Re:receptjakt!
« Svar #6 skrivet: 30 aug-06 kl 12:56 »
Hej och hå, bara att sätta igång med att skaffa fram surdeg och framställa sirap..verkar som jag har en hel del att göra  :D

Tack så mycket!

/Vanja
« Senast ändrad: 30 aug-06 kl 12:59 av humla »

koko

  • Gäst
Re:receptjakt!
« Svar #7 skrivet: 02 sep-06 kl 18:40 »

6) baka ut i 10 till 12 timmar i 150 graders värme.

Låt brödet stå (kallna) i ugngen efter baktiden! Smaken tjänar på det.

"Guten Appetit"

/Martin

Menar du att man ska grädda brödet i 10-12 timmar?? eller läste jag helt fel?? Mycket intresserad av långtidsjästa bröd...

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:receptjakt!
« Svar #8 skrivet: 02 sep-06 kl 18:46 »
Ja, brödet ska gräddas (förlåt, att baka liknar tyskans "backen" vilket betyder att grädda, man blir snurrig av sådana här likheter) i så många timmar. Du läste rätt.

Martin

Vildis

  • Inlägg: 44
    • Västergötland
Re:receptjakt!
« Svar #9 skrivet: 21 mar-07 kl 10:11 »
Bara en fundering
Kan det vara Isländskt rågbröd?
Det Alternativa är att det skall gräddas nergrävt nära het källa eller vulkan ...fniss ..skämt åtsido..Har ingen vedspis så jag vet inte hur man skulle bära sig åt för att grädda något på låg värme länge. Kanske funkar det att gräva ner brödet i en stor gödselstack? ???  ...som bränner

Fick ett recept för en tid sedan som det är vapenlicens på ;D
2 kg Rågmjöl
300 g honung/sirap etc
2 tsk salt
1 förpackning torrjäst
1,5 l vätska (vassla/fil/mjölk)

Rör ihop och fördela smeten jämnlikt  i 3 stycken 2-liters smorda formar (jag fick tips om 3 st 2-liters mjölkförpackningar som tejpas igen)
Grädda i 100 grader C i 12 timmar!

Ta ut och låt svalna innan du häver ut bröden ur formarna. Sen skall de ligga på galler för att torka så de får ett hårdare "skal".

skär upp med motorsåg

Finns det riktiga Islänningar här som kan tipsa om goda brödrecept?

Marieberg

  • Gäst
Åländskt svartbröd?
« Svar #10 skrivet: 21 mar-07 kl 11:49 »

När jag var på Åland blev jag förtjust i det kolsvarta Svartbrödet.
Det innehåller råg- och grahamsmjöl, samt smakar lite sött, vill jag minnas.
Det tar fem dygn att baka/förbereda.
Kan det vara något?

Jag har hittat recept på nätet (sök "Åländskt svartbröd") men de bröd som jag har ätit var riktigt bäcksvarta i färgen, inte så brunfärgade som fotografierna i en del länkar..

 

WannaB

  • Inlägg: 126
  • Vill så mycket, kan så lite...
Re:receptjakt!
« Svar #11 skrivet: 21 mar-07 kl 16:31 »
Dethär receptet på svartbröd tror jag är bra: http://www.mhbibl.aland.fi/alandica/matkultur/alandsk_mat.html#Svartbr%F6det
Lycka till! :)
Det är inte lätt att vara profet i eget land, men det är inte så illa att vara bydåre heller.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1634 gäster, 2 användare
Erik Forsman, skräptanten

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser