Självklart tappar man lite aromämnen vid torkning. Det skulle bina också gjort om dom torkat färdigt i kupan. Den optimala aromen, som vi upplever den, är när bina täckt den färdigtorkade honungen. Om du gör färdigt jobbet så borde inte resultatet skilja sig nämnvärt från det bina presterar.
Den avtäckta honungen skall exponeras så lite som möjligt för att inte förlora mer av aromen.
Man kan också tänka så här: Om honungen kommer i jäsning på grund av att jag tillåtit för hög vattenhalt, då spelar den ursprungliga aromen inte så stor roll. Honungen både luktar och smakar illa.
Sen skattning kan innebära att öppen honung i ytterramarna har en mycket hög vattenhalt. Det beror ofta på att bina lämnar skattlådorna under kalla nätter. Ytterramarna och luften runt dom kyls ner och det kan faktiskt falla ut dagg på honungen. Det händer att honungen i ytterramar börjat jäsa redan i kupan. Det ser man på att det finns gasbubblor i cellerna. Har man sådana ramar så sorterar man undan dom och slunga dom sist. Den honungen kan man använda själv i hushållet i tex brödbak. Det kan rekommenderas att frysa den.